Opiskelua

Kuva: Anna Muotka

Tee Rovaniemestä kotisi

4.10.2017

Tänä syksynä Lapin yliopistossa on aloittanut 628 uutta perustutkinto-opiskelijaa, joista Rovaniemen ulkopuolelta tulee 517 henkilöä. Monelle syksy on sopeutumista uuteen paikkakuntaan ja opiskeluun. Rovaniemelle kotiutuneet Juho Malkavaara ja Tarja-Maaria Tuosa vinkkaavat, kuinka paikkakunnan saa omakseen.

Vuonna 2014 opintonsa aloittanut johtamisen opiskelija Malkavaara muutti pohjoiseen Ylivieskasta. Tuosa muutti Rovaniemelle Jyväskylästä vuonna 2012, jolloin hän aloitti soveltavan psykologian opinnot.

– Rovaniemi on palveluiltaan loistava, rauhallinen, liikkujalle ystävällinen sekä maisemiltaan monipuolinen kaupunki, Malkavaara summaa.

Tuosan mukaan Rovaniemi on elävä ja leppoisa pikkukaupunki, jossa kaikki on lähellä ja ihmiset välittömiä. Musiikin ja kulttuurin saralla on vipinää, ja kaupunkia ympäröivä luonto sykähdyttää sekä tarjoaa loistavat puitteet vapaa-ajan viettoon. Kotiutuminen on hankalaa – jollei mahdotonta – jos ei löydä mielekkäitä ihmissuhteita.

– Eniten kotiutumisessa auttoi samanhenkisten opiskelijakavereiden löytyminen. Ystäviä ei välttämättä löydy heti, mutta sosiaalinen piiri täydentyy ajan myötä. Yliopiston lisäksi sporttipassivuoroilta olen löytänyt uusia tuttavuuksia ja työpaikalla tutustunut Rovaniemeltä kotoisin oleviin ihmisiin, Malkavaara pohtii.

Myös Tuosa rohkaisee avoimuuteen:

– Kun on avoimin mielin liikkeellä, niin omat kaverit löytyvät varmasti. Kannattaa mennä vaikka joskus yksin syömään ja liittyä puolituttujen tai tuntemattomien seuraan. Näin olen itse tutustunut uusiin tyyppeihin ja päässyt mukaan mielenkiintoisiin keskusteluihin.

Mielekkäiden harrastusten löytyminen on ollut myös tärkeää kummallekin. Tuosan mukaan musiikki-, kulttuuri- ja liikuntaporukoihin on helppo päästä mukaan, koska piirit ovat pienet. Malkavaaran mukaan liikunta on apu kaamosväsymykseen. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä: liikkuminen vahvistaa yleistä hyvinvointia, joka puolestaan antaa energiaa rakentaa uusia ihmissuhteita.

Teksti: Pilvikki Lantela