Lapin yliopisto, Taiteiden tiedekunta

Erkki Aho
Johtaja
Senaatti-kiinteistöt

Hyvän arkkitehtuurin kriteereitä on määritelty kautta-aikojen. Ehkä kuuluisimmiksi ovat nousseet antiikin ajan Vitruviuksen arkkitehtuurille kehittämät kulmakivet
* Utilitas – toiminnallisuus
* Venustas – kauneus
* Firmitas – kestävyys

Määritelmä kestää vieläkin. Senaatti-kiinteistöt haluaa aikaansaada rakennuksen, joka täyttää Lapin yliopiston toiminnalliset vaatimukset. Haluamme rakennuksen, joka on kaunis, parantaa omalta osaltaan ympäristön laatua ja rikastuttaa kaupunkikuvaa. Haluamme rakennuksen, joka kestää vähintäänkin sille asetetun tavoiteiän.

Oma aikamme on tuonut Vitruviuksen määritelmään oikeastaan vain yhden olennaisen lisän. Me haluamme, että rakennus on ympäristöystävällinen. Haluamme, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän haitallisia päästöjä ympäristöönsä, kuluttaa niukasti energiaa, on helppo hoitaa ja siivota. Haluamme talon, joka kestää ja on helppo korjata.

Vaatimukset ja kriteerit merkitsevät käytännössä sitä, että sekä suunnittelijat että rakentajat saavat työnsä lähtökohdiksi haasteelliset, selvästi määritellyt tavoitteet. Osan tarkkoina numeroina, osan, esimerkiksi esteettisyyden osalta, kirjallisena kuvauksena. Syntyy suunnitelma, joka sitten sen hyväksymisvaiheessa tarkasti arvioidaan. Katsotaan, miten toiminnallisuus, energiankulutus jne. on suunnitelmissa onnistuttu ottamaan huomioon.

Kun rakennus aikanaan valmistuu, seuraa arvioinnin vuoro. Senaatti-kiinteistöt suorittaa noin vuoden käytön jälkeen käyttäjäkyselyn, jonka avulla selvitetään, kuinka hyvin rakennuttaja, rakennuttajakonsultti, suunnittelijat ja urakoitsijat ovat tehtävässään onnistuneet. Ovatko asetetut tavoitteet täyttyneet. Lapin yliopiston oma väki joutuu tai pääsee arvioimaan toiminnallisuutta, esteettisyyttä, kestävyyttä ja sen lisäksi vielä yhteistoiminnan sujuvuutta koko prosessin aikana.

Senaatin omalta kiinteistöpäälliköltä kysytään, onko ympäristötavoitteissa onnistuttu. Onko rakennus valtiolle edullinen, energiankulutus suunnitellun mukainen, onko muutostarpeet helppo toteuttaa, miten sujuu lampunvaihto jne.

Lahjomaton kauneuden, esteettisyyden arvioija on kadunmies. Hän kirjoittaa lehdessä, kuinka rakennus sopii rovaniemeläiseen kaupunkikuvaan.

Virallinen esteetikko on kuitenkin Arkkitehti-lehti. Se valitsee julkaistavakseen parhaat suoritukset.

Arvoisa rehtori, hyvät kutsuvieraat! Tällaiseen hankkeeseen olemme ryhtymässä. Syntyköön Taiteiden tiedekunnalle kaikin puolin mallikelpoinen rakennus.