Koulutuskalenteri

Kulttuurien välinen keskustelu ja vuorovaikutus 2 op (online)

3.10.2017–31.10.2017 12:30–15:30
verkossa

OKM:n rahoittamaa Specima-täydennyskoulutusta opetus- ja ohjausalojen ammattihenkilöstölle.

Koulutuksen sisältö ja tavoitteet:
Koulutuskokonaisuuden tavoitteena on avata monikulttuurisessa ympäristössä työskentelevälle opetus- ja ohjausalan ammattilaisille kulttuurienvälistä vuorovaikutusta. Neljän webinaarin laajuisessa koulutuksessa perehdytään monikulttuuriseen ympäristöön (kouluun ja muihin ympäristöihin) etenkin lasten ja nuorten näkökulmasta, heidän vuorovaikutuksensa edistämiseksi. Koulutuksessa pohditaan kulttuurista rikkautta niin oppilaitoksen sisällä kuin sen ulkopuolellakin, sen vaikutuksia esimerkiksi lasten ja nuorten välisiin suhteisiin. Punaisena lankana koulutuksen läpi kulkee dialogisuus ja sen tukeminen.

Kohderyhmä: opetus- ja ohjausalojen ammattihenkilöstö (opettajat, oppilaitosjohto, koulu- ja luokka-avustajat, maahanmuuttajatoimijat, nuorisotyöntekijät, sosiaalialan ohjaajat...)

Toteutus: Koulutukseen sisältyy orientaatio (perehdytys etäopetusalustan käyttöön) sekä neljä kolmen tunnin etäopetussessiota. Lisäksi koulutuksen opetuskertojen välillä tehdään pieniä välitehtäviä. Etäopetuksessa käytetään Adobe Connectia (AC), jonka käyttöä varten tarvitset (mielellään) kiinteän, nopean nettiyhteyden sekä kuulokemikrofonin tai tilamikrofonin. AC toimii selaimessa, joten erityistä ohjelmistoa sen vuoksi ei tarvitse koneelle asentaa. Kerromme mielellämme lisää toteutustavasta ja tarvittavasta välineistöstä etukäteen, ole yhteydessä!

Koulutukseen voidaan koota Lapin yliopistolle ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen tiloihin lähiryhmät (koulutus lähetetään etänä), mikäli lähiryhmään olisi halukkaita tulijoita. Mikäli haluaisit osallistua lähiryhmässä jommallakummalla paikkakunnalla, ilmoita siitä ilmoittautumislomakkeen Toivomuksia koulutukseen liittyen -kohdassa.

Kouluttajat: YTT, tutkija Antti Kivijärvi, Nuorisotutkimusseura ry (http://www.nuorisotutkimusseura.fi/tutkimus/tutkijat/antti-kivijarvi)

Aikataulu ja sisältö:

orientaatio (perehdytys AC-alustan käyttöön ja orientaatio koulutukseen; aikataulut ilmoitetaan alkusyksystä 2017)

ti 3.10.2017 klo 12.30 - 15.30
- Kulttuurin käsitteestä
- Ryhmän ja kategorian käsitteet
- Monikulttuurisuus ja Suomi
- Monikulttuurisuus, lapset ja nuoret

ke 11.10.2017 klo 12.30 - 15.30
- Koulutusjärjestelmän suomalais-kansallinen järjestys
- Suomalainen koulutusjärjestelmä ja maahanmuutto
- Maahanmuuttajataustaisten nuorten koulumenestys ja koulutussiirtymät
- Maahanmuuttajataustaiset nuoret koulutusjärjestelmän ulkopuolella

to 26.10.2017 klo 12.30 - 15.30
- Nuoret ja etnisyyden merkitykset vertaissuhteissa
- Etnisyyden hierarkiat
- Koulu ja rasismi
- Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulussa viihtyminen

ti 31.10.2017 klo 12.30 - 15.30
- Erojen tunnustaminen
- Moninaisuus ja dialogi luokkahuoneessa
- Yhdessä vai erikseen? Opetuksen järjestäminen ja monikulttuurisuus
- Monikulttuuriset luokat ja koulut

Kustannukset: Koulutus on OKM:n rahoittamaa ja opetuksen sekä materiaalin osalta maksutonta. Osallistujat vastaavat itse mahdollisista lounas-, matka- ja majoituskuluista sekä tietoliikenneyhteyksiin tai -välineisiin liittyvistä kuluista (verkko-opetusalusta on käyttäjälle maksuton eikä vaadi lisenssiä tai koneelle asentamista).

Ilmoittautuminen: Sitovat ilmoittautumiset verkkolomakkeella tiistaihin 19.9.2017 mennessä. Katso peruutusehdot alta. HUOM! Verkkolomakkeessa on havaittu toimimattomuutta Internet Exploreria käytettäessä, suosittelemme käyttämään Mozillaa tai Cromea.

Mikäli haluaisit osallistua koulutukseen lähiryhmässä jommallakummalla paikkakunnalla, ilmoita siitä ilmoittautumislomakkeen Toivomuksia koulutukseen liittyen -kohdassa.

Peruutusehdot: Viimeisen ilmoittautumisajankohdan jälkeen peruutettaessa tai kokonaan peruuttamatta jätettäessä perimme 40 prosenttia koulutuksen järjestämiskuluista / opiskelija. Estyneen tilalle voidaan vaihtaa kuluitta toinen henkilö.

Lisätiedot: koulutuspäällikkö Niina Alapuranen, p. 040 515 6544, etunimi.sukunimi@ulapland.fi

Koulutus järjestetään OKM:n Specima-hankeyhteistyönä Jvyäskylän yliopiston Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen sekä Oulun yliopiston Täydentävien opintojen keskuksen kanssa. Katso muut hankkeen tulevat koulutukset täällä