"Yhteiskuntavastuu ja alueelliset mahdollisuudet’’

Seminaari Lapin yliopioston Fellman-salissa 26.3.
Heikki Tuomi-Nikula

On todella hienoa ja arvokasta nähdä täällä keskuudessamme presidentti ja rouva Koivisto, kohta juhlapäiväänsä viettävä maaherra Asko Oinas puolisoineen, ministeri Hannes Manninen omasta kotiläänistämme, sekä tämän tilaisuuden arvovaltaiset alustajat ja seminaariyleisö.

Olette odotettuja vieraita ja sydämellisesti tervetulleita.

Sanomalehti Lapin Kansa perustettiin reilu 75 vuotta sitten tarpeeseen. Sen ohjelmajulistukseen kirjoitettiin:
’’Lapin Kansa tulee maakuntalehtenä kaikella tarmollaan ajamaan tämän maakunnan elinkysymyksiä ja tukemaan kaikkia niitä eri tarkoituksia ja keinoja, joilla pyritään maakunnan aineellista ja henkistä kehitystä kohottamaan’’.

Eivät näytä hyvät julistukset vanhenevan. 75 vuotta myöhemmin lehden periaatelinja päättyy virkkeeseen:
’’Lapin Kansan kaiken toiminnan päämääränä on Lapin ihmisen ja maakunnan etu.’’

Tämän selkeämpää toimintamallia lehti ja sen tekijät eivät tarvitse. Uskollisuus omaan maakuntaan on tuonut lehdelle menestystä. Lapin Kansa on kasvanut Lapin suurimmaksi sanomalehdeksi ja sillä on joka päivä lähes 100 000 lukijaa. Saavutus on kansallisestikin merkittävä ja tämä asema on pidetty siitä huolimatta, että Lappia on kymmenen vuoden ajan koetellut uuvuttava väestökato.

Olosuhteet joissa lehti toimii ovat ankarat. On aina hyvä muistaa, että Lapin Kansa on maailman pohjoisin seitsenpäiväinen sanomalehti. Tämä tieto panee maantieteen, suomalaiset ja lappilaiset paikoilleen. Maailman pohjoisin ... olemme siitä ylpeitä.

Tämän seminaarin teema ’Yhteiskuntavastuu ja alueelliset mahdollisuudet’’ haastaa sanoista tekoihin myös Lapin Kansan kaltaisen yrityksen. Lehti on joutunut samanlaisen omistajamyllerryksen kohteeksi kuin niin monet muutkin. Nykyiset omistajat asuvat pääasiassa muualla kuin Lapissa. Lapin Kansa on yksi jäsen suuressa Alma Media -konsernissa.

Mitä Lapin Kansa merkitsee omistajilleen?
Onko heillekin itseisarvo se, että lehti on edelleen intohimoisesti omaan maakuntaansa suuntautuva ja siihen panostava Lapin ihmisten äänenkannattaja, vai onko tarkoitus pitää se vähin investoinnein pelkkänä tuloksentekokoneena, joka hiipuessaan voidaan myydä muualle?

Tämä on hyvä kysymys ja koskee monia muitakin yrityksiä kuin Lapin Kansaa.

Kun seminaarin teemana on yhteiskuntavastuu, se sopii suoraan tähän Lapin Kansan tapaukseen.
Lehti ei olisi ikinä selviytynyt, jos sillä ei olisi ollut aatetta ja tehtävää. Tarvittiin molemmat joiden avulla se tunki juurensa syvälle lappilaiseen maahan ja ihmisiin. Lehden on pitänyt modernisoida vuosien aikana niin koneitaan, joumalismiaan kuin toimintatapojaankin, mutta maakunnasta se ei ole voinut tinkiä. Päinvastoin: sen on pitänyt syventää siinä olemistaan, hengen ja uskon vahvistamisen lisäksi sen on myös oltava fyysisesti läsnä maakunnalle tärkeissä hankkeissa.

Esimerkiksi juuri eilen soitti Sevettijärveltä Piritta Aikio, 14 vuotta, ja kysyi tukeeko lehti sitä, että hän luokkatovereineen matkustaa Helsinkiin ministereiden kyselytunnille. Vastaus oli myöntävä edellyttäen, että lapset raportoivat retkestään lehden lukijoille.

Samalla tavalla myöntävästi vastattiin aikoinaan kun Esko Riepula soitti - vai olikohan se Asko Oinas - ja kysyi, lähtisikö Lapin Kansa rahoittamaan professuuria Lapin yliopistoon.

Mitä haluan tällä sanoa?

Sitä, että yrityksen joka toimii täällä on oltava läsnä sekä henkisesti että taloudellisesti, ja siten omalta osaltaan huolehtia siitä, että sen toimintaympäristö kukoistaa ja voi hyvin. Silloin se voi itsekin hyvin - ja sillon myös omistajat ovat tyytyväisiä.

Hyvät seminaarimme osanottajat!

Juhlakauttaan päättävän Lapin Kansan puolesta minulla on suuri ilo ja kunnia onnitella myös dynaamista Lapin yliopistoa ja toivottaa teidät vielä kerran lämpimästi tervetulleiksi tilaisuuteen, jonka tarkoituksena on saada paljon porua ja paljon enemmän villoja.