Aino-Maria Ilkko | Tekstiiliala

Neulemekko-kokoelma on maisteriopintojeni syventävä tutkimus- ja tuotekehitysprojekti. Suunnittelin ja valmistin pienimuotoisen neulemekkokokoelman Helsingin Töölössä sijaitsevaan kestävän kehityksen kauppaan Mereijaan. Suunnittelu- ja valmistusprosessin ajan pidin blogia (Neulemekko-blogi) työni edistymisestä. Blogi toimi projektin tallentajana, eteenpäin kuljettajana, työalustana ja taiteellisen ilmaisun välineenä.

Tarvitsemani materiaalit mekkoihin keräsin eri tahoilta: kotoa, komeroista ja lahjoituksena tuttavilta. Mekot on neulottu ja virkattu käsin. Viimeisen mekon helmaan käytin lisäksi vanhan kaulahuivin.

Käsittelin Mereijan vanhasta uusi -liikeideaa materiaalisen tason lisäksi myös idean kierrättämisenä. Samalla pohdin toistoa tekstiilitaiteellisessa ja käsityömäisessä prosessissani. Työstin ajatusta konkreettisesta kierrättämisestä abstraktimmalle tasolle. Mietin, kuinka monta kertaa vanhan idean voi toistaa ja kierrättää. Toisto on aina viehättänyt, osin häirinnytkin minua. Taiteellisessa työskentelyssä etsin siihen vastausta.

Lanka ja langan ihmettely nousi prosessissani keskiöön. Lanka oli välineeni toistaa ja kierrättää vanhaa ideaa. Palasin aina idean alkuun, neulemekkoon, sen jälkeen aloin toistaa puikoilla tai virkkuukoukulla käsien liikettä, jolla sain langasta valmistettua tekstiiliä.

Toteutin projektin kesällä 2008. Ideana oli neuloa yksi mekko yhdessä kuukaudessa. Halusin valmistaa mekot käsin, jotta voisin kuljettaa niitä mukana ja tehdä projektista blogin avulla matkapäiväkirjan. Taiteellinen työskentely sai riippumattoman ulottuvuutensa, maailmani kulki sukkapuikoissa laukussa mukana siellä missä kuljin. Projektin loppupuolella heinäkuussa ja elokuussa valmistuneet mekot kuvattiin Imagen 8/2008 muotikuvasarjaan yhteistyössä Noora Niinikosken kanssa.

Neulemekot ovat sekä tuotteita että uniikkeja taideteoksia. Valmistusprosessi oli enemmän taiteellinen, itse tuote oli välillä miltei sivuseikka. Neulemekko-projektista muotoutui poikkitaiteellinen teos. Se on käsitöitä, tekstiilitaidetta, valokuvataidetta ja sanataidetta samanaikaisesti.


ailkko(at)ulapland.fi