Optima-verkko-oppimisympäristö

Lapin yliopistossa on käytössä selainpohjainen Optima Discendum -verkko-oppimisympäristö. Optimaa voidaan hyödyntää opetuksessa, ohjauksessa, tutkimuksessa ja projektityössä.

Optimaan kirjaudutaan osoitteessa: https://optima.lapinkampus.fi/. Lapin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat ympäristöön ulapland –tunnuksilla (sähköposti, WebOodi, kirjaston etäkäyttö, työasemat, langaton verkko). Mikäli olet unohtanut salasanasi niin siirry IT-palveluiden sivuille: Opiskelijat / Henkilökunta.

Optiman käyttöohjeet

Sivun Tiedostot-osasta löydät Optiman käsikirjan, joka perehdyttää Optiman käyttöön. Samoin Optiman valikosta ohjeet löytyy ohjeita optiman käyttöön ja siihen pääset myös linkkivalikosta kohdasta Optiman käyttöohjeet.

Optima-akatemiasta löydät Optiman käyttöohjeita, tietoa uusista toiminnallisuuksista ja muuta ajankontaista.

Optiman tukipalvelut

Uusien käyttäjätunnusten tilaaminen

Opettajan tai muun henkilökuntaan kuuluvan Optiman käyttäjätunnusten tilaaminen tapahtuu lähettämällä sähköpostia osoitteeseen servicedesk(at)ulapland.fi. Ilmoita sähköpostissa nimesi ja käyttäjätunnuksesi (Lapin yliopiston työasemaan kirjautumistunnus) sekä kirjoita viestin otsikoksi "Optiman tunnustilaus". Tunnustilausten käsittelyaika on kaksi viikkoa.

Uusien perustutkinto-opiskelijoiden käyttöoikeudet perustetaan Optimaan IT-palveluiden toimesta.

PIA- ja ulkomaalaisten opiskelijoiden käyttöoikeudet Optimaan perustetaan  Oodi-Optima –tiedonsiirtorajapinnan kautta. Tämän käyttäminen edellyttää kurssin opettajalta OpeOodi-käyttöoikeuksia. Kurssille ilmoittautuneet liitetään kokonaisuudessaan opiskelijaryhmänä Optimassa olevaan työtilaan. Avoimen yliopiston järjestämien verkkokurssien opiskelijoiden käyttöoikeudet hoidetaan avoimen yliopiston toimesta.

Erillis- ja jatkopintoja suorittavien opiskelijoiden Optiman käyttöoikeus myönnetään vain verkko-opetuksena toteutettavan kurssin opettajan hakemuksesta. Käyttäjätunnuksen tilaaminen tapahtuu  tunnustilauslomakkeella, joka löytyy intran lomakkeet -osiosta (Ulkopuolisen henkilökunnan tunnustilauslomake ja ulkopuolisen opiskelijan tunnustilauslomake). Tunnustilausten käsittelyaika on kaksi viikkoa.

Yliopiston ulkopuolisten henkilöiden käyttäjätunnusten tilaaminen tapahtuu kurssin opettajan toimesta tunnustilauslomakkeella, joka löytyy intran lomakkeet -osiosta. (Ulkopuolisen henkilökunnan tunnustilauslomake ja ulkopuolisen opiskelijan tunnustilauslomake) Tunnustilausten käsittelyaika on kaksi viikkoa.

Käyttäjätunnuksen lisäksi opettaja tarvitsee verkko-opetusta varten Optima-työtilan, jonka tilaaminen tapahtuu myös Intranetissä sivulta Työtilan tilauslomake.

Tiedonsiirtorajapintaa tai oodia koskevissa ongelmissa tulee olla yhteydessä osoitteeseen oodi[at]ulapland.fi, mikäli ongelma koskee Optimaa osoitteeseen
servicedesk(at)ulapland.fi. Ohjeistus löytyy linkistä oodi-optima tiedonsiirto-ohje opettajille.

Käyttäjätunnuksiin liittyvät tukipyynnöt tulee osoittaa sähköpostiosoitteeseen servicedesk(at)ulapland.fi.
Muut Optimaan liittyvät tukipyynnöt lähetetään osoitteeseen servicedesk(at)ulapland.fi.

Optiman pedagogisesta ja käyttöön liittyvästä tuesta vastaa Tanja Rautiainen, p. 0400 570 436, sähköposti etunimi.sukunimi(at)ulapland.fi. Lisäksi tiedekunnissa on verkko-opetuksen lähitukihenkilöt.

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK