Yleisen tentin luominen

 • Kirjaudu Exam-järjestelmään osoitteessa https://exam.ulapland.fi, käytä Firefox tai Chrome -selainta (ei Internet Explorer)
 • Luo uusi tentti sivun oikeassa yläreunasta painikkeella Uusi tentti.

  opettajan työpöytä www.jpg

 • Valitse tenttityyppi: yleinen tai henkilökohtainen tentti tai kypsyysnäyte. Examissa on mahdollisuus luoda myös paperitentti yleisiä luentosalitenttejä varten.
  uusi tentti www.jpg

 • Kirjoita opintojaksokoodi ja paina Jatka-painiketta, sivulle avautuu pohjatiedot opintojaksosta, jotka järjestelmä etsii Oodi-palvelusta. OPINTOJAKSOKOODI TULEE OLLA OIKEA, JOTTA SUORITUKSEN VIENTI OODIIN ONNISTUU, TARKISTATHAN YKSIKKÖSI OPINTOSIHTEEREILTÄ KOODIT. Täydennä tentin tiedot (tentin nimi, tenttimisaika, tentin kesto (minuutteina) sekä tentin kieli. Lopuksi kirjoita opiskelijalle ohjeistus tenttivarauksen tai tentin aikana luettavaksi.

  tentin perustiedot www.jpg

 • Täytä tentin perustiedot välilehdellä tentin nimi, kieli, suoritustyyppi, mahdolliset toiset tentaattorit / arvioijat. Arvioijalla on vain oikeus arvioida tentti, tentaattorilla on täydet oikeudet tenttiin liittyvien toimenpiteiden tekemiseen.  Perustiedot välilehdellä voi myös ladata tenttiin liitteen esim. lakitekstin. Lisäksi lisää tarvittaessa ohjeistus tentin aikana ja tenttivarauksen yhteydessä.

  tentin perustiedot 2 www.jpg

 • Tentin perustietojen jälkeen siirry kysymykset välilehdelle.

 • Tenttikysymysten lisääminen aloitetaan luomalla aihealue. Lisää kysymykset aihealueisiin luomalla uusi kysymys tai kysymyspankista Lisää tenttikysymyksiä kysymyskirjastosta painikkeella. Kirjoita aihealueelle nimi. Aihealueen voit nimetä esim. tenttikirjan tekijän tai nimen mukaan. (Huom. aihealue näkyy myös opiskelijalle).

  kysymyksen lisääminen www.jpg

 • Aihealueeseen luodusta kysymyspatteristosta arvotaan tenttikysymykset, kun lisää rastin ruutuun Arvo kysymykset, järjestelmä kysyy montako kysymystä aihealueen kysymyspatteristosta arvotaan. Huomaathan, että arvonta ei toimi, mikäli kysymysten pistemäärät eivät ole samat.  Kysymysten lisääminen jälkikäteen onnistuu, kunhan ottaa ensin arvonnan pois päältä (muista laittaa muokkauksen jälkeen arvonta takaisin päälle).

 • Klikkaa Lisää uusi kysymys painiketta ja kirjoita kysymysteksti. Sen jälkeen valitse Esseekysymys, aukkotehtävä tai Monivalintakysymys (valitse yksi tai monta oikein). Lopuksi paina tallenna painiketta.   

 • Kysymystyypin valinnan jälkeen avautuu alle tarkemmat määrittelyt kysymykselle. Arviointi kohtaan määritellään vastauksen suosituspituus, arviointiasteikko: hyväksytty / hylätty tai pisteet ja mikäli arviointiasteikoksi valitaan pisteet tulee määritellä kysymyksen maksimipisteet.

 • Lisätiedot kohtaan lisätään kysymyksen omistajat, jos joku muu kuin tentin tekijä, kysymyksen liitetiedosto sekä kysymykseen liittyvä ohjeistus. Opettajan on myös mahdollista lisätä kysymyskohtaisesti arviointikriteerit, jotka ei näy opiskelijoille.

 • Paina lopuksi Tallenna painiketta, niin kysymys siirtyy tenttiin.

 • Toista yllä olevat ohjeet, jos haluat luoda lisää kysymyksiä saman aihealueen alle.

 • Esikatselu-painikkeella näet, miltä tentti näyttää opiskelijalle. Mikäli kaikki on kuten olet suunnitellut, paina lopuksi Tallenna ja julkaise -painiketta, tentti avautuu opiskelijoille varattavaksi.

 • Mikäli haluat jälkeenpäin muokata tenttiä, tentti löytyy opettajan työpöydän vasemmalta reunalta Työpöytä kohdasta. Työpöydälle avautuu aktiiviset tentit, Klikkaamalla tentin nimeä tentti avautuu ja asetusten muokkaaminen on mahdollista mm. tentin voimassaoloaika. Jos haluat muuttaa tai lisätä kysymyksiä, avaa tentti ja mene kysymykset välilehdelle lisäämään ja muokkaamaan kysymyksiä.  Tallenna tentti muokkauksen jälkeen.

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK