Karonkka

Väitöskaronkka on vanha akateeminen perinne vastaväittäjän kunniaksi. Väitöspäivän iltana pidettävää karonkkaa isännöi tai emännöi väittelijä. Karonkkaan kutsutaan aina vähintäänkin vastaväittäjä, kustos ja ohjaajat. Samalla se on tilaisuus kiittää muita väitöstutkimuksessa tukeneita työtovereita tai väitökseen myötävaikuttaneita henkilöitä. Kutsuttujen joukkoon kuuluvat yleensä myös puoliso, omat vanhemmat ja muutamia hyviä ystäviä, mutta karonkka ei ole perhe- tai sukujuhla. Niin ikään väitöstilaisuuden mahdolliset ylimääräiset vastaväittäjät on tapana kutsua karonkkaan, mutta perinteen mukaan he eivät ilmaannu paikalle.

Nykyään on tavallista lähettää kutsu karonkkaan hyvissä ajoin. Hyvien tapojen mukaan väittelijä tiedustelee vastaväittäjältä etukäteen, voiko hän ryhtyä karonkkavalmisteluihin. Kutsussa kerrotaan ajan ja paikan lisäksi pukeutumiskoodi.

Perinteen mukaan väittelijä tarjoaa karonkassa illallisen juomineen. Kunniavieras, eli vastaväittäjä, istutetaan pöydässä kunniapaikalle eli väittelijän oikealle puolelle. Muutoin istumajärjestys laaditaan tilanteen ja osallistujien mukaan. Pääruoan jälkeen pidetään tyypillisesti kiitospuheita, jotka väittelijä aloittaa kiittäen ensin vastaväittäjää, sitten kustosta ja muita työssä tukeneita. Karonkkaperinteistä kiinnostunut löytää suunnittelun pohjaksi runsaasti kuvauksia eri lähteistä ja niistä kannattaa kysellä myös tiedeyhteisön kokeneemmalta kaartilta.