Paulus Perkkiö

 
  • valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta 2001.
  • valmistumisensa jälkeen työskennellyt mm. Taideteollisen korkeakoulun Länsi-Suomen muotoilukeskuksessa Vaasassa ja yrittäjänä vuodesta 2004 lähtien


Olet kotoisin Rovaniemeltä. Valmistuit taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta 2001. Opiskelit teollista muotoilua ja olit vaihto-opiskelijana Ruotsissa, Uumajan Design Högskolanissa. Oliko haaveenasi alun perin ryhtyä opiskelemaan juuri teollista muotoilua?

– Joskus haaveilin insinöörin urasta, mutta vähitellen ajatukset muuttuivat unelmaksi arkkitehdin tai muotoilijan ammatista. Pääsin ensi yrittämällä muotoilun opiskelijaksi ja opinnot veivät niin hyvin mukanaan, että sen jälkeen minun ei ole tarvinnut enää haaveilla arkkitehtiopinnoista. Muotoilijana pääsen tekemään juuri niitä asioita, jotka minua kiinnostavat eli saan luoda uutta.

Mitä mieltä olet Lapin yliopiston teollisen muotoilun opinnoista? Mitä kaipaisit opintoihin lisää ja mitä jättäisit niistä pois?


– Opinnoista sai hyvät perustiedot. Meillä oli hyvähenkinen vuosikurssi, joka teki omatoimisesti syventäviä opintoja.

– Näkisin, että opetuksessa olisi hyvä painottaa entistä enemmän tieteellisyyttä. Käytännön taitojen opettelusta tulisi edetä syvälliseen muotoilun ilmiöiden ymmärtämiseen, kuten siihen, miten tuotteiden muotoilu vaikuttaa meihin ihmisiin, miksi ihmiset ostavat tietynlaisia tuotteita, miten tuotteen kehittäminen vaikuttaa yrityksen talouteen, millaisia menetelmiä kannatta käyttää missäkin projektissa jne.

– Toisaalta muotoilija on aivan kädetön, jos hän ei osaa piirtää. Erityisen iloinen olen myös siitä, että meillä oli tietty määrä kaupallisia opintoja, joskin ne olisivat voineet painottua enemmän liiketoimintaan. Suunta on oikea, mutta sisältöihin kaipaisin pientä tarkennusta.

Toimit valmistumisesi jälkeen runsaat kaksi vuotta Taideteollisen korkeakoulun Länsi-Suomen muotoilukeskuksessa Vaasassa. Minkä merkityksen annat tälle ensimmäiselle työpaikallesi?

– Muova oli ainakin siihen aikaan vielä erittäin muotoilutoimistomainen. En usko, että missään muualla olisin  saanut vastuulleni ensimmäisenä projektina globaalin markkinajohtajan historian suurinta tuotekehityshankkeen muotoilua. Onnistuminen kyseisessä projektissa antoi keltanokalle itsevarmuutta. Pienessä yrittäjävetoisessa toimistossa yrittäjät vastaavat usein itse isoista projekteista. Muovassa sain toimia kuin yrittäjä, mutta ilman taloudellista riskiä.

Olet kauppa- ja teollisuusministeriön sertifioima DesignStart-konsultti. Mitä se merkitsee käytännössä?

– Paikallinen TE-keskus ehdotti minua konsultiksi, jonka jälkeen tein näytetyön ja pääsin mukaan kansalliseen konsulttirenkaaseen. DesignStart on TE-keskusten tukema muotoilukonsultointipalvelu pk-yrityksille. Yritykset pääsevät palvelun avulla kokeilemaan muotoilupalveluiden käyttämistä. Palvelu on nykyisin hyvin suosittu ja tarpeellinen.

Ryhdyit yrittäjäksi 2004. Olet yksi kolmesta Contiumin perustajaosakkaasta. Contium on vaasalainen brändi- ja designtoimisto, joka toteuttaa asiakkaille brändi uudistuksia. Miten luonnehdit nykyistä toimenkuvaasi?


– Osallistun vahvasti yrityksen kehittämiseen. Vastaan tällä hetkellä yrityksemme myynnistä ja markkinoinnista. Päivittäisessä työssä johdan pääasiassa projekteja. Osallistun myös tekijänä konseptointi- ja strategiaprojekteihin.

Rakennat omakotitaloa. Vietät siis paljon aikaa rautakaupassa. Onko rautakauppa herättänyt muotoilijassa uusia ajatuksia?


– Rakennusteollisuus on yksi suurimmista muotoilijoita työllistävistä toimialoista. Meillä on jatkuvasti työn alla projekteja, joiden tavoitteena on saada rautakauppojen tiskeille entistä parempaa tavaraa tai kehittää tuotteiden myyntiä jollain muulla tavalla. On mukava nähdä kaupassa tuotteita ja markkinointimateriaalia, joissa itsellä on ollut sormet mukana. Rakentaminen on työlle hyvää vastapainoa. Joskus tuntuu vain, että vuorokaudessa on liian vähän tunteja.

Kide-lehti 7/2006
Teksti: Olli Tiuraniemi

paulus_perkkio.jpg