Aku Meriläinen | Audiovisuaalinen mediakulttuuri

Taiteellinen toimintani liittyy reaaliaikaisiin visuaaleihin sekä mediainstallaatioihin. Olen työstänyt suurempia kokonaisuuksia muun muassa useaan muotinäytökseen sekä monelle kotimaalaiselle ja ulkomaalaiselle musiikkiartistille.

Visuaaleista merkittävimmäksi on noussut Sound of Graphics 2008 -kilpailutyö, joka on kahden itsenäisen teoksen risteymä (live-visuaalit sekä Kokonaiseus-valokuvateos vuodelta 2007). Toisena mielenkiintoisena risteymänä teoksessa näkyy live-visuaalien sekä musiikkivideon välinen harmaa alue.

Työ kehittyi live-visuaaleista harkituksi ja taltioiduksi teokseksi. Lopullisessa teoksessa näkyy live-visuaalien elementtejä, jotka johtuvat siitä, että soitin kappaleeseen live-visuaalit nauhalle kuuteen kertaan. Tulkitsin yhden Bad Boy -kappaleen sanoituksen teemoista olevan turhamaisuuden ja pinnallisuuden. Lähdin liikkeelle tästä tulkinnasta ja rajasin kuvamateriaalini viiteen aiemmin tuottamaani valokuvaan sukupuolirooleista. Kaikki kuvista ovat samasta henkilöstä ja kaikissa on viitteitä ulkonäköön, ponnistamiseen tai vaikenemiseen. Kaikki nämä teemat esiintyvät tavalla tai toisella kappaleen sanoituksessa.

Installaatioista mahdollisesti mielenkiintoisin on Detention (2008). Toteutimme ryhmätyönä (Marjukka Parkkinen, Iisakki Härmä ja Aku Meriläinen) Wiimote-tuolin, jonka tarkoituksena oli saada käyttäjä kokemaan idea vanhanaikaisesta jälki-istunnosta. Saimme teknisen inspiraation tähän työhön Johnny Chung Leen (Ph.D., Human-Computer Interaction in Carnegie Mellon University) aiemmasta työskentelystä pelikonsoli Wiin parissa. Mediatieteen kannalta installaatio koskettaa hacking-kulttuuria eli olemassa olevan tekniikan valjastamista uusiin käyttötarkoituksiin.

amerilai(at)ulapland.fi
045 650 0865