Tieteenpaivat_banneri_pieni.jpg

Bookmark and Share


Pandemiat ja muut katastrofit

Paikka: Fellman-sali, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8
Aika: Perjantai 6.9.2013 kello 9:00–11:00


Puheenjohtajana professori (emeritus) Heikki Peltola, Helsingin yliopisto, HUS
 
  • Professori (emeritus) Martti Kekomäki, Helsingin yliopisto: Jos varat loppuvat, keitä hoidetaan?
  • Professori (emeritus) Heikki Peltola, Helsingin yliopisto: Pandemiat
  • Johtava ylilääkäri Reijo Haapiainen, HUS: Kirurgian rajat ääriolosuhteissa
  • Ylilääkäri Markku Broas, LSHP: Biologiset uhkatekijät ja niihin varautuminen
 
Viime vuosina on kohistu neljä kertaa epidemioista – hullunlehmäntaudista, SARSista sekä lintu- ja sikainfluenssoista – joiden pelättiin aiheuttavan suurenkin vaaran Suomelle. Faktat ja fiktiot menivät pahasti sekaisin, ja media sai herkutella makeilla suupaloilla. Lapin yliopistolla järjestetään 6.–7.9.2013 Tieteen päivät, jossa eri tieteen alojen asiantuntijat pohtivat ja väittelevät tieteen sekä taiteen ajankohtaisista kysymyksistä. Perjantaina 6.9. pohditaan, mitä pandemiat merkitsevät lääketieteelle ja sairaanhoidolle.


Tieteen päivillä keskustellaan muun muassa siitä, keitä hoidetaan, jos varat loppuvat, mitä pandemiat todella ovat ja mitkä ovat kirurgian rajat ääriolosuhteissa. Rajojen ylittäminen merkitsee rankkoja päätöksiä esimerkiksi sen suhteen, keitä hoidetaan ja keitä ei. Katastrofitilanteissa tällaiset valinnat tulevat käsin kosketeltaviksi.

–Toisinaan jo vähäinen uhka hallitsee mediaotsikoita, vaikka häly ei ole missään järkevässä suhteessa tosiasioihin. Vastaavat ylilyönnit maksavat paljon ja aiheuttavat runsaasti muitakin ongelmia, sanoo paneelin puheenjohtaja, professori (emeritus) Heikki Peltola Helsingin yliopistosta.

Muun muassa näihin ongelmiin syvennytään Pandemiat ja muut katastrofit -paneelissa. Panelisteina ovat professori (emeritus) Martti Kekomäki Helsingin yliopistosta, professori (emeritus) Heikki Peltola Helsingin yliopistosta, johtava ylilääkäri Reijo Haapiainen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sekä ylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja se on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tervetuloa!LaY/Viestintä/RJ

Lisätietoja:

Professori (emeritus)
Heikki Peltola
heikki.peltola(at)hus.fi
P: 040 7562206