Jyrki Niva ja Lapin Safarit

 
  • Kasvatustieteen maisteri 1989
  • Toiminut yrittäjänä vuodesta 1992 lähtien
  • Lapin Safareiden toimitusjohtaja
  • Lapin Safarit on Euroopan suurimpia luontomatkailuyrit yksiä
  • Yritys toimii Rovaniemellä, Levillä, Saariselällä, Ylläk sellä, Oloksella ja Ruka-Kuusamossa
  • Vakituisia työntekijöitä 30, sesonkityöntekijöitä 30 ja tarpeen mukaan töihin kutsuttavia noin 300
  • Yritys palvelee vuosittain noin 100 000 vierailijaa


Lapin Safareiden toimitusjohtaja Jyrki Niva valmistui kasvatustieteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 1989 Runebergin päivänä. Sen jälkeen hän toimi Rantavitikan yläasteella opettajana kolmisen vuotta.

Vuoden 1992 syksyllä eteen tuli valinta: opettajuus vai yrittäjyys. Niva valitsi yrittäjyyden.

Aluksi Jyrki Niva pyöritti Rauno Posion kanssa Lapin Safareiden kesään liittyviä ohjelmapalveluita. Myöhemmin Niva ja Posio ostivat koko yrityksen ja muodostivat strategisen kumppanuuden Lapland Hotelsin kanssa sekä ostivat myös Arctic Safaris -yrityksen.

Niva kutsuu yritystään luonto-ohjelmapalveluyritykseksi, joka on toimialana verrattain nuori. Niva johtaa ihmisiä ja hoitaa jonkin verran myös asiakassuhteita. Kasvatustieteen opinnot olivat hyvä pohja nykyiselle työlle.

– Pedagogisille taidoille on käyttöä. Toisaalta liiketoimintamme on palvelua, joten kaikilla alalla toimivilla on oltava hyvät ihmissuhdetaidot ja kykyä kuunnella muita ihmisiä, Niva sanoo.

Nivan mukaan Lappi ei tule koskaan menestymään kilpailijoitaan paremmin hintakilpailuissa, joten täällä on panostettava laadukkaisiin palveluihin. Palveluiden on oltava hyviä tai mieluummin erinomaisia. Niva ampuu alas myytin, jonka mukaan suomalaiset ovat huonoja ja jäyhiä palveluammateissa.

– Aidossa suomalaisessa kädenpuristuksessa ei ole mitään hävettävää. Se on meidän valttimme ja käyntikorttimme. Me olemme aina olleet vieraanvaraisia ja tarjonneet yllätysvieraillekin kahvit, kovinakin aikoina korvikkeet. Lisäksi olemme kohdanneet vieraat aina tasa-arvoisesti, Niva sanoo.

Lappi on puhdas, hiljainen ja erinomainen kohde, jossa voi kokeilla fyysisiä rajojaan. Lapissa matkailijalla on tilaa ja aikaa perehtyä myös omaan luontoonsa.

– Ehkä me emme pärjää Euroopalle kahvilakulttuurissa, mutta meillä on täällä Rovaniemellä ainutlaatuinen erämainen puisto, jota meidän pitäisi osata hyödyntää matkailussa entistä paremmin. Ounasvaara pitää tehdä entistä paremmin tykö sekä matkailijoille että kaupunkilaisille, Niva sanoo.

Nivan mukaan luontomatkailun tarina on vasta alullaan. Siitä on kirjoitettu vasta ensimmäinen säkeistö ja koko tarinassa Lapilla Euroopan viimeisenä erämaana tullee olemaan varsin merkittävä rooli. Lapin yliopiston rooli luontomatkailun käsikirjoituksen luomisessa voi olla huomattava, mikäli vasta avattu Matkailualan tutkimus -ja koulutusinstituutti onnistuu työssään.

– Lapin yliopiston merkitys esimerkiksi meidän yritykselle on suuri, sillä meillä on yliopistolla suuri työvoimareservi ja pystymme näin hyödyntämään yliopiston tietotaitoa. Toki toivoisin, että yliopisto jalkautuisi entistä enemmän maakuntaan. Esimerkiksi meidän alan yrittäjillä on roppakaupalla ajatuksia ja tutkimusaiheita hyödyntämättä, Niva sanoo.

Toisaalta Niva myöntää, että myös yrittäjät voisivat katsoa peiliin ja kysyä, ovatko he tehneet kaiken voitavansa yliopiston suhteen. Mutta nyt Niva katsoo ulos ja myhäilee tyytyväisenä: lumi on maassa ja eletään vasta lokakuuta.

Kide-lehti 5/2009
Teksti: Olli Tiuraniemi
Kuva: Arto Liiti

Jyrki_Niva.jpg