
Sattumalta Kiinassa -yleisötilaisuus
Paikka: Esko ja Asko -sali, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Aika: perjantai 11.9.2015 kello 16:30–18:30
Puheenjohtajana professori Matti Nojonen, Lapin yliopisto
• Jatko-opiskelija, sinologi Teemu Naarajärvi (HY, Itä-Aasian tutkimus): Schrödingerin Kiina?
• Tutkija, FL, VTM, Jyrki Kallio (Ulkopoliittinen instituutti): Sattuma Kiinassa ja kiinalaisessa ajattelussa
• Professori Juha Karhu, Lapin yliopisto: Oikeudellisia sattumia Kiinassa
Kiina on osoittautunut haasteeksi tutkijoille: Kiina näyttää kykenevän superpositioon eli olemaan useassa tilassa yhtä aikaa. Parhaiten tämä näkyy Kiinan käsityksessä itsestään sekä kehitysmaana että supervaltana. Lapin yliopistolla järjestetään 11.–12.9.2015 Tieteen päivät, jossa eri tieteen alojen asiantuntijat pohtivat ja väittelevät tieteen sekä taiteen ajankohtaisista kysymyksistä. Perjantaina 11.9. pohditaan Kiina-ilmiötä, kiinalaista kulttuuria ja Kiinaa oikeusvaltiona.
Onko Kiinan roolinvalinta yhtäältä kehitysmaana, toisaalta supervaltana satunnaista, vai ohjaako sitä jokin säännönmukaisuus, joka jää tarkkailijalta huomaamatta? Tule kuulemaan aiheesta lisää, kun Teemu Naarajärvi, yksi Suomen Kiina-tutkimuksen kärkinimistä pohtii aihetta Tieteen päivillä ”Schrödingerin Kiina” -luennossaan. Naarajärvellä ei ole vain tutkimuksellista näkemystä Kiinaan, vaan hän on muun muassa työskennellyt kiinalaisessa yliopistossa toimien kolmen vuoden ajan Nordic Centre tutkimuskeskuksen toiminnanjohtajana Fudanin Ylipostolla Shanghaissa.
Entä miten sattumaan suhtaudutaan kiinalaisessa kulttuurissa? Mihin Kiinan nousu perustuu kiinalaisen ajattelutavan mukaan? Aihetta pohtii Jyrki Kallio, yksi Suomen johtavia klassisen Kiinan filosofian ja kulttuurin sekä nyky-Kiinan politiikan asiantuntijoita luennossaan ”Sattuma Kiinassa ja kiinalaisessa ajattelussa”. Kalliolla on yli kahden vuosikymmenen Kiina-kokemus. Hän on muun muassa opiskellut kahteen otteeseen Kiinassa John Hopkins Instituutissa (Nanjingissa) ja työskennellyt diplomaattina Suomen Kiinan Suurlähetystössä (Peking).
Lapin yliopiston professori Juha karhu puolestaan syventyy luennossaan Kiinaan oikeusvaltiona. Millaisia oikeudellisia sattumia Kiinassa voi kohdata? Karhu on tehnyt uraauurtavaa työtä kiinaoikeuden koulutuksen eteen Suomessa sekä edistänyt oikeudellista yhteistyötä Suomen ja Kiinan välillä.
Tieteen päivät on valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestetään joka toinen vuosi seitsemällä eri paikkakunnalla. Rovaniemellä tapahtuma järjestetään nyt kolmannen kerran. Tapahtumaa tukevat taloudellisesti Tieteellisten seurain valtuuskunta, Tieteen tiedotus ja Suomen kulttuurirahasto. Tänä vuonna Tieteen päivien teemana on sattuma.
Tieteen päivien kaikkiin yleisötilaisuuksiin on vapaa pääsy ja ne ovat avoimia kaikille.
Tervetuloa!