• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2010
13.1.2010

Outi Oinas luennoi isoisästään Arvi Järventauksesta

Filosofian tohtori Outi Oinas luennoi 20. tammikuuta 2010 klo 14-16 ikääntyvien yliopistossa kirjailija ja pappi Arvi Järventauksen elämästä. Oinaan väitöskirja isoisästään valmistui vuonna 2008.

Nykyisin monilta osin unohdettu Arvi Järventaus (1883-1939) on ansioitunut kirjailija, joka julkaisi 27 teosta ja sai 6 valtionpalkintoa. Hänen kirjaansa Risti- ja noitarumpu (1916) on pidetty pohjoisen kansalliseepoksen tapaisena historiallisena kertomuksena.

Järventaus oli Outi Oinaan mukaan ensimmäinen Lapissa asuva kirjailija, joka kirjoitti suomenkielistä kertomakirjallisuutta Tunturilapista eli Saamenmaasta.

- Hänen suurena saavutuksenaan voidaan pitää sitä, että suomalaiset heräsivät huomaamaan Lapin 1910-luvulta alkaen, Oinas sanoo.

Oinaan mukaan Järventaus pyrki häivyttämään rajoja ja purkamaan vastakkainasettelua ihmisten ja kulttuurien väliltä. Järventauksen maailmankatsomukseen ja tuotantoon vaikutti paljon myös se, että hän osallistui sisällissotaan vapaaehtoisena pappina valkoisten puolella.

- Järventauksen elämää leimasi kansallisaatteen jatkuva voimistuminen. Hän halusi irrottautua Venäjän vallasta eikä hän ymmärtänyt työläisten tukeutumista bolshevismiin.

Sisällissota oli hänelle järkytys, jota hän käsitteli myöhemmin monissa teoksissaan ja runoissaan. Järventaus valmistui papiksi 25-vuotiaana Aleksanterin yliopistosta. Sen jälkeen hän hakeutui töihin tuntemattomaan Pohjoiseen. Lapissa viettämiensä vuosien aikana Järventaus ennätti toimia pappina Tervolassa, Ylitorniolla, Enontekiöllä ja Sodankylässä.

- Lapissa Järventauksesta tuli epäsovinnainen, mikä herätti pahennusta. Hänen ulkoinen olemuksensa, puheensa ja saarnansa eivät vastanneet sitä, mitä kirkkoherralta odotettiin. Tuotannossa hän käsitteli saamelais-, virkamies- ja lestadiolaiskulttuurien kohtaamista ja pyrki rakentamaan vuoropuhelua näiden välille.

Järventauksen luontokuvaukset ovat jääneet kirjallisuuden historiaan, mutta Outi Oinas pitää isoisäänsä ennen kaikkea ihmisten kuvaajana. Oinas löysi elämänkerrallisen tutkimuksensa myötä vähän tutkitun ikäkauden eli orastavan aikuisuuden. Oinas avaa luennollaan Järventauksesta juuri tätä orastavan aikuisuuden aikakautta.

Ikääntyvien yliopiston luento:
Outi Oinas, keskiviikkona 20. tammikuuta 2010 klo 14-16, kirjailija ja pappi Arvi Järventaus, Fellman-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. 

Lisätietoja:
Riitta Kojo
Puhelin 0400 543 174
Riitta.Kojo@ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK