TORSTAIN ILTAPÄIVÄN TUTUSTUMIS- JA RETKIKOHTEET


1. Lapin lennosto klo 12.30 – 15.30

Lapin lennosto- pohjoisen ilmatilan valvoja
Ilmavoimien Lapin lennoston esittelyssä pääset tutustumaan hävittäjäkalustoon, simulaattoriin ja kuulemaan lennonopettajan työstä sekä kysymään ja vaihtamaan ajatuksia maamme ilmapuolustuksesta. Jos sää suosii, vierailun kruunaa taitolentoesitys.  Kulkulupaa varten tarvitsemme etukäteen Lapin lennostoon tiedoksi sosiaaliturvatunnuksesi. Tervetuloa tutustumaan Lapin lennostoon!

2. Kemijoki Oy Pirttikosken tunnelivoimalaitos klo 12.30 – 16.30                    

Rovaniemellä Kemijoen varrella sijaitseva Pirttikosken tunnelivoimalaitos on Suomen kolmanneksi suurin vesivoimalaitos ja suurin tunnelivoimalaitos. Voimalaitos tuottaa vuodessa keskimäärin 581 gigawattituntia (GWh) energiaa, mikä vastaa noin 32 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

Voimalaitoksen rakentaminen vuosina 1956–59 oli iso urakka: kallioon louhittiin 2,5 kilometriä pitkä tunneli, jota pitkin vesi virtaa. Voimalaitoksessa on kaksi 85 megawatin (MW) tehoista koneistoa ja kaksi turbiinia peruskallion sisällä 70 metrin syvyydessä. Voimalaitoksen kaksi maapatoa ovat 155 metrin pituiset. Tulva-aukkoja on kaksi.
Tutustuminen Kemijoki Oy:n tunnelivoimalaitokseen paikallisen oppaan johdolla.  Matkalla näet ja koet huikeita Kemijoen maisemia, hillajänkiä, poroja ja paikallisen Manalan. Retken kesto bussimatkoineen on noin neljä tuntia.

http://www.kemijoki.fi/toimintamme/voimalaitokset-ja-tuotanto/pirttikoski.html

3. Vaattunkiköngäs klo 12.30 – 16.00

Retki Vaattunkikönkään retkeilyalueelle asiantuntevan retkioppaan, Ali Nivan, johdolla. Vaelluksen kesto 2 h tulistelutaukoineen, käveltävä matka n. 3 km. Koko vaellusreitti on pitkostettu. Varusteeksi kevyt retkeilyvarustus. Tulistelutauolla on tarjoilua.

http://www.luontoon.fi/napapiiri/reitit

4. PIlke klo 12.30 – 14.30
Metsäoppimista Pilkkeen tapaan

Tiedekeskus Pilkkeessä on tarjolla maistiaisia oppimistarjonnasta. Luvassa on rentoa ja hauskaa yhdessä kokemista kaikille aisteille! Tervetuloa tutustumaan metsään kestävän käytön näkökulmasta sekä tiedekeskukseen oppimisympäristönä.

Voit vierailla Pilkkeessä myös ma-pe klo 9-18, la-su 10-18. Pääset sisään maksutta, kun kerrot olevasi harjoittelukoulujen kesäpäivien osallistuja.

http://www.tiedekeskus-pilke.fi/fi/

5. Napapiirillä joulupukin pajakylä 12.30-15.30
Tiesitkö, että meillä Rovaniemellä joulu on myös kesällä?! Tapaa se ainoa oikea Joulupukki ja ylitä maaginen Napapiiri. Lähetä ystävällesi postia Napapiirin erikoisleimalla, tee ostoksia lukuisissa lahjatavarakaupoissa ja verstaspuodeissa ja nauti elämyksestä!

http://www.santaclausvillage.info/fi/