Avoimen yliopiston opintojen ohjaus

Keneltä saan apua opintojeni suunnitteluun?

Avoimen yliopiston asiakaspalvelu antaa yleisohjausta opintoihin ja ohjaa myös opintojen käytännöissä. Saat tietoa esimerkiksi opintotarjonnasta, ilmoittautumisesta, opintomaksuista, opetusajoista ja -paikoista, käyttäjätunnuksista sekä tenttituloksista.

Ota yhteyttä:

p. 040 484 4495

avoin(at)ulapland.fi

Voit tarvittaessa olla yhteydessä suunnittelijoihimme ja varata ajan henkilökohtaiseen opintojen suunnitteluun: opintoneuvonta.avoin(at)ulapland.fi.

 

Opintojen aloittamiseen liittyviä kysymyksiä

Mistä löydän tarjolla olevat kurssit?

 Ajantasaisimmat tiedot kunkin lukukauden kursseista löydät nettisivuiltamme www.ulapland.fi/avoin.

 

Olen kiinnostunut opiskelusta avoimessa yliopistossa. Mistä tiedän riittääkö pohjakoulutukseni?

Avoimeen yliopistoon ei ole pohjakoulutusvaatimuksia.

 

Hain pääsykokeissa yliopistoon, mutten tullut valituksi. Miten voin edistää opintojani Avoimessa yliopistossa?

Voit suorittaa osia yliopistotutkinnon opinnoista Avoimen yliopiston kautta. Opintotarjonta koostuu eri oppiaineiden kursseista tai opintokokonaisuuksista. Avoimessa yliopistossa suoritettuja opintoja voidaan myöhemmin hyväksyä osaksi tutkintoa. Päätös opintosuoritusten hyväksymisestä tehdään aina siinä yksikössä, joka myöntää tutkinnon.

Minkä ikäisenä voin hakeutua Avoimeen yliopistoon?

Avoimessa yliopistossa opiskeluun ei ole ikärajaa.

Miten rahoitan opintoni?

Avoimessa yliopistossa opiskelu katsotaan sivutoimiseksi ja yleissivistäväksi opiskeluksi, joten opintoihin ei voi saada valtion opintotukea (opintorahaa tai -lainaa) eikä päätoimisille opiskelijoille tarkoitettuja alennuksia tai etuisuuksia. Jos avoimessa yliopistossa opiskelu on ammatillista lisä- tai täydennyskoulutusta, voi Koulutusrahasto myöntää aikuiskoulutustukea.

Lue lisää opintojen rahoituksesta Opintopolku.fi -sivustolta...

Voinko opiskella työn ohessa?

Kyllä. Avoimen yliopiston kurssit pidetään yleensä arki-iltaisin tai verkko-opintoina, joten opiskelut sopivat myös työssäkäyville. Opiskelu tarkoittaa muutakin kuin luennoille osallistumista. Kannattaa siis varata omasta aikataulusta aikaa myös itseopiskelulle.

Voinko opiskella menettämättä työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea?

Kyllä voit. Opiskella voit tietyin edellytyksin päätoimisesti menettämättä työttömyysetuuttasi. Sovi opiskelusta ja sen tukemisesta ensin TE-toimiston kanssa. Ehtona on, että TE-toimisto on todennut koulutustarpeen ja arvioinut opiskelun parantavan ammattitaitoasi ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla.

Työttömyysetuudella tuetaan vain päätoimista opiskelua. Opiskelun alkaessa on oltava vähintään 25-vuotias. Ennen opintoja kannattaa selvittää työttömyysturvaan liittyvät kysymykset oman alueen TE-toimistossa.

Lue lisää TE-palveluiden sivuilta...

Saako Avoimen yliopiston opiskelija opiskelijaetuja?

Opiskelu Avoimessa yliopistossa on sivutoimista. Et voi saada opintoihisi valtion opintotukea, eikä opiskelu oikeuta päätoimisille opiskelijoille tarkoitettuihin alennuksiin.

 

Ilmoittautuminen

Miten kursseille ilmoittaudutaan, ja miten maksan opinnot?

