Tässä monilukutaidon kehittymisen kannalta keskeisessä vaiheessa opiskelijat etsivät ja kokoavat tietoa valitsemistaan tietolähteistä. He analysoivat ilmiön representaatioita, toisin sanoen he tutkivat millaisena ilmiö näyttäytyy eri tietolähteissä.
Tutkimusprosessi kattaa oppimisprosessissa mukana olevat oppiaineet. Tarkoitus on oppia etsimään, arvioimaan ja tarkastelemaan ilmiön esittämiseen liittyviä kysymyksiä myös eri oppiaineiden ja tieteenalojen näkökulmasta. Tiedon arvioinnissa tarkastellaan ja puntaroidaan muun muassa tietolähteiden ja tiedon oikeellisuutta, luotettavuutta, näkökulmia, arvoja, tarkoitusperiä, tekijänoikeuksia ja sananvapautta. Monilukutaidon näkökulmasta oppikirjoissa esitetyllä tiedolla ole erityisasemaa.
Oppikirjojen välittämää kuvaa valitusta ilmiöstä voi tarkastella esimerkiksi oheisten kysymysten avulla: Mitä aiheita kirjassa käsitellään, mitä ei? Millaisia ajatuksia ilmiön käsittely oppikirjassa ensisilmäyksellä herättää? Mikä opiskelijoita kiinnostaa, mikä ei ja miksi? Puuttuuko kirjasta joku opiskelijoiden mielestä kiinnostava ja ajankohtainen ilmiöön liittyvä teema? Entä kokevatko oppilaat jonkun teeman turhaksi? Miten ilmiöön liittyviä aiheita voisi esittää toisin ja mitä niistä voisi kertoa lisää? Mistä ilmiöön liittyvistä asioista viestimissä kerrotaan ja mistä ei? Miten näistä asioista kerrotaan ja miksi? Miten koulun oppikirjojen ja median välittämä tieto ilmiöstä eroavat toisistaan ja mistä mahdolliset erot voisivat johtua? (Sairanen & Törrönen (n.d))
Tukimateriaaleja kuvien arviointiin
Tukimateriaaleja sosiaalisen median lähteiden arviointiin esim. blogit, keskustelut, webbisivustot
Tukimateriaaleja tiedon luotettavuuden arviointiin sekä disinformaation erottamiseen[WV3]
Tukimateriaaleja TV-ohjelmien, elokuvien, musiikkivideoiden ja mediataiteen arviointiin