Uutiset 2015

Janne Räisäsen maalauksia esillä Galleria Valossa

17.4.2015

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Valo-galleria esittelee maalauksia Janne Räisäseltä, joka on tämän kevään Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston vieraileva taiteilija. Näyttely on avoinna 18.4.–10.5.2015 Arktikum-talossa Rovaniemellä.

Samanaikaisesti Katve-gallerioissa on esillä Marika Mularin valokuvia ja Rida Haapalan Mielen matriisi -näyttely. 


Galleria Valo

Janne Räisänen:
”Kuusi herrasmiestä”

18.4.–10.5.2015
Näyttelyn avajaiset perjantaina 17.4.2014 klo 18–20
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18

janne-raisanen-katolla-makaava-hevari.jpg
Janne Räisänen (2013): Katolla makaava hevari. Graphite, ink and oil on canvas, 80x80cm

Janne Räisänen on kevään 2015 Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston vieraileva taiteilija. Hän on residenssin 38. taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Berliinissä.

Näyttelyn nimi "Kuusi herrasmiestä" viittaa vanhaan kiinalaiseen kalligrafiseen maalaukseen. Siinä on kuusi upeasti maalattua puuta.

– Kun tulin Wihurin residenssin Rotkon työhuoneelle, näin ensimmäisenä ikkunasta kuusi puuta rinnakkain. Tein siitä oman luonnokseni ja päätin, että tämän Rovaniemen näyttelyni nimeksi ja teemaksi tulevat nämä "kuusi herrasmiestä", Räisänen kertoo.

Räisänen aloittaa päivänsä piirtämällä. Niinpä nytkin on mukana joukko vapaasti ripustettuja paperitöitä ja maalauksia.

– En halua välttämättä kiinnittää töitäni kehyksiin. Näin niistä häviää ns. virallisuus, mikä maalaustaidetta yleensä vaivaa.

Näyttelyssä on mukana muutama Räisäsen Berliinissä tekemä maalaus, kuten Katolla makaava hevari. Muut teokset Rovaniemen Wihurin residenssin aikaansaannoksia.


Lisätietoja:

Janne Räisänen
jraisanen(at)gmail.com


Galleria Katve 1


Marika Mulari:
Once upon a time...

18.4.–10.5.2015
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18

Marika-Mulari-Mad_hatters_teaparty.jpg
Marika Mulari (2014): Mad hatters teaparty

Sadut ovat meidän kaikkien, niin lasten kuin aikuistenkin kokemusmaailman taustalla. Kukapa ei olisi joskus haaveillut olevansa prinssin pelastama prinsessa, rohkea ja vahva kuin Peppi Pitkätossu tai nokkela kuin Aladdin.

Marika Mularin Once upon a time... -valokuvataidenäyttelyssä unelmien klassikkosadut heräävät henkiin lasten satuhahmomuotokuvissa. Mularin valokuvissa tunnettujen satujen maailmat on rakennettu uudestaan ja lapsille on tarjottu mahdollisuus elää hetki rakastamansa satuhahmon elämää. Valokuvaajalle tämä on tarjonnut upean tilaisuuden kuvata satuhahmonsa rooliin eläytyvää lasta ja synnyttää yhdessä kuvattavan kanssa sadun tunnelma. Samalla kuvat haastavat katsojan pohtimaan omia mielikuviaan siitä, miltä minkäkin sadun sankarin kuuluisi näyttää ja mihin nuo mielikuvamme perustuvat.

Once upon a time... palauttaa mieliin mahdollisesti jo unohdettuja lapsuuden tarinoita.

– Näyttelyn avulla haluan pitää yllä vanhoihin satuihin liittyviä yhteisöllisiä kokemuksia maailmassa, missä lastenkulttuurikin alkaa jo olla melko pirstaloitunutta. Olen itse saanut paljon näiden satujen maailmasta ja toivon samoja kokemuksia lapsillenikin, Mulari toteaa.

Näyttely on osa audiovisuaalisen mediakulttuurin maisteriohjelman taiteellinen syventävä produktio -opintokokonaisuutta.

Lisätietoja:

Marika Mulari
p. 050 567 7811
mamular(at)ulapland.fi


Galleria Katve 2

Rida Haapala:
Mielen matriisi – Ruumiillisuuden ja tietoisuuden kokeellinen laboratorio

18.4.–10.5.2015
Näyttelyn avajaiset perjantaina 17.4.2015
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18

haapala-rida-mielen-matriisi-web.jpg
Kuva: Rida Haapala

Mieli on ruumiin idea
niin kuin
ruumis on mielen kosketus


Ruumiillisesti kokeva mieli muodostaa mielen matriisin, mielen peruskudoksen. Se on mielen vallitseva kokonaistila, jossa on olemassa olon tunnetta ylläpitävä lataus. Mielen matriisi voidaan käsittää mielen eri toimintoja ja kerroksia yhdistäväksi tekijäksi. Moniulotteisen ja toimintakykyisen matriisin kehittyminen on prosessina samankaltainen kuin se jonka avulla taiteilija yhdistää aistien ja tunteiden maailmat ja saa aktiivisella toiminnalla luovan tuloksen aikaan.

Mielen matriisi – Ruumiillisuuden ja tietoisuuden kokeellinen laboratorio -projektissa Haapala tutkii mielen subjektiivista yhtenäisyyttä; tietoisuuden, ruumiillisuuden ja olemassaolon prosessia sekä suhdetta toisiinsa. Se on havainnon ja todellisuuden kohtaaminen väliaikaisuuden ja vuorovaikutuksen ollessa läsnä. Näyttely rakentuu, muuttuu ja luo itseään uudelleen kolmen viikon ajan leikkien intuitiolla, ajatuksilla, hetkellä ja tilan fyysisyyden kokemuksilla.


Lisätietoja:

Rida Haapala
p. 050 404 5629
rida.haapala(at)gmail.com


LaY/Viestintä/PS