Uutiset 2015

Grafiikkaa ja tekstiiliteoksia esillä Valo- ja Katve-gallerioissa

21.1.2015

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Valo-galleria esittelee taideopiskelijoiden grafiikkaa, ja Katve 1 -galleriassa on esillä Ritva Jääskeläisen tekstiilitaideteoksia. Näyttelyt ovat avoinna 22.1.–8.2.20015 Arktikum-talossa Rovaniemellä.

Galleria Valo

Lapin yliopiston taideopiskelijoiden yhteisnäyttely:
Huikeaa ainesta, mahtavaa materiaalia, painettua asiaa
22.1.–8.2.2015
Näyttelyn avajaiset keskiviikkona 21.1.2014 klo 18–20
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18

Kuvataiteen professori Jaana Erkkilän kuratoimassa näyttelyssä on esillä hänen oppilaidensa viime kevään ja syksyn aikana tekemiä carborundum-grafiikkateoksia sekä teosten tekoprosessia valottavaa materiaalia. Valtaosa teoksista on tehty kursseihin sisältyvänä itsenäisenä työskentelynä.

Näyttelyn nimi kuvastaa, mistä näyttelyssä on kyse: Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat ovat huikeaa ainesta, jotka tuottavat mahtavaa materiaalia, mikä tässä näyttelyssä ilmenee grafiikan prässin avulla painettuina asioina, teoksina.

Näyttelyn tavoitteena on luoda mielenkiintoinen katsaus yhteen grafiikan osa-alueeseen ja herättää keskustelua taidegrafiikan asemasta nykytaiteen kentässä. Taidegrafiikka on elänyt voimakasta muutosten aikaa jo parinkymmenen vuoden ajan. Yhä useammat taidegraafikot tekevät uniikkiteoksia ja käyttävät grafiikan menetelmiä osana teoskokonaisuutta siirtyen joustavasti sekatekniikkaan tai yhdistäen grafiikkaa tilalliseen tai kolmiulotteiseen ilmaisuun.

Näyttelyyn liittyy yleisölle avoin luento- ja keskustelutilaisuus, joka pidetään keskiviikkona 28.1. kello 17–18 Galleria Valossa.

Lisätietoja:
Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä
p. 040 484 4411
jaana.erkkila (at) ulapland.fi


Galleria Katve 1

Ritva Jääskeläinen:
Tarinoita valokuvien takana – tekstiilitaideteoksia
22.1.–8.2.2015
Näyttelyn avajaiset keskiviikkona 21.1.2015 klo 18–20
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti–su klo 10–18

puuttuva-palanen-by-ritva-jaaskelainen-web.jpg
Ritva Jääskeläinen (2014): Puuttuva palanensekatekniikka

Ritva Jääskeläisen näyttely
Tarinoita valokuvien takana koostuu viidestä tekstiilitaideteoksesta, joiden materiaaleina ovat pääosin vanhat, käytetyt tekstiilit. Taidetekstiiliteokset ovat osa Jääskeläisen pro gradu -tutkielmaa.

Jääskeläisen tekstiilitaideteosten lähtökohtina ja inspiraation lähteinä ovat toimineet vanhat valokuvat, jotka hän on perinyt mummoltaan. Jääskeläistä kiehtovat vanhojen valokuvien tarinallisuus ja tunnelma sekä usein huomaamatta jäävät yksityiskohdat. Häntä kiinnostaa taiteellinen ilmaisu tekstiilitaiteen keinoin ja käytettyjen materiaalien tuominen erilaiseen käyttötarkoitukseen. Vanhat tekstiilit kertovat eletystä elämästä ja ne saavat teoksissa uuden muodon.

Ritva Jääskeläinen (TaK) suorittaa maisteriopintoja Lapin yliopistossa sisustus- ja tekstiilimuotoilun koulutusohjelmassa. Hän on suorittanut myös muun muassa taidehistorian ja kuvataiteen opintoja Lapin yliopistossa. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin opintojaksoihin liittyen.

Lisätietoja:
Ritva Jääskeläinen
p. 0400 545 961
rjaaskel (at) ulapland.fi

LaY/Viestintä/PS