Pia Stjernvall

  • Pia Stjernvall (kuvassa toinen oik.) on kotoisin Lappeenrannasta
  • yhteiskuntatieteiden maisteri
  • haaveilee jatko-opinnoista
  • työurallaan toiminut tutkimusassistenttina ja tutkijana ETLAssa, tutkimusassistenttina Suomen Pankissa, apulaismyymäläpäällikkönä Pietarissa sekä UM:n palveluksessa Tartossa, Liettuassa, Pietarissa ja Filippiineillä
  • vuodesta 2002 lähtien diplomaattiuralla: ensimmäinen varsinainen posti Unkarissa, Budapestin suurlähetystössä

 

1. 1990-luvun lopulla olit töissä Suomen Liettuan suurlähetystössä, kun päätit lähteä lehti-ilmoituksen perusteella opiskelemaan Lapin yliopistoon Rovaniemelle Russian Competence -maisteriohjelmaan. Kannattiko?

 
Kannatti todella. Pidin opiskelusta Lapin yliopistossa. Sain hyviä ystäviä ja tutkinnon, jonka avulla pääsin diplomaattiuralle. Rovaniemi on mukava kaupunki, kansainvälinen ja jotenkin karjalainen. Poikani Kaj, joka on nyt 13-vuotias, muistelee aikaamme Rovaniemellä yhtenä parhaista ajanjaksoista elämässämme.

 
2. Miksi Venäjä ja Russian Competence -maisteriohjelma kiinnostivat sinua

ja joko olet päässyt perille venäläisestä ajattelutavasta?
 

Olen opiskellut venäjän kieltä yläasteelta lähtien. Kävin muutamia kertoja vanhempieni kanssa entisessä Neuvostoliitossa. Kesällä 1986 olin Neuvostoliitossa kahden viikon kielikurssilla ja myöhemmin muutamaan otteeseen töissä. Venäjä on mielenkiintoinen ja haastava maa ja tällä

hetkellä liike-elämän kannalta erittäin kiinnostava. Ajattelin alun perin meneväni tekemään Venäjälle bisnestä, mutta vielä haave ei ole toteutunut, eikä se ole tällä hetkellä toiveitteni ykkössijalla. Edellä mainittujen syiden ja maisteriohjelman mielenkiintoisen sisällön vuoksi päätin tulla opiskelemaan Lapin yliopistoon. Venäläisestä ajattelutavasta en varmaankaan

koskaan pääse perille ja kun olen ymmärtänyt tämän, olen jo saavuttanut jotain.

 
3. Urasi on varsin kansainvälinen. Olet työskennellyt Lappeenrannassa, Helsingissä, Pietarissa, Tartossa, Liettuassa, Filippiineillä ja nyt Budapestissa. Mikä on työsi sisältö tänään ja mitä kansainvälisyys sinulle merkitsee?

 
Olen tällä hetkellä lähetystösihteerinä Budapestin suurlähetystössä. Työhöni kuuluu Unkarin taloudellisen tilanteen seuranta, yhteydenpito suomalaisiin yrityksiin ja Suomen viennin  edistäminen Unkarissa. Seuraan myös maatalous-, ympäristö- ja EU-asioita. Työni on erittäin mielenkiintoista ja haastavaa. Kansainvälisyys on jokapäiväistä elämääni. Lähinnä  se meidän perheessä kulminoituu oman perheen ja ystävien ikävöimiseen, jatkuvaan ruisleivän ja salmiakin puutteeseen sekä haavekuvaan istumisesta saunan terassilla kesäiltana järvelle katsellen ja olutta juoden. Kansainvälisyys ei siis ole mitään luksusta, vaan se on alati sopeutumista uuteen paikkaan ja elämän luomista mahdollisimman normaaliksi uusissa olosuhteissa. Toisaalta se avartaa mieltä ja antaa paljon uusia kokemuksia.

 
4. Miten arvioit Lapin yliopiston antaman koulutuksen merkitystä urasi kannalta ja millaisia  ajatuksia Lapin yliopisto herättää sinussa tänään?
 

Lapin yliopisto avasi minulle tien nykyiselle uralleni. Venäjän ymmärtäminen ja tunteminen on työssäni suuri etu. Minullaon usein ikävä yliopistolle ja tärkeää on, että siellä on töissä monia minulle ja Kaitsulle tärkeitä ihmisiä. Katson myös tärkeäksi, että yliopisto sijaitsee Lapissa,

koska se antoi minulle entistä paremman kuvan maastamme. Lapissa koin elämyksiä, jotka eivät unohdu koskaan, kuten esimerkiksi 48 asteen pakkasen.

Kide-lehti 3/2005
Teksti: Olli Tiuraniemi

stjernvall_pia_web.jpg