Tomi Kouvola


MTV3:n T.i.l.a.-sisustusohjelmasta suurelle yleisölle tuttu Tomi Kouvola valmistui taiteen kandidaatiksi Lapin yliopistosta 2004. Rovaniemellä hän opiskeli pääaineenaan teollista muotoilua. Sivuaineensa sisustussuunnittelun opinnot hän suoritti Politecnico di Milanossa. Kouvola työskentelee omistamassaan yrityksessä yhdessä sisustussuunnittelija Anne Melenderin kanssa.

– Olen tehnyt sisustussuunnittelijan töitä vuodesta 1999 alkaen. Oma yritys minulla on ollut Turussa yhdessä kollegani Anne Melenderin kanssa vuodesta 2003 alkaen. Itse olen erikoistunut kotien sisustamiseen ja niissä kaikkiin tiloihin. Tällä hetkellä minua kiinnostaa erityisesti värien ja materiaalien ennakkoluuloton yhdistäminen.

Sisustussuunnittelijan työtään Kouvola pitää mielenkiintoisena, hauskana ja haastavana. Toisaalta hän luottaa omaan makuunsa, mutta toisaalta hän korostaa asiakkaan kuuntelemisen tärkeyttä.

– Sisustamisessa on tärkeätä kuunnella kodin ääntä ja luottaa itseensä. Myös suunnitelmallisuus on tärkeässä asemassa, kun tehdään kodin sisustusta, joka kestää aikaa. Suhde asiakkaaseen on työssäni intiimi, koska suunnittelen ihmisen yksityisintä aluetta eli kotia.

Kouvolan mukaan sisustussuunnittelijalta vaaditaankin hyvää ihmistuntemusta ja kykyä kuunnella asiakkaan mieltymyksiä.

– Työni on asiakaspalvelua, joten kommunikointi asiakkaan kanssa on tärkeää ja haasteellista. Suunnittelijan pitää päästä jollakin tavalla sisälle asiakkaan ajatusmaailmaan, jotta sisustuksesta saadaan asiakkaan toiveiden mukainen.

Sisustussuunnittelijan palkkaaminen on viime vuosina arkipäiväistynyt, kun kodeista halutaan tehdä entistä viihtyisämpiä. Sisustamisen punaisena lankana Kouvola pitää materiaalia, muotoa ja väriä, joiden ympärille kokonaisuus rakentuu. Myös huoneiston ja kalusteiden mittasuhteita kannattaa miettiä.

– Tärkeintä sisustamisessa on johdonmukaisuus ja käytännöllisyys. Tietenkin sisustusten pitää olla myös mielenkiintoisia ja hauskoja.

Kouvola perusti oman yrityksen jo opintojen aikana. Nykyisin Turussa toimiva yritys tarjoaa sisustuspalveluita ja laadukkaita sisustustuotteita.

Yrittäjyydessä häntä viehättää vapaus ja itsenäisyys.

– Yrittäjyys tuo vastuuta ja vapautta. Nautin suuresti itsenäisestä päätöksenteosta, kuten sisäänostoista ja liikkeen ulkonäöstä päättämisestä.

Mielenkiintoisimpina työtehtävinään Kouvola pitää yhteistyötä The Rasmus yhtyeen kanssa sekä oman talon sisustusta.

– Yksi mielenkiintoinen projekti oli työskennellä The Rasmus yhtyeen kanssa ja pistää uusiksi bändin studion oleskelutilat. Valmis lopputulos esiteltiin T.i.l.a. ohjelmassa. Toinen mielenkiintoinen projekti on ollut isovanhemmilta perityn talon remontointi omaan käyttöön. Vanhan talon sisustus ja remontoiminen on vaatinut aikaa, kärsivällisyyttä ja perinteen kunnioittamista, Kouvola sanoo.

Kide-lehti 4/2007
Teksti: Olli Tiuraniemi
Kuva: Petri Kuosmanen

tomi_kouvola.jpg