Uutiset 2016
 
Sámi_Society_Matters.jpg

Sámi Society Matters – alkuperäiskansoilla on väliä

12.10.2016

Professori Jarno Valkosen ja apulaisprofessori Sanna Valkosen toimittamaan Sámi Society Matters -teokseen on koottu FT, erikoistutkija Elina Helander-Renvallin tiedeartikkeleita ja asiantuntemusta. Helander-Renvall on tehnyt pitkän ja merkittävän uran saamentutkimuksen kehittäjänä ja edelläkävijänä. Hän on kansainvälisesti tunnetuimpia saamelaisia tutkijoita.

Sámi Society Matters -teos tarjoaa kattavan kokonaiskuvan Elina Helander-Renvallin tutkimuksesta ja ajattelusta. Teoksen artikkelit kuvaavat saamelaisen yhteiskunnan ja kulttuurin olemusta, luontosuhteen kysymyksiä sekä eri yhteiskuntaryhmien tavoitteita. Sen lisäksi kirjassa keskustellaan alkuperäiskansan ja saamelaistiedon luonteesta ja haasteista sekä saamelaisesta maailmankuvasta.

Helander-Renvall on tutkinut urallaan monia saamelaisen yhteiskunnan kannalta keskeisiä aihepiirejä: saamelaista tietoa ja tietämistä, perinteistä ekologista tietoa ja ympäristökysymyksiä, tapaoikeuksia, saamelaisten suhdetta luontoon, ihmisen ja eläimen suhdetta sekä saamelaista spirituaalisuutta ja mytologiaa. Lisäksi hän on analysoinut saamelaisten yhteisöjen sukupuolittuneita rakenteita sekä tuonut tutkimuksissaan esiin naisten ääniä ja kokemuksia.

Helander-Renvall on pyrkinyt ymmärtämään ja kuvailemaan saamelaisten jokapäiväistä elämää ja siihen liittyviä ongelmia. Hän on luonut saamelaista tietoteoriaa tutkimalla saamelaiskulttuuria ja yhteiskuntaa sen omilla ehdoilla, omista näkökulmista ja oman itsensä vuoksi. Analysoimalla saamelaisen yhteiskunnan ja kulttuurin sisäistä logiikkaa ja dynamiikkaa, hän on tehnyt näkyväksi, kuinka saamelaisyhteiskunta on toiminut ja elänyt ennen ja nyt.

Sámi Society Matters -teos on juhlakirja Elina Helander-Renvallin työlle ja tutkimukselle. Kirja on suunnattu akateemiselle yleisölle sekä kaikille saamelaiskulttuurista, luontosuhteesta, tiedosta ja tietämisestä kiinnostuneille. Teos toimii oppikirjana ja yleisesityksenä saamelaisesta yhteiskunnasta.

Lisätietoja kirjan toimittajalta: Jarno Valkonen, etunimi.sukunimi@ulapland.fi

Teoksen tiedot:

Elina Helander-Renvall: Sámi Society Matters
Lapland University Press: Rovaniemi. 2016. 191 sivua.
Kieli: englanti

Kustantajan yhteystiedot:

LUP / Lapland University Press
vs. kustannuspäällikkö Anne Koivula
040 836 3325
lup (a) ulapland.fi

Kirjan saatavuus:

Verkkokauppa Juvenes

LY/Viestintä

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK