Maarit Simoska

  • valmistui Lapin yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi sosiaalityön koulutusohjelmasta 1996
  • työskennellyt toimittajana vuodesta 1985 lähtien Uudessa Rovaniemessa, Pohjolan Sanomissa ja Lapin Radiossa
  • perusti Veerantalo Oy:n vuonna 2009
  • osti Lähteentien pirtin Veerantalolle toukokuussa 2011


Kolmisen vuotta sitten Maarit Simoskassa heräsi parinkymmen toimittajavuoden jälkeen uinumassa ollut sosiaalityöntekijä. Lapin yliopistossa sosiaalityön koulutuksen saanut Simoska oli pitkään ihmetellyt, miksi ikäihmisille ei ole tarjolla riittävästi kunnallista tai yksityistä päivätoimintaa Rovaniemellä, vaikka yhteiskunnan yleisenä tavoitteena on, että 90 prosenttia yli 75-vuotiaista asuisi kotona. Kun vanha käsityökoulu Ounasvaaran kupeessa vapautui muusta käytöstä ja tuli vuokralle, Simoska havahtui toimittajasta yrittäjäksi ja päätti perustaa Veerantalo Oy:n.

– Veerantalon liikeidean lähtökohtana oli tarjota ikäihmisille paikka, jossa heitä odotettaisiin. Ajattelin, että vanhukset tarvitsevat tilan, jossa he saisivat ruokaa ja lämpöä sekä sosiaalisen yhdessäolon mukanaan tuomaa mielen virkistystä.

Naisten käsityökouluna toiminut vanha hirsipirtti sopi liikeideaani erinomaisesti. Historiaa haviseva hirsirakennus suorastaan kutsuu ikäihmisiä luokseen, Simoska kuvaa. Liikeidean vieminen käytäntöön osoittautui kuitenkin ajateltua työläämmäksi. Niinpä Simoska kypsytteli ideaansa kouluttautumalla  yrittäjyyteen ja ohessa hän järjesti

Lähteentien pirtillä häitä ja hautajaisia, ilon ja surun päiviä, sekä syntymäpäiviä ja koulutustilaisuuksia. Muutaman harjoitteluvuoden jälkeen alkuperäinen liikeidea on jälleen vahvistumassa.

– Nyt alkaa näyttää siltä, että ikäihmiset ovat oppineet tuntemaan Lähteentien pirtille johtavan polun. Vanhukset tarvitsevat palveluja, lämpöä ja läheisyyttä, elämäntarinoiden kuuntelijaa ja välittämistä. Siihen työhön ei ole koskaan liikaa tekijöitä, Simoska sanoo.

Tänä syksynä Veerantalo alkaa tuottaa palveluita mm. maahanmuuttajavanhuksille.

– Tarkoitus on perustaa vanhuksille kieliryhmiä eli esimerkiksi venäjänkielisille oma ryhmä. Vanhukset saavat pirtillä lounaan ja mahdollisuuden vertaistukeen. Lisäksi heidän terveyttään seurataan ja autetaan kielimuurista aiheutuvien ongelmien selvittelyssä. Yksi Veerantalon toimintalinja on, että vanhuksen voisivat tulla pirtille silloin, kun heidän omaishoitajansa tarvitsee vapaapäivän.

– Lisäksi kehitteillä on mielenkevennyspäivä, joka pitäisi sisällään, lounaan, kahvia, seurustelua, muisteluksia, yhteislaulua ja kädentaitoja. Erityisesti pirtin yhteislauluhetket ovat jo tähän mennessä olleet erittäin suosittuja.

Hyvin käyntiin lähtenyt juhlapirttitoiminta jatkuu edelleen, ja lisäksi pirtillä järjestetään mm. kuukauden taiteilija -taidenäyttelyitä.

Kesän kynnyksellä Maarit Simoska teki ison ratkaisun, kun hän osti Lähteentien pirtin yritykselleen. Kauppa toisaalta sitoutti ja vapautti tekemään entistä kestävämpiä ratkaisuja liikeidean kehittämiseksi.

– Pirtillä on tiloja kolmessa kerroksessa ja kaupan myötä voin miettiä tilojen käyttöä kokonaisuutena. Tähän mennessä yrityksessä on ollut palkattuna yksi vakituinen työntekijä, mutta tulevaisuudessa tarkoitus on palkata yritykseen myös vanhustyöntekijä. Vakituisten ohella yritys työllistää freelance-pohjalta tarjoilijoita, ohjaajia, taiteilijoita, valokuvaajia sekä muusikoita, Simoska listaa.

 

Kide-lehti 4/2011 Olli Tiuraniemi

Alumni_4_2011_Simoska.jpg