Uutiset 2015

Tutkimusta nuorten ylivelkaantumisesta

30.9.2015

Nuorten ylivelkaantuminen on kansallinen ja kansainvälinen huolenaihe. Aihetta tutkitaan Suomen Akatemian rahoittamassa ja Lapin yliopiston koordinoimassa Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa, joka on nyt puolivälissään. Hanke järjestää seminaarin Helsingissä Tieteiden talossa 6. lokakuuta.

Nuori voi ajautua velkaongelmiin mitä erilaisimmista syistä, kuten mopon vakuutusmaksuista, pummilla ajamisesta tai kulutusluottojen ottamisesta. Jopa pikkulapset voivat joutua velkaongelmiin vanhempien välinpitämättömyyden vuoksi. Kuoppia saattaa olla myös aikuistuvan asumisen polulla, jos vuokrat ovat rästissä tai omistusasunto on lainoitettu piippuun asti.

Suomen Akatemian rahoittamassa nelivuotisessa Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa analysoidaan nuorten velkaongelmien luonnetta, lainsäädännön tilaa ja viranomaisten toimintaa. Hanke on nyt puolivälissään. Tähänastiset tulokset antavat viitteitä siitä, että velkaantuminen nykyjärjestelmissä sisältää lapsen ja nuoren kannalta huomattavia ongelmia.

Hankkeessa on Lapin yliopiston lisäksi tutkijoita Helsingin yliopistosta ja Itä-Suomen yliopistosta. Lapin yliopistossa tutkitaan erityisesti nuorten asumiseen liittyviä kysymyksiä (Marja-Leena Niemi), lasten velkaantumista (Maarit Hovila) ja velkajärjestelyn toimivuutta nuorten kannalta (Tuula Linna). Esimerkiksi asumiseen liittyy monia käytännön ongelmia, kuten se, että maksuhäiriömerkintä saattaa estää kotivakuutuksen saamisen. Ilman kotivakuutusta asunnon vuokraaminen ei useinkaan onnistu ja nuoren itsenäistyminen vaikeutuu.

Hankkeen väliseminaari on Helsingissä Tieteiden talolla 6. lokakuuta otsikolla Nuoret, velka ja yhteiskunta – koukusta loukkuun. Seminaarin puheenvuoroissa pohditaan velkaantumista sosiaalisena riskinä, nuorten velkaongelmien erityispiirteitä ja ihmisen psyykkeen osuutta velkaantumiseen. Seminaarissa myös kysytään, suojeleeko laki tai auttaako virkavalta alaikäistä velkaantunutta. Lisäksi seminaarissa tarkastellaan nuorten asumisen polulle liittyviä haasteita aina häätötilanteeseen asti. Seminaari on herättänyt ennakolta paljon kiinnostusta, ja se on täyteen varattu.

Nuoret, velka ja yhteiskunta – koukusta loukkuun -seminaarin ohjelma


Lisätietoja:

Professori Tuula Linna
Lapin yliopisto
P. 040 484 4034
tuula.linna(at)ulapland.fi

Tutkijatohtori Marja-Leena Niemi
Lapin yliopisto
P. 040 484 4157
marja-leena.niemi(at)ulapland.fi

Valtiosääntöoikeuden yliopistonlehtori Maarit Hovila
Lapin yliopisto
P. 040 4844372
maarit.hovila(at)ulapland.fi


LaY/Viestintä/SV