Kuvataidekasvatus 25 vuotta -näyttelykokonaisuudet

Taiteiden tiedekunnan ensimmäinen koulutusala kuvataidekasvatus juhlistaa 25-vuotista olemassaoloaan kahdella näyttelykokonaisuudella. Näyttelyjen taiteilijat ovat kuvataidekasvatuksen opettajia, alumneja ja opiskelijoita. Näyttelyjen kuraattoreja ovat olleet Maria Huhmarniemi, Kalle Lampela ja Leila Lipiäinen.

Arctic Enlightenment
Galleriat Valo ja Katve 1–2

12.11.–13.12.2015

Avajaiset keskiviikkona 11.11. klo 18, tervetuloa!
Arktikum-talo, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna 30.11.2015 saakka ti–su klo 10–18, maanantaisin suljettu; 1.12. lähtien joka päivä klo 10–18
Vapaa pääsy.

Suvi Autio: Northern Spirits, 2012, puuveistos
Suvi Autio: Northern Spirits, 2012, puuveistos.

Näyttely esittelee nykytaidetta ja yhteisötaidetta, joka kiinnittyy pohjoiseen ympäristöön. Galleria Valossa on esillä Annamari Manninen ja Elina Sipilän taidegrafiikkaa, Marja Haapakankaan maalauksia, Leena Nykäsen ja Seija Ulkuniemen valokuvataidetta, Anniina Mäen, Rida Haapalan ja Irina Havasteen piirustuksia, Suvi Aution puuveistoksia ja Erja Kärkkäisen installaatio. Lisäksi esillä on Kristiina Turtiaisen videodokumentaatio ympäristö- ja yhteisötaideprojektista Utsjoelta ja Timo Jokelan valokuvia hänen talvitaiteestaan. Katve-gallerioissa nähdään videoinstallaatiot Sofia Waaralta ja Atte Viljamaalta.


Kuvataidekasvatus muutoksessa
Galleriat Seinä, Hämärä, Kilo ja Kajo

17.11.–3.12.2015
Avajaiset maanantaina 16.11. klo 18. Avajaisissa esiintyy MULAIR. Tervetuloa!
F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–21, la klo 9–16, su ja arkipyhinä suljettu
Vapaa pääsy.

Reetta Nuutinen: Katse menneisyyteen, 2015, digitaalinen valokuvakollaasi
Reetta Nuutinen: Katse menneisyyteen, 2015, digitaalinen valokuvakollaasi, jossa on käytetty teoksen osana I. K. Inha, 1908 Poikia Hietalahden satamassa, Helsinki, Suomen valokuvataiteen museo. Teos on osa kuvasarjasta, joka on tehty Pirjo Houtsosen kuvataidekasvatusprojektissa Aikamatkalla I. K. Inhan kuviin.

Näyttely esittelee kuvataidekasvatusta, kuvataidekasvatuksen ja nykytaiteen vuorovaikutusta sekä dialogisia ja yhteisöllisiä taideproduktioita.

Seinä- ja Hämärä-gallerioissa ovat esillä Ounasvaaran yläluokkien oppilaiden yhteismaalaus ja muovailuvaha-animaatio, kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden sarjakuvia sekä Timo Jokelan, Irene Salosen ja Johanna Tuovisen yhteisötaideproduktioon liittyvä Riekko-installaatio. Lisäksi esillä on Sanna-Mari Prittisen maalauksia, joita hän on tehnyt yhdessä oppilaiden kanssa, sekä Mirja Hiltusen koostama dokumentaatio performanssityöpajan prosessista.

Gallera Kilossa esitellään Pirjo Houtsosen ohjaamat valokuva- ja performanssiproduktio Aikamatkalla I. K. Inhan kuviin. Projektin ovat toteuttaneet Helsingin yhteislyseon lukion Media ja kuvien viesti -kurssi ja Estetiikka-kurssit sekä Suomen valokuvataiteen museo ja Galleria Kontupiste. Lisäksi esillä on Annemari Mannisen videoteos Piekkarin henki sekä Jaakko Moilanen & Minna Myllykangas Kuvallinen dialogi, jonka he ovat toteuttaneet WhatsApp-keskusteluna.

Galleria Kajossa (4. krs) on esillä taidekasvatusprojektien postereita.

Annamari Manninen: Piekkarin henki - Toisin sanoen kuvataidekasvatuksesta, 2015, digitaalinen kollaasi
Annamari Manninen: Piekkarin henki – Toisin sanoen kuvataidekasvatuksesta, 2015, digitaalinen kollaasi.


Lisätietoja antavat:

Kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi
maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi
P. 040 763 9948

Amanuenssi Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi
P. 040 484 4417