Yritystoimintaa yli rajojen

Wipro Technologies Oy Finland sijaitsee Rovaniemellä kivenheiton päässä yliopistosta. Lapin yliopistosta valmistuneen yhteiskuntatieteiden maisteri Riikka Knuutin työnkuva Wiprossa on moninainen. Koskaan hän ei voi tietää puhelimeen vastatessaan, mistä päin maailmaa puhelu tulee.

– Myynnin & markkinoinnin tiimiini kuuluu kuusi henkilöä, joista minä toimin Rovaniemellä, yksi toimii Tukholmassa ja viisi henkilöä Intian Bangaloressa. Teemme yrityksen sisäistä ja ulkoista viestintää sekä markkinointia ja myyntityötä, Knuuti sanoo.

Knuutin tiimi pitää työpalavereita päivittäin tietoliikenneyhteyksien avulla. Jonkin verran kokouksia pidetään myös kasvokkain varsinkin Intiassa ja myös muualla
maailmalla.

– Overseas Operations -tiimiini puolestaan kuuluu parisenkymmentä henkilöä, jotka ovat sijoittuneet Intiaan sekä muutamiin Euroopan maihin. Olemme työssämme hyvin paljon tekemisissä eri maiden viranomaisten kanssa.
Itse hoidan mm. Wipron työntekijöiden viisumi- ja työlupa- asioita. Työkieleni on englanti ja lisäksi puhun ruotsia, saksaa, ranskaa sekä viroa. Olen opiskellut myös venäjää sekä italiaa, Knuuti lisää.

Knuuti valitsi pääaineekseen Lapin yliopistossa sosiologian, koska oppiaine antaa hänen mielestään hyvät valmiudet toimia kansainvälisissä tehtävissä.

– Työssäni on tärkeätä tuntea eri maiden yrityskulttuurien eroja sekä yhteiskuntien toimintamekanismeja. Etenkin Aasian maiden yrityskulttuuri, aikakäsitykset ja
liiketoiminnan periaatteet poikkeavat huomattavasti länsimaiden tavasta toimia liike-elämässä.

– Aasian maiden kanssa toimittaessa sopimusasioissa on oltava tarkkana ja asiat on varmistettava moneen kertaan. Myös aikakäsitys Intiassa poikkeaa huomattavasti meidän aikakäsityksestämme. Työpäivät venyvät Intiassa helposti
kahdentoista tunnin mittaisiksi, jopa pidemmiksikin. Yrityksemme toimii useilla eri aikavyöhykkeillä, mikä aiheuttaa ongelmia mutta toisaalta myös tiettyjä hyötyjä yritykselle. Wiprolla on toimipisteitä Suomessa kahdeksalla eri paikkakunnalla. Knuutin mukaan yrityksen Suomen kehityskeskukset eli toimipisteet on sijoitettu paikkakunnille, joilla on tarjota yrityksen tarvitsemaa koulutusta ja työvoimaa.

– Olen esimerkiksi itse saanut koulutukseni Lapin yliopistossa ja hyödynnän edelleen Lapin yliopiston tarjoamia kielikursseja itseni kehittämisessä.
Mietin myös opintojen jatkamista eli väitöskirjan tekemistä yritysten yhteiskuntavastuusta, Knuuti pohtii.

Vapaa-ajallaan kahden lapsen äiti Riikka Knuuti ehtii lenkkeilyn lisäksi pariksi illaksi viikossa jäähallille valmentamaan nuoria taitoluistelijoita. Hän on käynyt taitoluistelun ohjaajakurssin ja suunnitteilla on aloittaa valmentajan kurssi ensi
syksynä. Lomillaan Knuuti toimii hiihdonopettajana Itävallassa.

Riikka Knuuti

 • Tradenomi HSO Helsingin liiketaloustieteen ammattikorkeakoulu vuonna 2000.
 • Yhteiskuntatieteiden maisteri Lapin yliopisto 2009.
 • Myyntineuvottelija, Lapin Safarit 2000.
 • Johdon assistentti, Insinööritoimisto Sarajärvi (myöhemmin Saraware Oy) 2001.
 • E xecutive Assistant & Sales Executive, Wipro Technologies Oy Finland 2006

 

 Wipro 

 • Suomessa 200–300 työntekijää, josta 60 Rovaniemellä.
 • Wipro toimii Suomessa Rovaniemen lisäksi, Kokkolassa, Porissa, Seinäjoella, Tampereella, Oulussa, Helsingissä ja Turussa.
 • Wipron Suomen toimintojen johto sijaitsee Rovaniemellä.
 • Kaikkiaan Wiprolla työskentelee 105 00 henkilöä yli viidessäkymmenessä maassa.
 • Wiproa johdetaan yrityksen pääkonttorista Intiasta.
 • Wipro tarjoaa asiakkailleen tuotekehitystä, johon sisältyy mm. ohjelmisto- ja sovelluskehitys, ohjelmistojen testauspalvelut sekä tuotteiden ylläpitopalvelut.

 Kide 4/2010
Teksti: Olli TIuraniemi

Riikka_Knuuti_05_2.jpg