Tomi Knuutila | Digitaalisen median lehtori

Minua kiinnostavat matalan osallistumiskynnyksen interaktiivisuus, medioiden ja teknologioiden väärinkäyttäminen, pienet innovaatiot, nopeat ratkaisut ja näiden kaikkien yhdistäminen. Olen esitellyt erilaisia tällaisia interaktiivisia, osallistumiseen mahdollistavia töitä viime aikoina lähinnä ryhmätaidenäyttelyissä, vaikka koen taidemaailman museoineen ja gallerioineen melko ahtaaksi ja soveltumattomaksi mediataiteen kentällä. Mieluisampana koen ex tempore -tilanteet, joissa lyhyessä ajassa tehdään jonkun idean tai ajatuksen pohjalta toimiva teos, järjestelmä, softa tai systeemi.

Suuri osa luovaa toimintaani löytyy verkosta, jossa erilaisten sosiaalisten luovien verkostojen kanavilla (Youtube, Vimeo, Flickr) mm. animaatio-, valokuva- ja videotöitäni on katsottavissa, kommentoitavissa ja suosikeiksi lisättävissä. Teokset voivatkin saada perinteiseen gallerianäyttelyyn verrattuna moninkertaisen yleisön. Verkolla on mielenkiintoinen kaksineuvoisuus: toisaalta siellä voi esitellä perinteistä taidetuotantoaan, kuten kuvia, videoita ja dokumentaatiota – toisaalta verkkoon voi myös tehdä taidetta, jota ei pysty perinteisillä keinoilla toteuttamaan. Toisinaan verkko toimii osana työtä, kuten esimerkiksi teoksessani Wish You Were There?, jossa installaatiossa kävijät saavat otettua itsestään kuvan virtuaalitaustan kera soittamalla screenillä näkyvään puhelinnumeroon. Kuva on löydettävissä verkosta hetki soiton jälkeen ja liittyy osaksi teokseen osallistuneiden kuvagalleriaa.

Monet tekemäni teokset ovat monimutkaisia toteuttaa, mutta käyttäjille, katsojille ja kokijoille helppoja ja hauskoja. Vakavasti sanottuna huumori on tärkeää.


Tomi Knuutila

Digitaalisen median lehtori
tomi.knuutila(at)ulapland.fi
040 484 4384 | privatel 2357