Timo Haanpää | Videoilmaisun yliopisto-opettaja

Taiteellinen työskentelyni on keskittynyt pääosin liikkuvan eri osa-alueille.  Pidän laaja-alaisesta työskentelystä kuvauksen, leikkauksen ja äänityöskentelyn alueilla.  Olen kuvannut erilaisia dokumentaatioita, sirkus- ja tanssivideoita ja olen ollut mukana myös jonkin verran erilaisissa rooleissa dokumentti- ja fiktiotuotannoissa.

Tarinat todellisesta elämästä ovat aina kiinnostaneet minua. Omassa ohjaustyössäni olen keskittynyt erityisesti dokumenttielokuvaan. Dokumentaarisuuden ote ja lähtökohta tehdä taiteellista työskentelyä on palkitsevaa. Dokumenttielokuvan tekeminen on usein mutkikas, epävarmuutta  täynnä oleva matka mutta samalla se on prosessi, jossa tuntee tekevänsä jollekin tai joillekin merkityksellisiä tekoja.

Olen ollut mukana ohjaamassa Isien Merkit (2007) dokumenttielokuvaa, joka kertoo Raattaman kylästä muutospaineiden keskellä ja perinteisten elämäntapojen siirtymisen mahdollisuuksista muuttuvassa Suomessa. Vuonna 2010 valmistui teatteri- ja festivaalilevityksen saanut dokumenttielokuva Hiljaa Toivotut. Tässä ohjauksessa otin teemaksi tahattoman lapsettomuuden. Hiljaa toivotut –elokuva kertoo kahdesta pariskunnasta, jotka yrittävät saada omaa lasta hedelmöityshoitojen avulla. Se on pettymysten ja toiveiden tunnematka lapsettomuuden eri vaiheisiin.  Vuonna 2015 olen työstänyt dokumenttielokuvaa Katariina Angeriasta ja hänen isäsuhteestaan. Tähän elokuvaan on myös liittynyt installaatio-osuus, jossa olen pyrkinyt jatkamaan katsojan kokemusmaailmaa myös tilallisuuden avulla. Isä – Näytä mulle vihat dokumenttielokuvassa olen yhdistänyt haastattelumateriaalin Katariinan luomaan liikekieleen, jossa on ollut lähtökohtana hänen omat kokemukset, tuntemukset ja muistot isästään.

Linkit:

Hiljaa Toivotut dokumenttielokuva
http://vaskifilmi.fi/hiljaatoivotut/

Taika-Aika sirkuskoulun traileri
https://www.youtube.com/watch?v=ueRjOeq6XiQ