Jokivalkeat

Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusalalla on kehitetty tulitaiteesta yhteisöllisen taidekasvatuksen toimintatapaa. Jokivalkeisiin on kutsuttu yhdistyksiä, seuroja sekä opiskelija- ja koululaisryhmiä veistosten rakentajiksi. Osallistuvat ryhmät ovat tuottaneet vuotuisen tapahtuman, joka tukee yhteisöllisyyttä kaupungissa ja kokoaa yhteen veiston tekijöitä ja yleisöä. Lisäksi kuvataidekasvatuksen opiskelijat ovat toteuttaneet tuliveistotapahtumia yhteisöprojektiopinnoissaan.

Jokivalkeat tulitaidetapahtuma juhli kymmenvuotista taivaltaan lauantaina 5.11.2011. Jokivalkeat tulitaidetapahtuman kymmenvuotisjuhlan kunniaksi tuliveistosten rakentajaksi on kutsuttu paikallisten taiteilija- ja opiskelijaryhmien lisäksi taiteilijoita Luulajasta Ruotsista ja Kautokeinosta Norjasta. Luulajasta tuliveistosten rakentajaksi saapui taiteen kokeneita ammattilaisia: Birgitta Linhart, Tim Linhart, Lars Lundqvist ja Ann Kristin Gustavsson. He ovat tunnettuja kuvanveistäjiä kivi- ja jääveistäjinä. Norjasta tapahtumaan saapui Kautokeinon Saamelaisen korkeakoulun ryhmä: Per Iisak Juuso, Denis Barudki, Ann Mari Sarm ja Ann Majbritt Eriksen.

Tuliveistoksia rakennettiin Rovaniemen uimarannalle ensimmäisen kerran vuonna 2001. Idean toi Rovaniemelle Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaani, professori Timo Jokela, joka teki ensimmäisen tuliveistoksensa Luulajassa vuonna 1998. Maria Huhmarniemi ja Antti Stöckell olivat kymmenen vuotta sitten opiskelijoina ensimmäisten veistosten rakentajaryhmässä. Myös Lapin taiteilijaseura, Lyseonpuiston lukio ja Rovaniemen Steinerkoulu ovat osallistuneet tapahtumaan veistoksillaan vuosittain. Osallistujia ovat olleet myös kyläyhdistykset, Ranuan lukio, Rovaniemen kuvataidekoulu, Ounasvaaran lukio jne, Monitaideyhdistys Piste, Vitus-festivaali jne.

Jokivalkeat-projektin yhteistyötahoja ovat Rovaniemen kaupungin kulttuuripalvelukeskus sekä vuosittain eri yhdistyksiä ja toimijoita. Rahoitusta on saatu muun muassa Pohjoismaiselta kulttuurirahastolta.  

Lisätietoja:
Yliopisto-opettaja Antti Stöckell (antti.stockell (at) ulapland.fi), 040 484 4408
Yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi (maria.huhmarniemi (at) ulapland.fi), 040 484 4376