Lapin yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille:
Vaihtakaa salasananne oheisen salanasakäytännön mukaiseksi.

Salasanan vaihto

Käyttäjätunnukselle on oletuksena annettu salasana, joka käyttäjän on muutettava ennen käyttäjätunnuksen käyttöönottoa, ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä. Ensimmäisen kirjautumisen tulee tapahtua owa-sähköpostissa tai Lapin yliopiston työasemassa. Kirjauduttaessa jollekin yliopiston työasemista ensimmäistä kertaa, järjestelmä pyytää vaihtamaan käyttäjätunnuksen salasanan.

on oletuksena annettu salasana, joka käyttäjän on muutettava ennen käyttäjätunnuksen käyttöönottoa, ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä. Ensimmäisen kirjautumisen tulee tapahtua owa-sähköpostissa tai Lapin yliopiston työasemassa. Kirjauduttaessa jollekin yliopiston työasemista ensimmäistä kertaa, järjestelmä pyytää vaihtamaan käyttäjätunnuksen salasanan.

Käyttäjätunnuksen salasana vaihdetaan OWA - Sähköpostijärjestelmän kautta kirjautumalla sähköpostiin https://mail1.luc.fi/owa  ja valitsemalla siellä "asetukset ->vaihda salasana".

Salasana voidaan vaihtaa myös Lapin yliopiston työasemassa: CTRL+ALT+DEL -> Muuta salasana.

Salasana voidaan vaihtaa myös osoitteessa https://pwd.luc.fi

Lapin yliopiston käyttäjätunnuksen salasanakäytäntö

Salasanassa on oltava vähintään 8 merkkiä. Kahdeksan ensimmäisen merkin joukossa on pieniä ja isoja kirjaimia, numeroita tai erikoismerkkejä. Älä kuitenkaan käytä skandinaavisia merkkejä (ÅÄÖ). Myöskään aalto- ja hakasulkuja tai putkimerkkiä ei kannata käyttää, koska ne tulkitaan toisinaan skandinaavisiksi merkeiksi. Salasanan tulee olla helposti muistettava, mutta vaikeasti arvattava.

Salasanana ei saa käyttää käyttäjätunnusta, etu- ja/tai sukunimeä eikä mitään suomen- tai englannin kielen sanaa, koska ne ovat liian helposti (ohjelmallisesti) selvitettävissä.

Kun salasanaa vaihdetaan, järjestelmä muistaa kolme viimeistä salasanaa eikä anna asettaa uudeksi salasanaksi näitä salasanoja.

Yliopiston käyttäjätunnuksen salasanana ei tule käyttää samaa salasanaa kuin käytettäessä internetin palveluita kuten Facebook, Gmail, Hotmail jne.