Satu Miettinen | Palvelumuotoilun professori

Taiteen tohtori Satu Miettinen työskentelee Lapin yliopistossa taideteollisen muotoilun professorina. Satu on työskentelee palvelumuotoilun tutkimushankkeissa ja konsultoi erilaisissa julkisten palvelujen kehittämis- ja koulutushankkeissa. Satu Miettinen kirjoittaa palvelumuotoilusta blogissaan. Hän on toiminut myös laajasti erilaisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä taideteollisuuden kehittämistehtävissä. Satu Miettinen on toiminut pitkään namibialaisten paikallisten yhteisöjen kanssa monissa muotoiluprojekteissa: Opuwo-Helsinki-Opuwo 2002, Kwaata-Kosketus 2004, Potentials - design in the field 2006-2007. Projekteihin on liittynyt näyttelyt mm. Suomen käsityön museolla, Helinä Rautavaan museolla, Kulttuurien museolla ja Namibian kansallisgalleriassa.

Satu Miettisen taiteellinen työskentely liittyy yhteiskehittelyyn ja yhteisölähtöiseen palvelumuotoiluun. Yhteisölähtöisessä palvelumuotoilussa sovelletaan taiteen ja muotoilun menetelmiä palveluiden kehittämisessä ja voimaantumisessa. Yhteisten muotoiluproduktioden tavoitteena on kuvata yhteisölle tärkeitä teemoja, haluttuja muutoksia ja tapoja niiden oteuttamiseen. Satu Miettinen toimii Katutura -työryhmän jäsenenä. Työryhmä on toteuttanut yhteisölähtöisiä taide- ja muotoiluprojekteja vuodesta 2010.

Työryhmän "Lost in Katutura" -projekti oli osa WDC12, muotoilun pääkaupunkivuoden ohjelmaa ja esiteltiin Helinä Rautavaaran museolla 2012. Työryhmän seuraava projekti "My Dream World" toteutuu kesäkuussa 2013 Keetmanshoopissa, Namibiassa ja Platfontainissa, Etelä-Afrikassa san- ja namanuorten kanssa. Projektissa namibialaiset ja etelä-afrikkalaiset nuoret käyttävät taiteen, muotoilun ja draaman keinoja unelmien maailman sen palvelujen kuvaamiseen.

seina.jpg

Kuvaseinä on osa Kadoksissa Kutturassa näyttelykokonaisuutta, joka kertoi äänin, videoin ja kuvin tarinoita tämän päivän Namibiasta, lyhyistä kohtaamisesta, identiteetin muutoksesta, kaupungistumisesta,  ohikulkijasta ja toiseudesta, taiteilijan ja muotoilijan vastuusta. Kuvaseinä on Satu Miettisen ja kuvataiteilija Taina Kontion yhteistyöprojekti ja löytyy Ulkoasianministeriön kokoelmista kulttuuri- ja viestintäyksiköstä.
satu.jpg

satu.miettinen@ulapland.fi