• Weboodi
  • Owa
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Taiteen vapauden rajat: Mitä taide saa käsitellä?

Paikka: Esko ja Asko -sali
Päivä: Lauantai 9.9.
Aika: 11.45-13.45

Paneelikeskustelu

Puheenjohtaja: professori Anna-Kaisa Rastenberger (Taideyliopiston Kuvataideakatemia)

Professori, näyttelijä Elina Knihtilä (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu)

Professori, säveltäjä Veli-Matti Puumala (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia)

Kirjailija Riikka Ala-Harja

Taiteen tohtori, valokuvataiteilija Harri Pälviranta

Onko olemassa vapaata taidetta? Viime vuosikymmeninä taiteen vapaudesta on useimmiten puhuttu silloin, kun taideteokset ovat koetelleet yleisen sukupuolimoraalin tai niin kutsutun hyvän maun rajoja. Menneenä vuonna taiteen rajoista on keskusteltu erityisesti kulttuurisen omimisen, ihmisten hädän hyväksikäytön, eläinten oikeuksien, ympäristökriisin ja – tietysti – taiteeseen käytetyn rahan yhteydessä. Nykyään sosiaalisen median yhteisöt ottavat kantaa nopeammin ja ärhäkämmin kuin asiantuntijayhteisöt. Kun taideteoksen tulkitaan ylittäneen tietyn rajan, joku pöyristyy, yhteisö reagoi ja alkaa somekohu: Mitä taiteen nimissä voi käsitellä?

Keskustelussa haetaan näkökulmia erilaisiin rajanvetoihin: onko taiteen vapaus tyhjä klisee vai elinehto? Mitä vapaa taide tarkoittaa nykyään? Professori, näyttelijä Elina Knihtilä, professori, säveltäjä Veli-Matti Puumala, kirjailija Riikka Ala-Harja, sekä taiteen tohtori Harri Pälviranta keskustelevat siitä, millaisiin rajoihin eri taiteet törmäävät aikamme yhteiskunnassa.

Eri alojen taiteilijat puhuvat sekä omista teoksistaan että yleisesti. Voiko taiteilija käsitellä teoksessaan asiaa, josta hänellä ei ole omakohtaista kokemusta ja omia muiden kokemuksia? Miten taiteen tuottama tieto eroaa tieteen tuottamasta tiedosta? Asettaako taide moraalin rajan eri kohtaan kuin tiede? Keskustelua vetää professori Anna-Kaisa Rastenberger Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta.
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK