Lapin yliopiston kolmas laajennusvaihe

Lyhennelmä pääurakoitsijan puheenvuorosta

YIT RAKENNUS OY
Toim.joht. Ilpo Jalasjoki

Yrityksissä on menossa vahva kansainvälistymisvaihe. Se edellyttää osaamisen laajentamista ja  koulutettua työvoimaa, jotka ovat valmiita liikkumaan yli rajojen, sekä kielitaitoa ja ennakkoluulottomuutta.

Tätä tarjoavat meille nuoret valmistuvat opiskelijat, joille kansainvälisyys, matkustaminen ja uudet kielet ovat lapsesta asti tuttuja. Internet ja vaihto-oppilasvuodet ovat kasvattaneet heistä kansainvälisempiä kuin mitä me heidän vahempansa olemme. Tämä kehitys asettaa koulutusjärjestelmällemme haasteita. Tämä yliopiston laajennus lienee eräs vastaus näihin haasteisiin.

Kansainvälistymisen olemme havainneet myös YIT:ssä. Olemme muuttuneet perinteisestä kotimaan rakennusliikkeestä muutamassa vuodessa monialaiseksi pörssiyritykseksi. Tätä kuvaa henkilöstömme määrän kehitys. Yli 22000 työntekijästämme enää runsaat 5000 työskentelee perinteisessä rakentamisessa. Suurin osa eli 17000 sijoittuu uusille toimialoillemme kiinteistötekniikkaan, teollisuuspalveluihin ja tietoverkkoihin. Kansainvälisyyttämme osoittaa se, että henkilöstöstämme vajaa puolet eli 10000 työskentelee Suomen rajojen ulkopuolella eli Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, sekä Venäjällä ja Baltian maissa. Venäjällä ja Baltiassa käynnistämme tänä vuonna enemmän asuntoja kuin kotimaassa.

Rakennusalalle on suuri haaste kilpailla tulevaisuudessa työntekijöistä muiden toimialojen kanssa. Olemmekin pyrkineet lisäämään yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa. Olemme juuri tehneet ohjelman, jolla on tarkoitus lähestyä oppilaitosten opiskelijoita, informoida heitä rakennusalan mahdollisuuksista ja tehdä PR:ää alan puolesta. Panostuksemme nuoriin näkyy myös siinä, että otamme Suomessa vuosittain kesätöihin 700 opiskelijaa.

Rovaniemen ja Lapin osalta on tärkeää, että valtio investoi myös maakuntiin. Rakentajien työllisyys on riippuvainen suoraan alueelle tehtävien investointien määrästä. Tässä mielessä julkiset rakennushankkeet ovat meille kovasti odotettuja.

Viime vuosina muuttoliike on ollut voimakasta. Se on lisännyt asuntokysyntää ja palvelurakentamista. Meillä on koko ajan menossa asuntorakentamista Rovaniemen alueella. Jopa lomarakentaminen on hyvässä vauhdissa. Siitä on hyvänä esimerkkinä Ylläkselle käynnistämämme Ylläs Chalets –huoneistohotelli.

Kaikkiaan YIT työllistää Lapin alueella 650 työntekijää. Näistä 170 henkeä työskentelee Rovaniemen alueella. Olemme keskittämässä toimintojamme Rovaniemellä useasta toimipisteestä yhteiseen, rakenteilla olevaan YIT-keskukseen. Toimitilojen keskittämisellä pyrimme parantamaan konsernimme sisäistä yhteistyötä, lisäämään YIT:n näkyvyyttä alueella ja helpottamaan asiakkaiden lähestymistä yhden luukun palvelulla.