Uutiset 2016
 
Rainio_Roberts_Kietoutuneet_web.jpg

Rainion ja Robertsin videoteokset esillä Helsingissä

7.10.2016

Minna Rainion ja Mark Robertsin videoteokset The Factory of the World (2014) ja Kietoutuneet (2016) ovat esillä Galleria Forum Boxin Mediaboxissa Helsingissä 30.9.–23.10 (Ruoholahdenranta 3A, Helsinki).

Rainion ja Robertsin uusin teos, Kietoutuneet, tarkastelee Aasian maiden tekstiiliteollisuutta rinnastaen kaksi toisiinsa kietoutunutta ilmiötä: jokapäiväiset vaatteemme ja työskentelyolosuhteet aasialaisissa tekstiilitehtaissa. Teos tekee katsojansa epämukavan tietoiseksi siitä inhimillisestä hinnasta, joka vaatteiden valmistamisesta on maksettu.

Elokuva lähestyy aihettaan lastenvaatteiden ja lasten kokemusten välityksellä ja osittain myös henkilökohtaisesta näkökulmasta. Elokuvaa varten taiteilijat laskivat, kuinka suuri osa heidän 5-vuotiaan lapsensa vaatteista on valmistettu Aasian maissa ja huomasivat, että suurin osa on tehty Bangladeshissa. Osa teoksen kuvista koostuu lähikuvista lastenvaatteista, niiden materiaaleista, saumoista ja ompeleista.

Teoksen audionarratiivi koostuu dramatisoiduista tarinoista, joissa Bangladeshin tekstiilitehtailla työskentelevien äitien lapset kertovat elämästään ja toiveistaan. Bangladeshilaisten lasten arki, unelmat ja toiveet rinnastuvat kohtauksiin lapsen elämästä Euroopassa. Käsikirjoitus pohjautuu Swedwatchin julkaisemaan raporttiin “44 Children with parents working in a textile industry dream of a better life.”

The Factory of the World koostuu staattisista videokuvista, jotka kuvaavat suljettua pohjois-suomalaista elektroniikkatehdasta. Tehdas suljettiin, kun sen koko tuotanto siirrettiin Kiinaan. Kuvien rinnalla kertojaääni kuvailee työskentelyolosuhteita kiinalaisissa tehtaissa. Elokuvassa suomalaisen elektroniikkatehtaan ja kiinalaisten tehdastyöläisten kohtalot kietoutuvat toisiinsa globaalissa markkinataloudessa.

The Factory of the World on ollut esillä lukuisten elokuvafestivaaleilla kilpailusarjoissa vuosina 2015–2016. Se on esitetty kilpailusarjoissa mm. LISFE-festivaalilla Leidenissa, Interfilm-lyhytelokuvafestivaaleilla Berliinissä, FIFE- festivaalilla Pariisissa, Punto de Vista -festivaalillla Pamplonassa ja Helsingin lyhytelokuvafestivaaleilla.

Teoksia ovat rahoittaneet AVEK ja Taiteen edistämiskeskus

Minna Rainio väitteli taiteen tohtoriksi keväällä 2015 Lapin yliopistossa. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijatohtorina Lapin yliopistossa Koneen säätiön rahoittamassa hankkeessa Matkalla ajassa ja paikassa – turvapaikanhakijat pohjoisessa Suomessa.

Minna Rainio ja Mark Roberts työskentelevät usein yhdessä ja toteuttavat monikanavaisia liikkuvan kuvan installaatioita ja lyhytelokuvia, jotka käsittelevät yhteiskunnallisia ja poliittisia teemoja. Rainion ja Robertsin teokset ovat olleet esillä laajasti Suomessa, Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa.
Rainion & Robertsin Kietoutuneet & The Factory of the World Galleria Forum Boxin Mediaboxissa Helsingissä 30.9.–23.10.

Lisätietoja:

http://rainioroberts.com/entangled/

http://www.forumbox.fi/fi/calendar/773/768-minna-rainio-ja-mark-roberts:-the-factory-of-the-world-&-entangled/kietoutuneet/

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK