• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2012
29.3.2012

Satujen Rovaniemi

Annikki Setälän laajaan tuotantoon sisältyy satuja, joissa lapset ja satuhahmot seikkailevat Rovaniemellä. Setälä kuvaa vivahteikkaasti pohjoista luontoa eri vuodenaikoina.

Tämä antaa Rovaniemelle sadunomaisen hohteen, ja lapsille uuden näkökulman kotiseutuun, eritoten sen luontoon ja historiaan: kuuluuko Kaiku-perheen huhuilua Ounasvaaralla, joko Pöyliöjärven Tonttutyttö on maalannut puiden lehdet menninkäisten kanssa, minkälainen olikaan Pikku-Pepen matka Rovaniemen markkinoille 1920-luvulla?

Annikki Setälä (1900–1970) muutti Rovaniemelle 1920-luvun alussa ja asui loppuelämänsä Rovaniemellä ja Lapissa. Aikoinaan Setälän sadut olivat suosittuja, hänen lastenkirjojaan julkaistiin 1920-luvulta lähtien aina 1960-luvulle saakka. Hänen kirjojaan kuvittivat Suomen kuuluisimmat satutaiteilijat, mm. Rudolf Koivu, Martta Wendelin ja Maija Karma.

Annikki Setälän kirjoja ei ole saatavana kaupoista, sillä painokset ovat olleet aikaa sitten loppuunmyytyjä. Kirjastoistakin suurin osa hänen kirjoistaan on poistettu puhki luettuina. Vain Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla on Annikki Setälän tuotanto kattavasti kokoelmissa. On kulunut vuosikymmeniä etteivät lapset ole saaneet kuulla näitä satuja.

Annikki Setälän perikunta ystävällisesti antoi luvan käyttää Annikki Setälän satuja Satujen Rovaniemi – satupaketissa. Lapin yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijat kuvittivat työpajassaan kymmenen eri Annikki Setälän satua upeasti uudelleen tulkiten.

Lappi-osasto kokosi nämä kuvitukset yhdessä Setälän satujen kanssa satupaketeiksi (20 kpl), jotka lahjoitetaan Rovaniemen päiväkoteihin. Lisäksi satupaketit ovat kaupungin kirjastoissa lainattavissa. Lapin Ely-keskuksen avustus mahdollisti satupakettien toteutuksen.

Satupakettien tarkoitus on tuoda Setälän sadut tutuiksi uusille sukupolville ja samalla tehdä kotiseutua ja sen monia ulottuvuuksia lapsille tutuksi. Toivottavasti satupaketit kiertävät vilkkaasti ja lapset pääsevät löytämään satumaisen Rovaniemen!
 
 Uutiskuva_viimeinen_vilkaisu.jpg
 
Annikki Setälän satujen kuvitusten näyttely on esillä Rovaniemen pääkirjaston aulassa 26.3.–1.4.2012. Mukana on myös Naavametsän päiväkodin lasten satuihin tekemiä kuvituksia. Samaan aikaan pääkirjaston Lappi-osastolla on Annikki Setälän kirjojen näyttely. Viikon aikana Rovaniemen kulttuuripalvelukeskus/Taikalamppu järjestää työpajoja ja satujumppaa päiväkotien lapsille.

Lisätietoja:
Mari Ekman, kirjastonhoitaja / Lappi-osasto, Rovaniemen kaupunginkirjasto. puh 016 322 2466 mari.ekman@rovaniemi.fi
Leena Raappana-Luiro, lehtori / graafinen suunnittelu, Lapin yliopisto. puh 040 4844 361 leena.raappana-luiro@ulapland.fi
Sirkka Pasma, koordinaattori / Taikalamppu, Kulttuuripalvelukeskus. puh 040 5600 814 sirkka.pasma@rovaniemi.fi
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK