Lapin yliopiston kriisiryhmä

• Ylivirastomestari
    0400 449 835 (2293)
  • YTHS: terveydenhoitaja ja psykologi

(Suluissa olevia numeroita voi käyttää soitettaessa yliopiston puhelimista.)

Kriisiryhmän tehtävät ja vastuut

• Organisoi toimintaa kriisitilanteissa
  • Kutsuu tarvittaessa ulkopuolista apua
  • Huolehtii kriisitilanteen jatkohoidosta
  • Kokoontuu kriisitilanteessa mahdollisimman nopeasti. Kriisitilanteen hoito priorisoidaan ennen muita töitä. Kriisitilanteessa ryhmällä täytyy olla valmius saada ainakin 2–3 jäsentään heti koolle tekemään ensimmäiset päätökset.
  • Ryhmän kutsuu koolle kuka tahansa ryhmän jäsenistä, joka saa tiedon kriisistä. Myös rehtorille/hallinto- ja lakiasiainjohtajalle on ilmoitettava tapahtuneesta välittömästi.

Kriisitilanteessa kriisiryhmä arvioi seuraavat asiat:

Tilanteen kartoitus

• Mitä on tapahtunut, mistä tieto on saatu, onko se tarkistettu?
  • Miten tähän mennessä on toimittu?
  • Onko joitakin tukitoimia jo käynnistetty?
  • Mistä asioista tulee vielä huolehtia ja millä tasoilla (koko yliopisto, henkilökunta, tietyt opiskelijaryhmät, yksittäiset opiskelijat)?

Miten ja kenelle asiasta ilmoitetaan?

• Yliopistossa tapahtuneesta vakavasta onnettomuudesta/kuolemantapauksesta on ilmoitettava poliisille. Poliisi ilmoittaa omaisille.
  • Kriisiryhmä päättää asiasta tiedottamisesta henkilökunnalle ja opiskelijoille. Tiedottamisesta vastaa ensisijaisesti rehtori/viestintäpäällikkö.
  • Kriisiryhmä arvioi, millaisia reaktioita on odotettavissa.

Minkälaisia tukitoimia tarvitaan ja kenelle?

• Opiskelijoille/henkilökunnalle voidaan järjestää mahdollisuus keskustella YTHS:n tai työterveyshuollon työntekijöiden kanssa. Tarvittaessa kriisiryhmä auttaa yhteydenotossa ulkopuoliseen auttajatahoon.
  • Kriisiryhmä arvioi ulkopuolisen avun tarpeen, toteutuksen ja keston.
  • Tarvittaessa järjestetään defusing eli purkukokous ja debriefing eli psykologinen jälkipuinti.

Miten toimitaan median kanssa?

• Tapahtumasta tiedottaa pääsääntöisesti rehtori/viestintäpäällikkö. Tiedottamisessa kiinnitetään erityistä huomiota asianosaisten suojaamiseen (esimerkiksi siihen, missä laajuudessa tietoja annetaan).

Onko yliopistolla oikeudellista vastuuta tapahtumasta?

• Mitä seuraamuksia on mahdollisesti odotettavissa?
  • Mistä voi saada juridista apua?

Kuolemantapauksissa lisäksi huomioitavaa

• Yliopisto järjestää suruliputuksen omaisten tahtoa kunnioittaen. Kriisiryhmä tiedottaa yliopiston henkilökuntaa suruliputuksesta.
  • Muutaman päivän kuluessa yliopistossa/yksikössä vietetään yhteinen hiljainen hetki.
  • Yliopistolle voidaan tarvittaessa järjestää paikka hiljentymiselle. Kriisiryhmä vastaa järjestelyistä (hoitaa paikalle kukat, kynttilät ja valokuvan).
  • Henkilökunnan jäsenen kuolemantapauksessa yksikön johtaja huolehtii omaisten muistamisesta kukkatervehdyksellä ja sanomalehden kuolinilmoituksella (yhteistyössä henkilöstöasioiden kanssa).
  • Yksikön johtaja päättää omaisten toiveita kunnioittaen hautajaisiin osallistumisesta ja hautajaisiin liittyvästä muistamisesta (kukat/adressi).
  • Opiskelijan kuolemantapauksessa noudatetaan soveltuvin osin samoja ohjeita kuin henkilökunnan osalta.
  • Itsemurhatapauksessa toimitaan omaisten tahtoa kunnioittaen. Kriisiryhmä auttaa erityisen tuen järjestämisessä henkilökunnalle ja opiskelijoille.
  • Opiskelijan/työntekijän kuoleman jälkeen tietoaineiston käsittelystä on annettu erilliset ohjeet (saatavilla atk-palveluista).
Kriisiapua saatavilla

Lapin ensi- ja turvakodin
Kriisikeskus

Ma–pe klo 8–18:

Muuna aikana:

Kriisikeskus on avoinna ympäri vuorokauden.