läiskä.jpg

Bookmark and Share

 

Kummallisia hoitoja ja ihmeellisiä tuloksia

Tilaisuuden videotaltiointi


Onko lumevaikutusta olemassakaan, ja jos on, niin mistä oikein on kysymys? Onko uskonto hyväksi vai pahaksi terveydelle? Mistä puhumme, kun puhumme vaihtoehtohoidoista? Näitä asioita pohditaan Tieteen päivillä perjantaina 11.9.2015 kaikille avoimessa Ihmeellisiä hoitoja ja kummallisia tuloksia -yleisötilaisuudessa.


Paikka: Esko ja Asko -sali, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Aika: perjantai 11.9.2015 kello 14:15–16:15

Puheenjohtajana dosentti Sakari Karjalainen, Suomen Syöpäyhdistys & Tampereen yliopisto

Mistä puhumme, kun puhumme vaihtoehtohoidoista? – Professori Raimo Puustinen, Tampereen yliopisto
Usko pelastaa, mutta parantaako se? – Yliopistolehtori Tuija Hovi, Turun yliopisto
Parataako plasebo - oikeasti? – Lääketieteen etiikan dosentti Pekka Louhiala Helsingin yliopisto

Onko lumevaikutusta olemassakaan, ja jos on, niin mistä oikein on kysymys? Tieteellisissä tutkimuksissa käytetyllä lumevalmisteella ei määritelmän mukaisesti ole vaikutusta. Lumeeseen liittyvästä vaikutuksesta käytetty nimitys ”lumevaikutus” voi siksi johtaa harhaan. Itse hoitotapahtumaan, potilaan ja lääkärin tai hoitajan kohtaamiseen, liittyvä vaikutus on kuitenkin todellinen ilmiö, jonka mekanismeista tiedetään jo melko paljon. Tule kuulemaan Tieteen päiville ”Ihmeellisiä hoitoja ja kummallisia tuloksia” -yleisötilaisuuteen, mitä lääketieteen etiikan dosentti, LT Pekka Louhialalla (HY) on aiheesta kerrottavana ”Parataako plasebo – oikeasti?” -luennossaan.

Entä onko uskonto hyväksi vai pahaksi terveydelle? Uskontotieteen yliopistonlehtori, FT Tuija Hovi Turun yliopistosta pohtii ”Usko pelastaa, mutta parantaako se?” -luennossaan, miten ihmeet ja demonit ymmärretään tieteellisellä aikakaudella. Hovin mukaan transsendentit ja lääketieteelliset selitysjärjestelmät tuntuvat aikamme medikalisoituneessa yhteiskunnassa elävän rinnakkain epävarmuuksien selittämisen ja ratkaisemisen kanssa. Huomiota herättävin esimerkki tällä hetkellä lienee maailmanlaajuisesti leviävä karismaattinen kristillisyys. Keskeistä siinä on kokonaisvaltainen parantumisen ja parantamisen teema, joka kytkeytyy olennaisesti käsitykseen pelastumisesta.

”Ihmeellisiä hoitoja ja kummallisia tuloksia” -yleisötilaisuudessa puhuu myös yleislääketieteen erikoislääkäri, professori Raimo Puustinen Tampereen yliopistosta aiheesta ”Mistä puhumme, kun puhumme vaihtoehtohoidoista?”

Tieteen päivät on valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestetään joka toinen vuosi seitsemällä eri paikkakunnalla. Rovaniemellä tapahtuma järjestetään nyt kolmannen kerran. Tapahtumaa tukevat taloudellisesti Tieteellisten seurain valtuuskunta, Tieteen tiedotus ja Suomen kulttuurirahasto. Tänä vuonna Tieteen päivien teemana on sattuma.

Tieteen päivien kaikkiin yleisötilaisuuksiin on vapaa pääsy ja ne ovat avoimia kaikille.

Tervetuloa!