Uutiset 2018
nikula2_550px.jpg
Silja Nikula: Otos teoksesta Vesien valtiatar. Puupiirros.

Taiteiden tiedekunnan maaliskuun taiteilijana Silja Nikula

2.3.2018

Taiteiden tiedekunnan kuukauden taiteilijan Silja Nikulan näyttely Galleria Lovisassa tarjoaa pinnanalaista väri-ilottelua. Nikula toimii Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan graafisen suunnittelun koulutusohjelmassa tutkijatohtorina ja yliopistonlehtorina. AKVAARIO -näyttely on esillä 27. maaliskuuta asti, tervetuloa tutustumaan!

Hamuamme elämyksiä ja tavoittelemme saaliita, mutta toisinaan haaviin jää surkeita sattumia. Välillä itse kunkin elämä menee vaihtoehtojen vatuloinniksi. Ensin sitä miettii: Onko tämä paikka oikea? Ovatko syötit sopivaa laatua? Ja sitten: Ehkä olisikin kannattanut hankkia pönttö pilkkirepun sijaan? Joskus taas jää istumaan paikalleen, vaikka varpaita jo kipristelee. Ja kun yhtäkkiä nykäisee, onkin jäänyt tuijottamaan revontulia eikä ehdi vetäistä. Tai jos saaliin saa pintaan, ei ikinä tiedä, olisiko perässä tullut se suurempi ja värikkäämpi.

Silja Nikulan näyttelyssä elolliset olennot ryöstäytyvät fyysisten rajoitteidensa vankilasta. Ihmiset jäävät sivurooliin, ja eläimet saavat kunnian edustaa muutakin kuin itseään. Kuvat on toteutettu pelkistetyin muodoin, selkein väripinnoin ja usein yhdistellen elementtejä eri mittakaavoissa. Tekijän aiempien teosten niukka värimaailma saa nyt rinnalleen heleän riemuisaa kirjavuutta veden alla liikehtivän kalaparven myötä.

nikula1_web.jpg
Silja Nikula: otos kollaasista AKVAARIO. Puupiirros.

Teokset on toteutettu kokeilevasti puupiirtämisen menetelmällä. Tietä hahmottelusta lopputulokseen ovat viitoittaneet kunnioitus käden tietoa kohtaan sekä uskollisuus materiaalin luonteelle. Kaikkien aistien jatkuva käyttö on ajattelukyvylle yhtä tärkeää kuin aivojen rassaaminen tietokoneiden ääressä.

Uusimman kalaparven lisäksi Nikula esittelee koosteen paikkakokemusten innoittamia kuvia, suurimmat Lofooteilta ja Prahasta. Tilaan on levittäytynyt myös Kommenttikuoriaisia (discursus criticus). Olemmehan yliopistossa tottuneet siihen, että tuotoksia arvioidaan eri viitekehyksissä ja näkökulmista.

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.

Taiteiden tiedekunnan maaliskuun taiteilija Galleria Lovisassa
Silja Nikula: AKVAARIO
Nyt on kiinni – ja on iso!

Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 7.30–20, la klo 8–16,
sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Lisätietoja:
Silja Nikula
silja.nikula(at)ulapland.fi
+358 40 508 3892

Lisätietoja näyttelytilasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP