Universität Wien, Itävalta

opetuskieli: saksa ja englanti
vaihdon kesto: 30.08.2011-30.06.2012
opiskeluala: oikeustieteet

Yleistä
Valitsin Wienin ylipiston vaihtokohteekseni, sillä halusin opiskella saksaksi saksankielisessä maassa. Jo heti Wieniin saavuttuani ja etenkin nyt takaisin kotiin palattuani olen erittäin tyytyväinen vaihtokohdevalintaani. Erasmus-vuosi Wienissä oli upea kokemus. Ennen varsinaisen lukuvuoden alkua osallistuin kielikeskuksen (Sprachzentrum) järjestämälle kielikurssille. Voin suositella tätä lämpimästi, sillä saksan petraamisen lisäksi kurssilla tapaa heti uusia ihmisiä, joiden kanssa yhdessä tutustua "uuteen" kaupunkiin. Suosittelen erittäin lämpimästi myös osallistumaan Erasmus-tapahtumiin heti alusta alkaen. Tämä on mitä loistavin tapa tutustua kanssavaihdokkeihin sekä paikallisiin Erasmusaktiiveihin. Vaihtarikavereiden lisäksi kannattaa ehdottomasti tutustua myös paikallisiin opiskelijoihin, joiden kautta pääsee näkemään myös "kätketyt" kahvilat sekä muut kohteet, joihin turisti ei tiedä eksyä. Paikalliset opiskelijakaverit ovat myös korvaamaton apu kurssivalintoja pähkäillessä. Etenkin kun kertoo tulevansa Suomesta, moni on erityisen kiinnostunut tutustumaan ja olemaan avuksi. Hyvä näin, sillä yliopiston puolelta en saanut opintoneuvontaa ollenkaan. Tiivistäen voin todeta, että suosittelen Wienin yliopistoa vaihtokohteeksi, mikäli etsit kaunista vanhaa ja kulturellia kaupunkia, joka tarjoaa mielenkiintoisen opintotarjonnan, aktiivista Erasmus-elämää sekä laajan valikoiman muuta vapaa-ajan ohjelmaa - ja mikä parasta, Alpitkaan eivät ole mahdottoman kaukana!:)

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Wienin yliopiston ERASMUS-ryhmä on erittäin aktiivinen, joten orientaatiotapahtuman lisäksi menoa ja tekemistä riitti tasaisesti pitkin koko lukuvuoden. Viikottaisten (2 kertaa viikossa) tapaamisten lisäksi ohjelmaan kuului erinäisiä Itävallan kulttuuriin perehdyttäviä tapahtumia kuin rajojen ulkopuolellekin tapahtuvia reissuja. Helmiä ikimuistoisten tapahtumien joukossa ovat mm. lasketteluretki Alpeille ja vierailu Venetsian karnevaaleilla.

Opintoneuvonta
Opintoneuvontaa ei kokemukseni mukaan juurikaan ollut tarjolla. Paras tapa saada tietoa kursseista ja niiden tarkemmasta sisällöstä jne., oli kysellä asioista paikallisilta opiskelijoilta, jotka mielellään kertoivat ja neuvoivat.

Asuntoasiat
Asua voi joko opiskelija-asuntolassa tai yksityiseltä taholla. Opiskelijoiden yleisin asumismuoto on WG (Wohngemeinschaft, solu). Itse etsin katon Wienin taivaan alla jo Internetin kautta ennen Wieniin lähtöä. Olen erittäin tyytyväinen, että päädyin vuokraamaan soluhuoneen yksityisestä opiskelijoiden kimppakämpästä, sillä kämppikset olivat kaikki tällöin saksankielisiä ja lisäksi asunnon sijainti oli mitä loistavin, kävellen pääsi jotakuinkin lähes kaikkialle. Hyvä on myös olla tietoinen, että julkisten opiskelija-asuntoloiden taso vaihtelee huimasti, kuten myös niiden sijainnit. Osa asunnoista on aivan uusia ja keskeisellä sijainnilla, mutta valitettavasti tämä ei tuntunut olevan pääsääntö.

Kirjasto
Kirjasto löytyy niin Juridicumin jokaisesta kerroksesta (jaoteltu oikeudenaloittain). Opiskelijakorttiin kun muistaa huolehtia vaadittavan tarran, niin lainauskin onnistuu ongelmitta.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Heti alkupäiviä infotilaisuuksissa jokainen vaihto-opiskelija sai tunnuksen ja salasanan niin sähköpostiinsa kuin Moodlen ja Univisin käyttöön.

Ruokailu
Juridicumista, kuten jokaisesta muusta yliopistorakennuksesta, löytyy Mensa, jossa voi maksua vastaan käydä syömässä.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
Onnistuin löytämään yllättävän edullisen soluhuoneen hyvällä sijainnilla, mutta yleisesti ottaen asumiskustannukset ovat Wienissä korkeahkot. Soluhuone keskeisellä paikalla sijaitsevassa asunnossa onkin hyvä tapa säästää elinkustannuksissa, jos näin voi välttää korkean vuokran maksamisen lisäksi myös julkisen liikenteen lippujen hankinnalta. Mikäli asunnon sijainti kuitenkin edellyttää julkisten liikennevälineiden käyttöä, suosittelisin Semesterticketin hankintaa. Paljon julkisia käyttävälle lukuvuosilipun ostaminen maksaa itsensä ehdottomasti takaisin.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Wieniä usein kutsutaan pieneksi suurkaupungiksi, joka tarjoaa kaikki suuren kaupungin edut ollessa kuitenkin vielä hallittavan kokoinen. Olen ehdottomasti samaa mieltä. Tekemistä ja kokemista Wienissä riittää. Etenkin, jos kulttuuri on lähellä sydäntä, on mm. Wienin konsertti-, ooppera- ja teatteritarjonta aivan uskomaton. Tätä kannattaa hyödyntää, sillä seisomapaikkalipun saa halvimmillaan jopa kahdella eurolla. Myös museotarjonnasta jokainen löytää varmasti itseään kiinnostavan vaihtoehdon. Schloss Schönbrunniin ja Belvedereen kannattaa myös ehdottomasti käydä tutustumassa. Niiden puistossa kävellessään voi vielä aistia henkäyksen keisarillista Wieniä. Kaupungista löytyy myös paljon muita hienoja ulkoiluun ja oleskeluun sopivia puistoja. Näistä etenkin suuri Türkenschanzpark jäi erityisesti mieleeni. Lisäksi, mikäli ajatus ei tunnu liian karmivalta, voi vierailla Zentralfriedhofilla (hautausmaa), jossa lepää monia maailmankuuluja itävaltalaisia. Talvisaikaan suosittelen ehdottomasti myös suuntaamaan Alpeille laskettelemaan - se oli uskomaton kokemus. Mikäli aikaa on ja reissaaminen Itävallan sisällä kiinnostaa, kannattaa hankkia Vorteilskarte, jolla alle 26 vuotiaat matkustavat melko edullisesti junalla. Lyhyesti sanottuna Wienin tapahtumakirjo on valtava kattaen varmasti jokaisen intressit. Vapaa-ajanongelmia tuskin muutenkaan ennättää kehkeytyä, sillä paikallinen ERASMUS-ryhmä pitää tapahtumillaan, juhlillaan ja reissuillaan huolen, että uusien ystävien saaminen käy vaivattomasti ja tekemistä riittää:)

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Suurin plus vaihto-opiskelupaikassani ovat kanssavaihdokkini sekä paikalliset opiskelijat, joihin vaihtovuotenani tutustuin. Sekä syys- että kevätlukukaudella uusiin ihmisiin tutustuminen kävi helposti ERASMUS-tapahtumiin osallistumalla. Vuoden aikana meistä hitsautui hyvin tiivis monikansallinen kaveripiiri, joihin yhteydenpito jatkuu vielä näin vaihdon jo päätyttyäkin. Toinen suuri plus menee ehdottomasti kaupungille itselleen. Wien on mielestäni uskomattoman upea kaupunki; historiallinen ja kaunis sekä tapahtumaa tulvillaan.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Liekö tämä kuulostaa kliseeltä, mutta huonoja puolia ei mieleeni tule, mikäli suomalaisittain hieman mutkikkaalta ja vanhanaikaiselta vaikuttavaa byrokratiaa ei lasketa. Tämä oli kuitenkin pientä. Kaikkinensa vuosi Wienissä oli valtavan hieno elämys.

Uni Wien


opetuskieli: saksa, Englanniksi erikoiskursseja vaihtareille
vaihdon kesto: 1.2.2009 - 30.6.2009
opiskeluala: kv-suhteet, filosofia

 

Yleistä

Kannattaa lähteä. Kyllä Wienin-murretta oppii. Kaupunki on kaunis ja yliopisto on niin vanha, että siellä on jo senkin takia mielenkiintoista opiskella. Kannattaa kuitenkin miettiä, että ottaako kurssit saksaksi. Vaikka osaisi kieltä, voi kurssit olla kuitenkin melko vaikeita. Kielikurssille kannattaa ehdottomasti mennä!!!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

buddy network, orientaatio ja vastaanotto oli järjestetty.

 

Opintoneuvonta

Tiedekunnassa.

 

Asuntoasiat

Melko hankalat.

 

Kirjasto

Vaati totuttelua, koska suuri osa kirjoista piti tilata. Yliopisto on myös niin suuri, että kirjastoja oli melkein jokaiselle tiedekunnalle omansa.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Melko hankalat.

 

Ruokailu

Ei

 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

900 €

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Moninaisia. Wien on iso kaupunki ja tarjoaa paljon kulttuuria.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kaunis kaupunki ja hyvät kurssit. Halpa hintataso.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

saksaa puhutaan voimakkaalla murteella, joten se tuotti ongelmia. Wienissä ei ole kovin auttavaista tai avointa porukkaa, joten se välillä otti päähän.

 

Univerität Wien, Itävalta


opetuskieli: saksa, englanti
vaihdon kesto: 16.09.08 - 04.02.09
opiskeluala: sosiologia

 

Yleistä

Vaihtariaikani oli uskomattoman upea. Sain paljon uusia ystäviä ympäri maailmaa ja matkustelinkin lähimaihin ja Alpeille. Osa matkoistani oli ESN:n järjestämiä, osan tein itse. Saksankielen ymmärtäminen Wienissä ei ole vaikeaa ja jos joku vanha kioskin myyjä puhuisikin vahvalla Itävallan murteella, siitä kyllä selviää. Yliopistolla kaikki puhuvat hoch deutschia. Lisäksi Wienissä pärjää myös englannilla mainiosti, joten kielen suhteen ei tarvitse jännittää. Kielikursseille osallistuminen sen sijaan olisi ollut hyödyllistä, sillä siellä kaikki vaihtarit tapasivat toisensa. Kielikursseista saa myös helpolla vaadittuja opintopisteitä reissullaan=)

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Yleinen tuutorointi koskien kaikkia Erasmus-vaihtareita oli erittäin hyvää ja orientaatio-päivät kattavia. Saimme kaiken tarvittavan tiedon tuutorointi- ja orientaatiotapahtumissa liittyen mm. tuleviin tapahtumiin, yliopistorakennuksiin, kirjaston käyttöön ja puhelinliittymiinkin.

 

Opintoneuvonta

Sosiologian kohdalla sitä ei ollut lainkaan.

 

Asuntoasiat

Asuin itse kahdessa eri vapailta markkinoilta hankkimassani asunnossa, joten en käyttänyt opiskelija-asuntoja. Tosin ne olivat yleisesti hyväkuntoisia ja viihtyisiä, tosin niiden saaminen voi olla tiukassa ja vaatii aikaista ilmoittautumista hakijaksi.

 

Kirjasto

Kirjaston lainaussysteemi oli hieman eri kuin omamme, mutta henkilökunta neuvoi tarvittaessa. Tosin kirjat olivat erittäin usein varattuja pitkiksi ajoiksi. Lukusali- ja yölainakappaleita oli kuten meilläkin.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yleisiä tietokoneita oli yliopistolla paljon, mutta niillä pääsi vain yliopiston omille sivuille. Saimme sähköpostiosoitteen ja tunnukset yo:n langattomaan verkkoon heti alussa, joten internetin käyttö kuitenkin onnistui hyvin, jos oli oma kannettava mukana.

 

Ruokailu

Yliopistoruoka oli kallista ja ei erityisen hyvää. Opiskelijahintainen ateria maksoi n. 4,50-5,50 €. Edullisempaa oli syödä muualla.

 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 €

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Erasmus-opiskelijoille järjestettiin erittäin paljon ohjelmaa koskien niin kulttuuria, paikallisia juomia- ja ruokia, kuin yöelämääkin. Lisäksi matkoja lähimaihin sekä Alpeille järjestettiin erittäin edullisesti.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kieli Itävallassa on saksa, joten vaihto edisti saksankielen taitoani. Wien on kaunis kaupunki ja siellä on paljon tehtävää ja nähtävää. Lisäksi sieltä on nopeaa ja edullista matkustaa mm. Budapestiin, Bratislavaan ja Prahaan, tai Alpeille. Julkinen liikenne toimii uskomattoman hyvin, yölläkin pääsee busseilla. Yliopisto on suuri, upea ja vanha.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

yliopistorakennuksia (eri tiedekuntien ja pääaineiden paikkoja) on useita kymmeniä ympäri kaupunkia. Opetus voi tapahtua useassa eri osoitteessa, jos kursseja on valinnnut eri pääaineista. TÄmä ei toki ollut vain negatiivinen seikka, sillä sekin edisti kaupungin tutuksi tulemista.

 

 

Wienin Yliopisto, Itävalta


opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 02.02.07 - 29.06.07
opiskeluala: sosiologia

 

Yleistä

Minun vaihtoaikani oli loistava, käytin ajan hyvin hyväkseni. Matkustelin itävallassa ja ympäristössä paljon sekä näin ja tein myös wienissä paljon. Aikaa oli varsin vähän, joten siitä piti nauttia kunnolla. Tutustuin erilaisiin ihmisiin ja sain mahtavia ystäviä. Ja myös saksan kieleni karttui mainiosti kurssien ja kavereiden kautta. Hieno kokemus!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ohjelmaa oli järjestetty paljon ja tuutorointi oli hyvää.

 

Opintoneuvonta

Olisi saanut jos olisi halunnut.

 

Asuntoasiat

Helppo hakea yliopiston asuntoloita.

 

Kirjasto

Hyvä

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Hyvä

 

Ruokailu

Ei niin hyvä. Ruokalat kalliimpia ja taso ei ole niin laadukas.

 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n.500-600 eruoa

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Mahtava kaupunki ja maa. Riittää tekemistä ja näkemistä.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kallis jossain määrin ja saksaa pitää osata ainakin jotenkin.

 

Wienin Yliopisto, Itävalta

 
opetuskieli: saksa ja englanti
vaihdon kesto: 01.02.06 - 30.06.06
opiskeluala: markkinointi (kohteessa sosiologia ja kauppatieteet)

 

Yleistä

Tammikuun lopussa saavuin Wieniin talven pakkasten saattelemana. Pakkasta sielläkin oli jotain 15 ja pirun purevaa tyyppiä. Ensimmäiset yöt nukuin hostellissa, koskapa oman asuntoni saisin parin päivän päästä. Halvemmat lentiliput "pakottivat" tutustumaan kaupunkiin jo hieman aiemmin. Asunnon sain ÖAD:lta joka on paikallinen opiskelija-asuntoja järjestävä yhteisö. Asunto oli loistava. Puoli vuotta vanha rakennus Praterin puiston vieressä Wien Nord- rautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Matkaa keskustaan, Stephansdomille noin 2 km. Ratikalla ja metrolla aikaa keskustaan menee muutama minuutti. Asuntoni oli neljän hengen solu jossa asuivat minun lisäksi loistavat kämppikset Antoine, Kilian ja Jukka. Suomi-Ranska maaottelu siis. Onneksi Suomi on selvästi parempi jääkiekossa ja Ranska jalkapallossa, muuten olisi voinut olla vaikeampaa.

Helmikuu meni saksan kieleen totutellessa ja kielikurssilla istuessa. Kaupunki alkoi myös hahmottua. Helmikuun lopussa kävimme Erasmus- vaihtareiden kanssa Venetsiassa katsomassa karnevaaleja. Hienoa oli. Maaliskuun alussa alkoikin sitten paikallinen Sommer Semester ja koululla tuli istuttua jonkin verran. Suoritin kauppatieteen kursseja lähinnä kansantaloustieteestä. Kursseilla oli läsnäolopakko. Kaksi kertaa sai olla pois. Sen jälkeen poissaoloista tuli hylätty, riippumatta syystä. Aika tiukka linja. Opetus oli intensiivistä ja vuorovaikutteista. Opettajan, Herr Doktorin keskeyttäminen tuotti vähän vaikeuksia, mutta paikallisilta se näytti sujuvan luontevasti. Näytti olevan tapana siellä. Opiskelujen ulkopuolinen elämä oli verraten aktiivista.

Reissasimme mainitun Venetsian lisäksi Bratislavassa, Budapestissa ja Alpeilla. Alppien kierrokseen kuuluivat vierailut Liechtensteinissa, Sveitsissä ja Baijerissa. Lisäksi kiersimme Oberstdorfia lukuunottamatta mäkiviikon legendaariset suorituspaikat. Muista nähtävyyksistä sielläpäin suosittelen Neuschwansteinia ja Kehlsteinhausia. Toki onhan niitä nähtävyyksiä Wienissäkin. Opiskelun ja reissaamisen lisäksi matkalla tapasin lukuisan joukon uusia ihmisiä ja mikä yllättävintä myös vanhoja tuttujakin. Maailma on pieni.

Käytännön vinkkinä voisin antaa sen että alun byrokratiaan kannattaa varata aikaa ihan riittävästi. Kannattaa muistaa myös että Itävallassa toimistot saattavat olla auki "miten sattuu", eli esimerkiksi ma-ti 9-12, ke kiinni, to 13-16 ja pe 10-12. Niin ja useat yritykset, esim. pankit saattavat olla kiinni ruokatunnin, eli silloin kun asioita kerkeää yleensä hoitamaan.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi oli, vastaanotto oli, orientaatio oli, aktiivinen erasmus yhteisö jne. (-

 

Asuntoasiat

öad hoiti loistavasti, suosittelen

 

Kirjasto

Valtava

 

Ruokailu

kallis ja rasvainen. 8 kiloa elämän iloa muistona.

 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n.1100 €

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Huikea kaupunki, paljon nähtävää, itävaltalainen kulttuuri kohtalaisen lähellä suomalaista - ei kulttuurishokkia, loistava sijainti keskellä Eurooppaa.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Liian paljon nähtävää, liian vähän rahaa ja aikaa. "Palvelu" toisinaan TODELLA tylyä!

 

Wienin Yliopisto, Itävalta


opetuskieli:
vaihdon kesto: 25.2. - 30.6.
opiskeluala: Kansainväliset suhteet

 

Yleistä

Parasta aikaa opiskelijaelämässä vaikka opiskelut kyllä jäivätkin vähemmälle :) Nyt tuntuu hienolta ajatella että näin sitä vain selvisi vieraassa maassa ja vieraalla kielellä ja sai paljon uusia ystäviä ja uusia kokemuksia (vaikka nyt onkin heti jo ikävä takaisin :)Wien ei ole suomalaiselle suuri kulttuurishokki, mutta pieniä omia vinkeitä niilläkin siellä on.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tapasin tuutorini tasan kerran, sain suurimman osan avusta kavereilta joihin tutustuin ja sähköpostitse opettajilta.

 

Asuntoasiat

Jo hyväksymiskirjeen mukana sain yhteystiedot opiskelija-asuntosäätiöön jne. Asunto järjestyi todella ongelmitta!

 

Kirjasto

En käyttänyt, mutta luonnollisesti Wienin yliopiston kokoisessa paikassa resurssit ovat vähän eri luokkaa kuin omassamme

 

Ruokailu

Mahdollisuus ruokailla mensoissa, itse kokkailin kotona kun asuin niin lähellä koulua. Ulkona syöminen edullisempaa kuin Suomessa.

 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

N.600-700€

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kansainvälinen ilmapiiri, mahdollisuus kehittää saksan kielen taitoa, mahdollisuus luoda uusia kontakteja ja ystävyyssuhteita yli rajojen ja monipuolinen kurssi- ja vapaa-ajan tarjonta

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

En keksi muuta kuin ehkä itävaltalainen asiakaspalvelukulttuuri niin liikkeissä kuin virastoissa jättää suomalaiselle joskus hieman pahan mielen.

 

Wienin Yliopisto, Itävalta


opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 06.02.2008 - 27.06.2008
opiskeluala: yhteiskuntatieteet

 

Yleistä

Opiskelin kesä-lukukauden (maaliskuu-kesäkuu)Wienin yliopistossa. Osallistuin kuitenkin saksan intensiivikurssille ennen opintojen alkua Se kesti koko helmikuun ja suosittelen lämpimästi kielikurssia. Se maksaa alussa noin 300e, mutta rahat saa takaisin kurssin suoritettuaan. Ja lisäksi kurssista saa 4op. Yliopistossa on tosi paljon lomia, mm. koko helmikuu on vapaata, pääsiäislomaa on 2-3vkoa, lisäksi monia pitkiä viikonloppuvapaita, joten matkusteluun on hyvät mahdollisuudet, eikä tarvii edes lintsata! Opiskelu oli tosi helppoa, kurssit kestää koko lukukauden, luennot on kerran viikossa, kahdewn tunnin mittaisia. Kaikki tentit oli viimeiseellä viikolla, mikä oli hieman raskasta, mutta tentit oli yleiseti ottaen aika helppoja. Vaikka luennot on saksaksi, useimmat tentit ja esseet saa tehdä englanniksi jos haluaa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Buddy-verkosto oli hyvä, se vastaa meidän tuutori-käytäntöä. Olisin saanut apua varmasti, jos olisin tarvinnut, mutta kaikki sujui hyvin ihan omillaankin.

 

Asuntoasiat

Paikallinen opiskelija-asuntojärjestö ÖAD oli minulle pettymys kuten myös monelle muullekin. Sen takia hommasin asuntoni yksityisiltä markkinoilta netin kautta jo Suomesta. Asuin ÖAD:lla vain kuukauden, mutta siihen kuukauteen olin kyllä ihan tyytyväinen. Mikäli vaihto-opiskelija ottaa vastaan ÖAD:n asuntotarjouksen, sitoutuu hän asumaan siinä koko vaihdossaolon ajan. Tämä tuli yllätyksenä monille, jotka olivat saaneet "huonon" asunnon, ja olisivat halunneet vaihtaa sitä kesken vaihdon. Mikäli haluaa oikeuden irtisanomiseen kesken vaihdon, pitää siitä ilmoittaa jo samalla kun ottaa asunnon vastaan. Suosittelen kuitenkin yksityisiä asuntoja. Niitä löytyy paljon, ovat hyväkuntoisia, ellei jopa parempiakin ja hintataso on aivan sama, ellei edullisempi. Kannattaa tutustua hyvin eri vaihtoehtoihin ennen asunnon hankkimista!

 

Kirjasto

En tarvinnut.

