viestinta_banneri.jpg

Office 365

Lapin yliopistossa on käytössä Office 365 -palvelupaketti. Palvelun myötä yliopistolaisilla on käytössään muiden muassa OneDrive for Business -palvelun kautta henkilökohtaista tiedostojen tallennustilaa verkossa, Skype for Business-palvelun kautta uuden verkkokokous alustan ja pikaviestipalvelun sekä OfficeOnline –palvelu, jonka kautta Word-, Excel-, PowerPoint- ja OneNote ovat käytettävissä lähes kaikilla päätelaitteilla www-selaimen kautta. Lisäksi käyttäjät voivat palvelun kautta ladata ilmaiseksi kotikoneilleen Microsoft Officen uusimman version.

Kirjaudu Office 365-palveluun osoitteessa o365.luc.fi

Kirjaudu palveluun käyttäen yliopiston käyttäjätunnusta muodossa käyttäjätunnus@ulapland.fi, eli esimerkiksi mmeikala@ulapland.fi. Salasana on sama, jota käytät kirjautuessasi esimerkiksi WebOodiin, Lapin yliopiston sähköpostiin ja tietokoneluokkien työasemiin.

 

Office 365 pilvipalveluissa huomioitavaa

Office 365 pilvipalvelut soveltuvat hyvin esim. opetusmateriaalin luomiseen, säilyttämiseen ja jakamiseen. Palvelut ovat Lapin yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden käytettävissä ja ne ovat otettavissa käyttöön ohjeistuksen mukaan. Palveluja käytettäessä on kuitenkin syytä huomioida nämä ohjeet.

Office 365 pilvipalveluissa Microsoft takaa sopimuksellisesti tiedostojemme tietosuojan ja tietojen säilymisen fyysisesti EU-alueella, jolloin niissä pätee EU:n tietosuojalainsäädäntö.

Koska LUC IT -palvelut eivät kykene mitenkään valvomaan pilvessä olevia tietojamme, jokainen opiskelija ja työntekijä vastaa itse palveluihin tallentamistaan tiedoista. Vakavia ongelmia voi aiheutua mm. siitä että LUC IT palvelut ei voi selvittää ongelmatilanteita kuten omissa palveluissaan. Esimerkiksi vakavassa sairastumisessa tai kuolemantapauksessa LUC IT -palveluilla tai henkilön omaisilla ei ole pääsyä materiaaliin.

Erityisesti on syytä tarkkaan harkita, mitä toimintaamme, henkilötietoihimme ja taloustietoihimme liittyvää materiaalia pilvipalveluun tallennetaan ja/tai käsitellään. Mm. opintosuoritukset, opiskelijoiden arvioinnit, tutkimusten suunnitelmat, kehitystyö, henkilötiedot, taloudelliset (esim. liike- tai ammattisalaisuutta koskevat) ja arkistointi- tai säilyttämisvelvollisuuden alaiset tiedot eivät kuulu ulkopuolisiin palveluihin talletettaviin tietoihin.

Pilvipalvelu ei takaa tietojen säilymistä palvelussa vakavissa vikatilanteissa. Myös käyttäjän itse vahingossa poistamaa tietoa ei saada palautettua. LUC IT -palvelut suosittelee, että käyttäjämme varmistavat tärkeät pilvipalveluun tallentamansa tiedot LUC IT -palveluiden ylläpitämälle omalle henkilökohtaiselle verkkolevylleen tai siirrettävälle tallennusvälineelle, kuten ulkoiselle kiintolevylle tai USB-muistille.

Muista julkisista henkilökohtaiseen sopimukseen perustuvista pilvipalveluista löytyy ohjeistusta täältä