Ville Kiljunen

  • syntynyt Keski-Savossa
  • hakeutui näyttelemään ja esiintymisiin lukioaikana
  • aloitti luokanopettajan opinnot Lapin yliopistossa 2002
  • hakeutui ylioppilasteatteriin
  • valmistui luokanopettajaksi 2007
  • opiskeli Lahden kansanopiston teatterilinjalla 2008–2009
  • vuonna 2009 näytteli Teatteri Eurooppa Nelosen kesäteatterissa, aloitti näyttelijä harjoittelijana Hämeenlinnan teatterissa, aloitti työt Pikku Kakkosessa sekä Jyväskylän yliopiston draama kasvatuksen aineopinnot
  • kesällä 2010 ohjasi mm. Haminan kesäteatteriin Lumikin ja seitsemän kääpiötä
  • ohjaa tänä keväänä Lapin ylioppilasteatteriin näytelmän Mummun saappaassa soi fox, sekä harrastajateatteri Nätin Kölveille näytelmän Tulitikkuja lainaamassa

Nuoruudessaan Ville Kiljunen harrasti maastohiihtoa,`mutta pian pitovoiteet jämähtivät pururataan kiinni ja hän hakeutui esittävän taiteen pariin. Teatterikärpäsen puraisun jälkeen uusi latu on vienyt miehen mukanaan.

Luokanopettaja, näyttelijä Ville Kiljunen tekee tällä hetkellä pätkä- ja freenlancer-töitä näyttelemisen ja opettamisen välisessä maastossa. Joskus hänestä tuntuu siltä, että näytteleminen on ykkösjuttu, joskus taas sielussa nostaa päätään pieni opettaja. Tällä hetkellä hän tekee molempia: näyttelee ja opettaa.

Luokanopettaja Kiljunen on huolissaan, kun draamatunteja ei saatu lisättyä perusopetukseen. Hän on itse kiinnostunut sekä opettamisesta että teatterista ja hän onkin määrätietoisesti hankkinut pätevyyden molemmille aloille, mutta koska alan työsarka koulussa puuttuu, hänen on harjoitettava molempia erikseen.

– Draama kouluissa sopisi työkaluksi mihin tahansa oppiaineeseen, mutta ongelmana on se, että päättäjät eivät halua lisätä draaman opetusta kouluissa eikä toisaalta alalla ole riittävästi päteviä opettajia. Lapin yliopistolla olisikin hyvä sauma ryhtyä kouluttamaan draamapainotteisia luokanopettajia.

Jokaisessa koulussa pitäisi olla ainakin yksi draamaan pätevöitynyt opettaja, joka ottaisi vastuulleen esimerkiksi koulun kaikki juhlat. Draama sopisi hyvin esimerkiksi historianopetukseen tai kiusaamisen käsittelyyn, Kiljunen pohtii.

Lapin yliopiston luokanopettajankoulutukselle Kiljunen antaa hyvän arvosanan, mutta ylistää samalla myös Lapin ylioppilasteatteria hyvänä kasvattajana ja verkoston rakentajana.

– Opinnot Rovaniemllä alkoivat vauhdilla. Vapaa-ajalla olin mukana bändissä, teatterissa, miesvoimisteluryhmässä sekä Konttisen kesäteatterissa. Lisäksi tein esiintymiskeikkoja Frimanin Hannun kanssa. Ylioppilateatterista sain paljon elinikäisiä ystäviä yli tiedekuntarajojen.

Opetustöiden lisäksi Kiljunen toimii tällä hetkellä Pikku Kakkosessa juontajana.

– Olen ruudun kautta lasten kumppanina aamuisin, kun vanhemmat vielä nukkuvat. Toimin ohjelmien sisäänheittäjänä ja tarinankertojana. Tässä työssä pystyn hyödyntämään erinomaisen hyvin sekä opettajantyön että näyttelijäntyön kokemustani. Käsikirjoitan juonnot itse ja lisäksi olen mukana käsikirjoittamassa ja suunnittelemassa kahta uutta lastensarjaa televisioon, jotka alkavat molemmat tänä vuonna.

Rovaniemi on Kiljusen mukaan ihana paikka opiskella ja elää nuorta aikuisuutta. Sellaisena hän haluaa paikan säilyttääkin mielessään. Toisaalta näin on pakko tehdä, koska hän ei halua jäädä kärkkymään kymmeneksi vuodeksi opettajanpaikkaa Rovaniemeltä ja teatteri tarjoaa alati uusia haasteita. Muutto etelään on edessä keväällä, näyttelemään vuodeksi Rauman kaupunginteatteriin.

– Halusin muuttaa opiskelemaan Rovaniemelle, koska koin, että Savonlinna oli liian lähellä kotia. Halusin aikuistumaan mahdollisimman kauaksi lapsuudenkodistani ja uskon, että näin ajattelevat monet nuoret opiskelupaikkakuntaa valitessaan.

Opettaja Kiljunen pitää eniten 1.–3.-luokkalaisista lapsista, koska heihin ei ole tarttunut vielä ympäröivän maailman hapatusta.

– Alaluokilla lapset ovat vielä avoimesti ja ilman ennakkoasenteita maailmaa tutkivia pieniä löytöretkeläisiä, joiden kanssa on kiva aukaista uutta latua. Toivottavasti lapset saavat olla lapsia myös tulevaisuudessa eikä heitä naulita liiaksi koulunpenkkiin, Kiljunen pohtii.

 

Kide-lehti 1/2011 Olli Tiuraniemi

Alumni_1_2011_Kiljunen.jpg
Kuva: YLE / Laura Pohjavirta