tieteenpaivat_690x270.jpg 

Bookmark and Share  

Tieteen päivät -tapahtuma alkaa Ura ja sattuma -yleisötilaisuudella 11.9.2015 klo 8:30

Aika: perjantai 11.9.2015 klo 8:30–10:00
Paikka: Esko ja Asko -sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi

Avaussanat ja tervetulotoivotus, Lapin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Raimo Väyrynen

Ura ja sattuma -tilaisuuden puheenjohtajana yliopistonlehtori Tapio Nykänen, Lapin yliopisto

• Tutkija Marjo Lindroth, Lapin yliopisto: Sattuma tutkimustyössä
• Tiedetoimittaja Marjo Laukkanen, Lapin yliopiston Arktinen keskus: Sattumalta tiedetoimittaja
• Tutkija Sari Niemisalo, Lapin yliopisto: Sattumalta Martta-tutkijaksi

Lapin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Raimo Väyrynen avaa Tieteen päivät perjantaina kello 8:30 Esko ja Asko -salissa. Tervetulosanojen jälkeen on vuorossa Ura ja sattuma -yleisötilaisuus, jossa kolme nuorta akateemisessa maailmassa työskentelevää henkilöä pohtii sitä, miten he ovat tehtäviinsä päätyneet. Voiko nuori nyky-Euroopassa valita vapaasti, mitä hän tekee? Mikä osuus ammatinvalinnassa ja työnsaannissa on puhtaalla sattumalla ja mikä omalla osaamisella ja kiinnostuksen kohteilla? Onko ihminen työelämänsä herra?

Tutkija Marjo Lindroth Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta pohtii Tieteen päivillä sitä, mikä on sattuman rooli tutkimustyössä. Tullaanko tutkijaksi sattumalta? Löytyvätkö tulokset ja tulkinnat sattumalta vai onko niitä mahdollista tuottaa ennustettavissa prosesseissa?

Tutkija Sari Niemisalo katselee paneelissa tutkimusmaailmaa jatko-opiskelijan näkökulmasta. Niemisalo valmistelee väitöskirjaa marttatoiminnasta. Miten hänestä tuli marttatutkija? Kuka aiheen valitsi ja kuinka marttaliike taipui akateemisen tutkimuksen kohteeksi? Miten oikeat ohjaajat ja muut työn edellytykset yliopistossa järjestyivät? Sattumaltako?

Tiedetoimittaja Marjo Laukkanen on myös yhteiskuntatieteiden tohtori, joka väiteltyään päätyi kertomaan toisten tekemästä tieteestä suurelle yleisölle. Miksi tutkijasta tuli toimittaja? Voiko toimittajakin tutkia, ja miten toimitus- ja tutkimustyö eroavat toisistaan? Laukkanen pohtii myös sitä, miten erilaisia osa-alueita ja kiinnostuksen kohteita voi yliopiston tehtävissä yhdistää.

Paneelin puheenjohtajana toimii Tapio Nykänen, josta tuli sattumalta lestadiolaisuuden tutkija. Yleisenä teemana on akateemisten ihmisten elämässään ja työssään kokema sattumanvaraisuus, joka ei ole vierasta myöskään muilla aloilla toimiville ihmisille. Yhteiskunnassa, jossa pysyvää on vain muutos, on entistä vähemmän varmoja ja selkeitä ratkaisuja. Paneelissa pohditaan, miten tässä sattuman ja onnenkaupan viidakossa on mahdollista luovia.

Tieteen päivät on valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestetään joka toinen vuosi seitsemällä eri paikkakunnalla. Rovaniemellä tapahtuma järjestetään nyt kolmannen kerran. Tapahtumaa tukevat taloudellisesti Tieteellisten seurain valtuuskunta, Tieteen tiedotus ja Suomen kulttuurirahasto. Tänä vuonna Tieteen päivien teemana on sattuma.

Tapahtuma on kaikille avoin, ja siihen on vapaa pääsy.


Tervetuloa!