Avoimet luennot: Myöhäiskeskiajan historiaa taiteen ja tutkimuksen keinoin

24.11.2017 10:30–16:00
Ls 10, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Yliopistonkatu 8
96300 Rovaniemi

Keskiajan kulttuurihistoriaan ja kirkkomusiikkiin erikoistunut tutkija- ja taiteilijaryhmä luennoi Lapin yliopistossa kulttuurihistorian oppiaineen vieraana. Ryhmään kuuluva lauluyhtye Vox silentii pitää samana iltana Rovaniemen kirkossa konsertin Felix Thomas lumen mundi – Tuomas Akvinolaisen muistopäivien lauluja.

Ohjelma:

10.30–12.00 Marika Räsänen: Pyhimykset ja pyhäinjäänteet myöhäiskeskiajan murroksessa.
12.00–13.00 Lounastauko.
13.00–14.00 Seppo Heikkinen: Kultti, teksti ja runomitta: Tuomas Akvinolaisen muistoliturgiat.
14.00–14.30 Kahvitauko.
14.30–15.30 Hilkka-Liisa Vuori: Moodit ja sävelmät Tuomas Akvinolaisen muistoliturgioissa.
15.30–16.00 Päätöspaneeli: Keskustelu tieteen taiteen vuorovaikutuksesta historiantutkimuksessa.

FT Marika Räsänen toimii yliopisto-opettajana kulttuurihistorian oppiaineessa Turun yliopistossa. Hän johtaa Koneen säätiön rahoittamaa nelivuotista tieteellis-taiteellista hanketta Näe, kuule, tunne, koe. Moniaistillinen kokemuksellisuus Tuomas Akvinolaisen muistojuhlissa.
FT Seppo Heikkinen on latinan kielen tutkija. Hän on erikoistunut myöhäisantiikin ja keskiajan latinankieliseen runouteen ja runomittaoppiin sekä antiikin esikuvien käyttöön keskiajan kirjallisuudessa. Hilkka-Liisa Vuori on musiikkipedagogi ja musiikin tohtori. Hänen erikoisalaansa on myöhäiskeskiaikaisen gregoriaanisen kirkkomusiikin tutkimus.
Vox Silentii on vuonna 1992 perustettu lauluyhtye, joka esittää, tutkii ja opettaa keskiaikaista kirkkolaulua. Siinä laulaa Hilkka-Liisa Vuoren lisäksi Johanna Korhonen, joka on koulutukseltaan ja ammatiltaan toimittaja ja kirkkolaulaja.

Kuva: Vox Silentiin Felix Thomas lumen mundi –konsertti Poitiers’n katedraalissa Ranskassa toukokuussa 2016.
Kuvaaja: Teemu Immonen