Hae opinto-oikeutta maksamalla opintomaksu Avoimen yliopiston ilmoittautumispalvelussa. Tarkemmat hakuohjeet, -ajat ja -linkit ilmoittautumispalveluun löydät kustakin opetusohjelmasta kohdasta Ilmoittautuminen. Täytämme opiskelupaikat ilmoittautumisjärjestyksessä.

Käytämme joissakin opinnoissa viivästettyä valintaa, jolloin sinulle lähetetään maksulinkki sähköpostitse vasta hakuajan päättymisen jälkeen. Ilmoittautuminen yhteydessä ei vielä makseta opintomaksua.

En pääse ilmoittautumaan Avoimen yliopiston ilmoittautumispalvelussa, mitä teen?

Kannattaa kokeilla jotain toista selainta. Jos tämä ei auta, ota yhteys Avoimen yliopiston toimistoon.

Voinko ilmoittautua vain yhdelle opintojaksolle?

Kyllä voit. Silloin maksat vain yhdestä opintojaksosta.

Jos haluat osallistua pelkästään yhteen tai useampaan opintojaksoon, ilmoittautumislinkit löytyvät ko. opinto-ohjelman opintojaksojen kohdalta heti opintokokonaisuuden hakuajan päätyttyä.

Mistä tiedän onko minut hyväksytty mukaan?

Saat sähköpostiisi vahvistusviestin sähköisen ilmoittautumisen jälkeen.

Joissakin oppiaineissa Lapin yliopiston tutkinto-opiskelijoiden opiskelupaikka vahvistetaan vasta hakuajan päättymisen jälkeen opiskelupaikan vahvistusviestistä huolimatta. Avoimen yliopiston opiskelijat ovat ensisijaisia hakijoita.

Miten haen korvaavuutta aiemmin tai toisessa yliopistossa tehdyistä opinnoista?

Jos olet tehnyt sisällöltään vastaavia opintoja jo aiemmin, täytä korvaavuuslomake, johon liität virallisen opintosuoritusotteen ja/tai tarvittavat todistusjäljennökset. Palauta lomake Avoimeen yliopistoon. Opintojakson tai opintokokonaisuuden korvaavuudesta päättää opintojakson tai -kokonaisuuden vastuuopettaja.

Miten perun opintoni?

Ilmoittautuminen on sitova, eikä maksettuja opintomaksuja palauteta.

Saako työtön alennusta kursseista?

Ei saa.

 

Käyttäjätunnukset

Miten tunnukset haetaan?

Avoimen yliopiston opiskelijana sinulle luodaan automaattisesti henkilökohtainen käyttäjätunnus, jonka avulla saat käyttöösi tietoverkon palvelut, kuten WebOodin, Optima-verkkoympäristön, kirjaston tietokantojen etäkäytön, sähköpostin, atk-luokkien tietokoneet ja yliopiston langattoman verkon.

AC-yhteyttä varten (Adobe Connect ) opiskelija ei tarvitse käyttäjätunnuksia, vaan hän saa suoran linkin opettajan AC-tilaan. Lue lisää AC-yhteydestä alempaa kohdasta Verkko-opiskelu ja verkkotentit. 

Voit aktivoida käyttäjätunnuksesi seuraavana arkipäivänä opinto-oikeuden maksamisesta joko henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa https://identity.luc.fi. Mobiilivarmenteen hankkimisesta löydät tietoa https://mobiilivarmenne.fi-sivustolta.

Mikäli sinulla ei ole henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, ota yhteyttä opiskelijoiden HelpDeskiin tai IT-palvelupisteeseen.

Käyttäjätunnukseni ei enää toimi, mitä teen?

Sinun tulee vaihtaa käyttäjätunnuksesi salasana puolen vuoden välein tietoturvasyistä. Optiman osalta viestiä salasananvaihdosta ei lähetetä, vaan Optima antaa virheilmoituksen ’Ulkoinen tunnistus epäonnistui’.

