Maria Huhmarniemi | Kuvataidekasvatuksen lehtori

Työskentelen kuvataiteilijana käsitellen pohjoiseen liittyviä kysymyksiä, monikulttuurisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä ympäristöasioita, kuten ihmisen ja luonnon suhdetta ja ympäristövastuullisuutta. Käytän teoksissani vanhoja tavaroita ja tekstiilejä, kierrätys- ja luonnonmateriaaleja sekä audiovisuaalisia tallenteita, kuten haastatteluja. Neulon ja virkkaan, kerään ja rakentelen, keskustelen ihmisten kanssa ja dokumentoin näitä keskusteluja. Teokset ovat installaatioita. Ne ovat tila- tai paikkasidonnaisia niin gallerioissa kuin ulkoilmassa.

Tutkimus ja taide liittyvät työskentelyssäni toisiinsa. Taide edellyttää taustatyötä ja taiteen tekemiseen liittyy aineistojen keräämistä. Teen väitöskirjaa, johon sisältyy taiteellinen osa. Sen aiheena on biotaide ja yhteistyö luonnontieteen tutkijan kanssa. Tarkoituksenani on selvittää, miten taide toimii luonnontieteen kokemisessa.

Myös taide ja opetus liittyvät toisiinsa. Oman taiteellisen työskentelyn, yhteisöllisen ympäristötaiteen, yhteisötaiteen ja työpajaopetuksen rajat ovat liukuvia. Projektit ja niihin liittyvät työpajat lumi-, jää- ja tuliveistosta sekä ympäristötaiteesta sisältävät taiteilijan roolin mukaista työskentelyä.

Taiteen tekeminen on minulle henkilökohtainen keino maailman ymmärtämiseen. Pitkäkestoinen työskentely antaa mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan, materiaalien työstäminen puolestaan suo tilaisuuden moniaistiseen kehollisuuteen. Toisaalta taiteen tarkoitus on vaikuttaa, ja teokseni kiinnittyvätkin aktivistisen taiteen kenttään.


Maria Huhmarniemi

Kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori
maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi
040 763 9948