LAPIN YLIOPISTON 3. RAKENNUSVAIHEEN PERUSKIRJA

Vuonna 2004 syyskuun 6. päivänä Tarja Halosen ollessa tasavallan presidenttinä, Paavo Lipposen eduskunnan puhemiehenä, Matti Vanhasen pääministerinä, Tuula Haataisen ja Tanja Karpelan opetusministereinä, Hannele Pokan Lapin läänin maaherrana, Antti Liikkasen Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja Esko Riepulan Lapin yliopiston rehtorina muurattiin Lapin yliopiston 3. rakennusvaiheen peruskivi.

Lapin yliopisto aloitti toimintansa Lapin korkeakouluna syksyllä 1979. Kun korkeakoulun 1. rakennusvaiheen peruskivi toukokuun 14. päivänä 1985 muurattiin oli korkeakoulussa hiukan yli  1000 opiskelijaa.  3. rakennusvaiheen alkuun mennessä  yliopistosta oli kasvanut viiden tiedekunnan monialainen yliopisto, pohjoisten alueiden kansainvälinen asiantuntija ja oman maakunnan kehittämisen kiistaton veturi. Yliopiston merkittävänä erityispiirteenä oli tieteellisen ja taiteellisen toiminnan yhdistäminen opetuksessa ja muussa toiminnassa. Myös yliopiston toimintaympäristö oli monin tavoin muuttunut ja Suomen liityttyä Euroopan Unioniin Lapin yliopisto oli unionin pohjoisin yliopisto. Yliopistossa oli peruskiven muuraamisen aikaan  4281 opiskelijaa ja päätoimista henkilökuntaa 670.

Yliopiston 3. rakennusvaihe käsitti taiteiden tiedekunnan opetus-, tutkimus- ja näyttelytiloja, taidekirjaston sekä eräitä tiedekuntien yhteisiä tiloja. Rakennuksen bruttoala oli  14 582 m2, huoneistoala 12 571 htm2, kerrosala 13 200 kam2  ja tilavuus 67 062 m3. Rakennushankkeen  veroton kustannusarvio oli  22 miljoonaa euroa vuoden 2004 hintatason mukaan.

Rakennushankkeen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Juhani Katainen Ky ja rakennuttajana toimi Senaatti-kiinteistöt. Rakentaminen jaettiin osaurakoihin YIT:n vastatessa perustamisvaiheen urakasta.

Tämä peruskirja ja sen mukana eräät muurauspäivänä ilmestyneet sanomalehdet, yliopistoa koskevaa aineistoa sekä käytössä olleet metallirahat laskettiin ja tallennettiin rakennuksen peruskiveen säilymään tietona tuleville sukupolville.

Peruskiven muurauksen suorittivat opetusministeriön, Lapin yliopiston ja ylioppilaskunnan, rakennuksen suunnittelijan ja rakennuttajan, rakentajien sekä  aluehallinnon ja Rovaniemen kaupungin edustajat.