Jos salasanasi on vanhentunut ja muistat vanhan salasanan, voit vaihtaa sen osoitteessa https://pwd.luc.fi tai OWA-sähköpostin kautta.

Unohtunut salasana voidaan myös vaihtaa henkilökohtaisesti paikan päällä opiskelijoiden HelpDeskissä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, ota yhteyttä sähköpostitse helpdesk(at)ulapland.fi

Kauanko tunnukset ovat voimassa?

Käyttäjätunnus on voimassa opinto-oikeusajan.

En muista salasanaani, mistä saan jo unohtuneet tunnukset?

Vaihda unohtunut salasana ensisijaisesti henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella osoitteessa: https://identity.luc.fi


Tenttiminen yliopiston luentosalissa

Missä voin suorittaa tentit?

Järjestämme luentosalitentit Lapin yliopistolla, Yliopistonkatu 8. Löydät tenttisalitiedot opinto-ohjelman lisäksi pääaulan jalalliselta ilmoitustaululta.

Onko avoimessa yliopistossa yleisiä tenttipäiviä?
Ei ole. Tenttipäivät ilmoitetaan opinto-ohjelmassa opintojaksoittain.

Miten ilmoittaudun tenttiin?

Ilmoittaudu Avoimen yliopiston luentosalitentteihin sähköisesti WebOodissa. Tarkasta ilmoittautumisohje oppiaineesi opinto-ohjelmasta.

Saako tentistä myöhästyä?
Saavu tenttiin aina ajoissa. Jos kuitenkin myöhästyt, pääset sisään vielä puolen tunnin ajan ilmoitetusta tentin alkamisajankohdasta.

Mitä tentissä pitää olla mukana?
Tentissä pitää olla mukana kirjoitusvälineet ja henkilöllisyystodistus. Laukku ym. tavarat on jätettävä salin ovelle tai seinustoille, myös matkapuhelimet.

Mistä löydän vanhoja tenttikysymyksiä?

Voit tutustua osaan vanhoista tenttikysymyksistä Lapin yliopiston ylioppilaskunnan ainejärjestöjen nettisivuilla.

Mistä saan tentti- ja oppimistehtävien arvosanat?

Tenttitulokset löytyvät WebOodista, johon saat tunnukset opintojen alkaessa. Avoimen yliopiston tenttituloksia voit tiedustella myös puhelimitse asiakaspalvelustamme, p. 040 484 4495.

Milloin tenttitulokset tulevat?
Tulokset saadaan viimeistään neljän viikon kuluttua tentistä.

Mitä teen jos en saa tenttituloksia ajoissa ennen seuraavaa tenttiä?

Ilmoittaudu varmuuden vuoksi uusintaan ajoissa. Tarvittaessa voit myöhemmin perua tenttiin osallistumisen.

Montako kertaa voin uusia tentin?

Kussakin opintojaksossa on yleensä kolme tenttikertaa, joten uusia voit pääsääntöisesti kaksi kertaa. Tarkasta tenttien lukumäärä opinto-ohjelmastasi. Tenttimäärät voivat vaihdella.

Miten opintosuoritukset arvostellaan?
Kurssit arvostellaan joko pistein (arvosteluasteikko 05) tai periaatteella hyväksytty/hylätty. Yleisimmin käytetään pistearvostelua.  Hyväksytyistä suorituksista käytetään lisämainintoja 5 = erinomaiset tiedot, 4 = kiitettävät tiedot, 3 = hyvät tiedot, 2 = tyydyttävät tiedot ja 1 = välttävät tiedot; 0 = hylätty.

Mielestäni osasin todella hyvin tentissä, mutta sain kuitenkin alhaisen arvosanan. Mitä voin tehdä?

Jos et ole tyytyväinen saamaasi arvosanaan, ole yhteydessä Avoimen yliopiston toimistoon, josta saat opettajan yhteystiedot. Opettaja on velvollinen selostamaan käyttämänsä arvosteluperusteet ja miten hän on soveltanut niitä.

Jos et ole vielä yhteydenoton jälkeenkään tyytyväinen opettajan antamaan arvosteluun, voit pyytää siihen häneltä kirjallisesti oikaisua. Tee oikaisupyyntö 14 päivän kuluessa siitä ajankohdasta, jolloin sinulla on ollut tilaisuus saada arvostelun tulokset sekä arvosteluperusteiden soveltaminen tietoosi. Opettajan tulee antaa oikaisupyyntöön tekemänsä hylkäävä päätös kirjallisesti opiskelijan sitä pyytäessä.

Jos olet tyytymätön opintosuorituksen arvostelua koskevaan oikaisupäätökseen, niin voit hakea siihen muutosta muutoksenhakulautakunnalta. Voit hakea muutosta 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon päätöksestä. Toimita valitus yliopiston kirjaamoon. Muutoksenhakulautakunnan päätökseen et enää saa hakea muutosta valittamalla. Muutoksenhakulautakunnasta määrätään Lapin yliopiston hallintojohtosäännössä. Lue lisää: Lapin yliopiston tutkintosääntö 22.8.2016

 

Verkko-opiskelu ja verkkotentit


Verkkoluentojen (Adobe Connect-yhteys) luento ei kuulu, mitä teen?

Voit pyytää apua virtuaaliopintojen tukitiimiltä. Tukitiimi palvelee AC-istuntojen aikana AC-luokissa, päivystävän tukihenkilön puhelinnumeron löydät eOppimispalveluiden sivuilta. Kiireettömissä asioissa ole yhteydessä sähköpostitse: eoppimispalvelut@lapinamk.fi

Tukea on saatavilla koko opiskeluajan etä- ja verkko-opintojen tukihenkilöiltä ja eOppimispalvelut-sivultolta. 

En pääse verkkokurssin Optima-ympäristöön, mitä teen?
Katso kohta Käyttäjätunnukset.

Mistä löydän luentomateriaalin?

Verkko-opinnoissa luentomateriaalit löytyvät yleensä luentojen jälkeen Optimasta.

Miten voin suorittaa verkkotenttejä?

Verkkotentteihin ei tarvitse ilmoittautua. Verkkotenttien kysymykset ja palautuslaatikko avautuvat tenttipäivänä kello 16.30 ja sulkeutuvat kello 20.30. Voit aloittaa tentin tämän ajan sisällä. Tenttiajoissa on poikkeuksia joissakin oppiaineissa, kuten kuntoutustieteessä. Tarkasta tieto omasta opinto-ohjelmasta.

Lapin yliopistolla on käytössä sähköinen tenttipalvelu Exam. Jos Avoimen yliopiston opiskelijalla on mahdollisuus hyödyntää sähköistä tenttipalvelua, siitä on maininta opinto-ohjelmassa.

Verkkotentti on alkanut Optimassa. Miksi en näe tenttikysymyksiä?

Tenttikysymykset ja palautuskansio tulevat näkyviin silloin, kun tentti on merkitty alkamaan (esim. klo 16.30). Jos olet ollut jo tätä aiemmin kirjautuneena Optimaan, päivitä selain esim. käymällä pois jakson kansiosta tai kirjaudu Optimaan uudelleen.

En saa palautettua tenttivastausta tentin palautuskansioon. Mitä teen?

Palautuskansio sulkeutuu kello 20.30. Palauta vastauksesi hyvissä ajoin ennen laatikon sulkeutumista. Jos et saa vietyä vastaustasi palautuskansioon, voit lähettää vastauksen oppiaineen sihteerin sähköpostiin.

Mistä näen, minkä arvosanan olen saanut?

Verkkotenteissä opettaja arvostelee yleensä tentin Optimaan, jolloin arvostelun tulokset löytyvät ensin Optimasta ja sen jälkeen noin viikon kuluttua Weboodista.

 


Opiskeluun liittyviä käytännön asioita

Mitä ovat luennot?