 

Ruokailu

Yliopistolla en käynyt kertaakaan syömässä, koska yleisesti hintatasto on sama siellä kuin muissakin ravintoloissa. Ulkona syöminen on tosi halpaa Wienissä, kivoja paikkoja kolmesta eurosta ylöspäin löytyy paljon ainakin pääyliopiston läheisyydestä.

 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700-800€

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Wien on ihana, KAUNIS ja vihreä kaupunki, jossa riittää tosi paljon monipuolista tekemistä oopperasta patikoimiseen. Liikkuminen on helppoa, julkinen liikenne toimii uskomattoman hyvin. Lisäksi kaupungin loistava sijainti mahdollistaa reissaamisen muualle Keski-ja Itä-Eurooppaan tosi halvalla.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Jotkut käytännön asiat on tehty tosi vaikeiksi, kaikkialle pitää aina mennä paikan päälle, mitään ei voi hoitaa netissä. Jonkin verran byrokrattista, pitää juosta lippujen ja lappujen kanssa ympäri kaupunkia. Virastojen ja toimistojen aukioloajat ovat hankalia, usein vain pari tuntia päivässä aamusta.

 

Wienin Yliopisto, Itävalta


opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 6.2. - 30.6.2008
opiskeluala: oikeustieteet

 

Yleistä

Saavuin kaupunkiin helmikuun alussa osallistuakseni intensiiviselle kielikurssille. Kielikurssi oli loistava toisin kuin yliopiston omat saksankielen kurssit. Alussa tuli hoitaa tiettyjä byrokraattisia asioita, mutta ne olivat kaiken kaikkeaan varsin vaivattomia, kun otti huomioon toimistojen oudot aukioloajat. Wienistä oli helppoa ja halpaa matkustaa ympäri keskistä Eurooppaa. Koettua tulivat mm. Budapest, Krakova sekä Milano. Huhtikuun alussa teimme laskettelureissun Zell am Seehen, joka oli aivan fantastinen paikka upeine maisemoineen. Erasmus-opiskelijoille järjestettiin omia kokoontumisia baareihin maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Yöelämää siis oli riittämäiin eikä päivisinkään tylsää ollut. Opiskelujen osalta kursseille tuli ilmoittautua heti helmikuun lopulla ja maaliskuun alussa. Ilmoittautuminen tapahtui kurssista riippuen miten milloinkin. Tieto siitä annettiin aina verkossa olevassa opinto-oppaassa. Opiskelu muutoin oli mutkatonta eikä se vaatinut turhan paljoa aikaa. Kaupunki sinänsä tarjoaa erittäin paljon nähtävää sekä kuultavaa, onhan Wien kulttuurikaupunki. Viiden kuukauden jälkeenkin jäi paljon paikkoja, joissa olisi vielä halunut käydä, mutta ei kerennyt. Vaihtoajaksi suosittelisin lämpimästi koko vuotta, sillä viisi kuukautta tuntui auttamattomasti liian lyhyeltä ajalta!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutoroinnin sai, jos sitä haki. Omalta osaltani orientaatio tapahtui vasta kuukauden kuluttua maahanmuutosta. Ei vastaanottoa.

 

Asuntoasiat

Opiskelija-asunnon sai paikalliselta opiskelija-asuntosäätiöltä ÖAD:ltä. Asunnot kohtuu hyviä ja kohtuuhintaisia.

 

Kirjasto

En käyttänyt

 

Ruokailu

Ruoat tein itse, jollen käynyt ravintoloissa syömässä. Ei opiskelijahintaista ruokaa.

 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700-800€

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Wien on kaupunkina aivan mahtava! Kulttuuritarjonta on todella suurta. Kaupunki on sekä siisti että turvallinen. Joukkoliikenne toimii loistavasti ja metropolin saa tuntumaan pikkukaupungilta. Hintataso yleisesti ottaen on hiukan edullisempi kuin Suomessa.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Palvelukulttuurin joku saattaa kokea töykeäksi, mutta siihenkin tottuu äkkiä.