• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2018
 
metsäkoivu_FS-01.png

Pohjoisen kuvitusseminaari 1.10.

18.9.2018

Graafisen suunnittelun koulutusohjelma järjestää yhdessä ArcticShell-hankkeen kanssa kuvitusaiheisen seminaarin maanantaina 1.10. Seminaari pidetään Lapin yliopistolla Esko ja Asko -salissa klo 9–16.

Seminaarissa luennoi kuvittamisen ammattilaisia ja tutkijoita. Ohjelma tuo esille erityisesti suunnittelijan näkökulmaa. Päivän aiheet käsittelevät muun muassa kuvallisen ja sanallisen tarinan luomista, pelien visualisointia sekä kuvittamisen sopimuskäytäntöjä. Puhujina ovat Ossi Hiekkala, Minna Ainoa, Saku Heinänen, Miila Kankaanranta, Sisko Ylimartimo, Pinja Metsäkoivu ja Emma Rask. Lisäksi kuullaan puheenvuoro Veikkauksen pelistudiolta. Aikataulu julkaistaan myöhemmin.

Saman päivän iltana klo 18 avataan näyttelyt taiteiden tiedekunnan kolmessa galleriassa: Hämärä, Kilo ja Lyhty. Näyttelyissä luennoitsijat, graafisen suunnittelun opettajat ja opiskelijat sekä paikalliset suunnittelijat esittelevät kuvittamisen laajaa kenttää, käyttösovelluksia ja tekniikoita. Esillä on muun muassa julisteita, sanomalehtikuvituksia ja karikatyyrejä. Kopio-galleriassa esitellään Promeq-tutkimushankkeen visuaalista materiaalia.

POHJOINEN KUVITUSSEMINAARI

Maanantaina 1.10. klo 9–16 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Esko ja Asko -salissa (F-siipi 1.krs)

Esitykset noin puoli tuntia, jonka jälkeen aikaa keskustelulle ja kysymyksille.

Ohjelma

9.15–10.00
Miila Kankaanranta: Sanomalehtigraafikko kuvittajana - millin, pikselin, sekunnin ja toimittajan puristuksessa
Kankaanrannan informaatiografiikkaa ja artikkelikuvituksia on julkaistu Lapin Kansassa jo seitsemän vuoden ajan. Valittuja otoksia on mukana myös näyttelyssä.

10.00–10.45
Sisko Ylimartimo: Koristelusta merkityksiin. Kehys ja tausta fantasiakuvituksessa
Ylimartimo on rovaniemeläinen kuvakirjatutkija, lastenkirjallisuuden dosentti (Oulun yliopisto) ja tietokirjailija.

10.45–11.30
Minna Ainoa: Hyppy syvään päätyyn – avustajasopimuksia ja muita harmeja
Ainoa on Kuvittaja-lehden päätoimittaja, joka opettaa Aalto-yliopistossa visuaalisen viestinnän muotoilun koulutusohjelmassa ammatti- ja oikeuskäytäntöä.

11.30–11.40
Emma Rask: Kokemuksiani Kuvittajat-järjestössä
Kommentti graafisen suunnittelun maisterilta Rovaniemeltä

Lounastauko

12.30–13.15
Saku Heinänen: Narratiivisuus. Miten laatia tarina sekä tekstin että kuvan keinoin
Heinänen on kirjailija ja kuvittaja sekä Lapin yliopiston oikeustieteen fuksi. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Aalto yliopiston narratiivisuuden maisteriohjelmassa.

13.15–14.00
Ossi Hiekkala: Lautapelit kuvittamisen kohteena
Hiekkala on monipuolinen kuvittaja. Hän on luonut kuvituksia lautapelien lisäksi muun muassa historian oppikirjaan, aikakauslehtiin, mainoksiin ja pakkauksiin. Myös Hiekkala on Lapin yliopiston alumni.

14.00–14.45
Tiina Niittymäki: Peligraafikkona Veikkauksen pelistudiossa

14.45–15.30
Pinja Metsäkoivu: Kuva tilassa. Prosessi Frankfurt School of Finance & Management 2014–2017
Metsäkoivu toimii graafisen suunnittelun yliopisto-opettajana Lapin yliopistossa. Hän on erikoistunut kuvituksen käyttöön tilassa. Työt ovat usein hersyviä ja värikylläisiä.

15.30–16
Paneelikeskustelu

Tilaisuuden juontavat graafisen suunnittelun professori Silja Nikula sekä yliopistonlehtori Leena Raappana-Luiro. Kuvitusnäyttelyt avataan taiteiden tiedekunnan gallerioissa Hämärä, Kilo ja Lyhty klo 18.

Tervetuloa! Seminaari on avoin kaikille.

Lisätiedot:


Silja Nikula
graafisen suunnittelun professori
silja.nikula@ulapland.fi

logobanneri.jpg
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK