Westfälische Wilhelms-Universität, Saksa

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 19.09.2011-31.07.2012
opiskeluala: oikeustieteet

Yleistä
Vaihto-opiskeluni Münsterissä täytti kaikki odotukseni ja ylittikin ne! Sain vuoden aikana paljon uusia ystäviä ja tutustuin paljon paikallisiin, mistä on kiittäminen saksalaisia kämppiksiäni, joiden kanssa asuin. Suosittelen etsimään yksityistä soluasuntoa, WG:tä, jos haluaa päästä maan tapaan kunnolla kiinni ja tutustua paikallisiin. WG:issä asuminen on yleensä hyvin yhteisöllistä ja rentoa, ja henkilökohtaisesti ehkä paras asia vaihtovuodestani, vaikka opinnotkin olivat mielenkiintoisia. Vaihtovuoden aikana tuli matkustettua paljon, koska lukukausimaksuun sisältyvä Semesterticket takasi ilmaiset matkat busseissa, paikallisjunissa ja muissa julkisissa kulkuneuvoissa. Lisäksi lukukausien välissä oleva loma mahdollisti matkustelun pidemmäksikin aikaa. Suosittelen ehdottomasti lähtemään vaihtoon koko vuodeksi, jos se on mahdollista, koska vasta ensimmäisen puolen vuoden jälkeen yliopiston systeemiin alkaa kunnolla päästä kiinni ja vieras kielikin alkaa vasta sujua, jos sitä aktiivisesti käyttää. Ensimmäinen puoli vuotta hujahtaa todella nopeasti! Opiskelu Saksassa oli hieman erilaista Suomeen verrattuna, koska saman kurssin luennot olivat viikoittain koko lukukauden ajan ja lukukauden päätteeksi järjestettiin kokeet kaikista kursseista. Tosin tarjolla oli myös joitakin noin viikon kestäviä "Blockkurseja", joilla kaikki opetustilaisuudet olivat ohi noin viikossa. Luennot Saksassa olivat keskustelevampia kuin Suomessa ja opiskelijoiden oletettiin osallistuvan ja olevan aktiivisia, vaikkakin ERASMUS-kortilla välttyi halutessaan puhumiselta.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Uusille ERASMUS-opiskelijoille järjestettiin paljon ohjelmaa varsinkin orientaatioviikolla ja vaihtokohteen koordinaattori oli aina tavoitettavissa. Sen sijaan "buddy"-ohjelma ei vaihtokohteessa toiminut.

Opintoneuvonta
Vaihtokohteen koordinaattori oli aina tavoitettavissa sähköpostitse ja viikoittain henkilökohtaisesti. Sain häneltä kaiken tarvitsemani avun.

Asuntoasiat
Asuntoja vaihto-opiskelijoille on tarjolla opiskelija-asuntosäätiön kautta, mutta etsin oman kämppäni yksityiseltä.

Kirjasto
Kirjasto oli käytettävissä aktivoituaan opiskelijakortin kirjastopalveluihin. Kattavat ja toimivat kirjavalikoimat ja hyvät lukutilat.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Yliopistolla tietokoneita oli käytettävissä CIP-Pooleissa. Lisäksi koko yliopistolla toimi langaton netti, johon pääsi kirjautumaan omilla tunnuksilla, jotka sai yliopistolta. Vaihtarit saivat myös yliopiston sähköpostin.

Ruokailu
Koska Münsterin yliopisto ei ole kampus-yliopisto vaan tiedekunnat ovat ympäri kaupunkia, oli ruokaloitakin useampia ja kattavasti eri puolilla. Ensimmäisellä kerralla tuli ostaa Mensa-kortti, jolle pystyi aina lataamaan rahaa, jolla maksaa ruuan ruokalassa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Münster on virkeä opiskelijakaupunki, joten vapaa-ajalle riittää paljon aktiviteetteja. Korkeakoululiikunta järjesti erittäin monipuolisesti kursseja aina kuntosalista koskenlaskuun, joihin pääsi osallistumaan maksua vastaan. Kaupungin yöelämäkin on opiskelijoiden suuren määrän vuoksi suhteellisen vilkasta ja erilaista kapakkaa löytyy jokaisesta kadunkulmasta. Semesterticket mahdollisti ilmaisen liikkumisen osavaltion alueella, joten vapaa-ajalla tuli matkusteltua muissakin Saksan kaupungeissa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Münster on tarpeeksi pieni kaupunki, jotta sen voi ottaa haltuun lyhyessä ajassa ja oppia liikkumaan ympäriinsä kätevästi, mutta silti samalla hyvin eläväinen ja monipuolinen. Yliopisto on yksi Saksan suurimmista ja tilastollisesti parhaista, joten opetuksen taso on hyvä ja tarjolla olevien kurssien määrä suuri. Lisäksi kaikki paperiasiat vaihto-opiskeluun liittyen toimivat hyvin.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Sää: Münsterissä sataa tunnetusti paljon.