Luennot ovat perinteinen ja yleisin opintojen suoritustapa. Oppimisen kannalta luennoille osallistuminen on tärkeää. Luentojen tavoitteena on selvittää perusasiat opiskelijal­le ja luennoilla saadaan ajankohtaisempaa tietoa kuin oppikirjoista tai tietoa, jota kirjallisuudesta ei löydy. Oppiminen luennoilla vaatii aktiivista kuuntelua.

Oppiaineen opiskelu alkaa usein yleiskuvan antavalla johdantoluennolla.

Lue lisää:

Ohjeita luentomuistiinpanojen tekemiseen:

1. Jos tiedät luennon aiheen etukäteen, valmistaudu luentoon miettimällä mitä jo tiedät aiheesta ja mitä haluaisit tietää lisää.
2. Keskity aktiivisesti kuuntelemaan luennoitsijaa.
3. Kirjoita lyhyesti keskittyen pääasioihin ja tärkeisiin käsitteisiin.
4. Jäsennä asiat pää- ja alakohtiin sekä kytke ne johdonmukaisesti toisiinsa laajemmiksi kokonaisuuksiksi.
5. Kirjaa muistiinpanoihin myös omia ajatuksiasi ja pohdintojasi.
6. Esitä luennoitsijalle kysymyksiä, mikäli asiat jäävät epäselviksi tai haluat lisätietoja joistain asioista.
7. Käy muistiinpanosi läpi heti luennon jälkeen, täydennä niitä ja selvennä merkintöjäsi.

Onko luennoilla läsnäolopakko?

Luennoilla läsnäolo ei ole pääsääntöisesti pakollista, mutta kylläkin suositeltavaa. Varsinkin ensimmäiselle luentokerralle on tärkeää osallistua, koska silloin käydään läpi luentosarjan tavoitteet, suoritustavat ja kurssin arviointikriteerit. Ensimmäisellä luentokerralla sovitaan yleensä myös aikataulumuutoksista. Joidenkin oppiaineiden luentosarjoissa läsnäolo on pakollinen. Kielten opetus, oikeustieteen luentosarjat ja oikeustapausopetus edellyttävät pääsääntöisesti 80 %:n läsnäoloa. Taideaineissa opetuksessa on oltava läsnä 90 %.

Lisäksi osa Avoimen yliopiston opetuksesta perustuu luentojen aikaiseen työskentelyyn, ja tällaisissa tapauksissa läsnäolo on välttämätöntä.

En pääse luennolle. Mistä saan luentomateriaalin?

Voit tiedustella opettajalta luentomateriaaleja, jos hän suostuu ne antamaan. Aina se ei kuitenkaan onnistu. Kannattaa kysyä ja keskustella luennoista myös toisten luennoilla käyvien opiskelijoiden kanssa.

Mistä saan kurssikirjat?

Sinun ei tarvitse ostaa kirjoja, vaan voit lainata niitä joko kotipaikkakuntasi kirjastosta tai Lapin yliopiston kirjastosta.

Saat kirjastokortin käyttöösi Lapin yliopiston kirjastosta, Yliopistonkatu 8. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi kuvallisella henkilökortilla. Lapin kirjaston kautta voit lainata kirjoja etälainoina eri puolilta Lappia.

Lapin korkeakoulukirjasto on yhteinen kirjasto Lapin yliopistolle sekä Lapin ammattikorkeakoululle. Lapin yliopiston kirjasto toimii Lapin yliopiston päärakennuksessa Yliopistonkatu 8. Rovaniemen ammattikorkeakoulun kirjastot sijaitsevat Jokiväylä 11. 

Missä voin kopioida yliopistolla?

Voit kopioida yliopiston pääaulan kopiointihuoneessa ja kirjastossa olevilla kopiokoneilla. Koneet toimivat kopiokorteilla. Kortin aulan koneisiin voit ostaa Loviisa-ravintolasta ja kirjaston koneisiin kirjaston palvelutiskiltä. 

Missä voin tulostaa yliopistolla?

Katso: Opiskelijoiden tulostuspalvelu

Mistä löydän yliopiston pohjakartan?

Pohjakartan löydät täältä. 

 

PIA-opinnot (perusopetukseen integroitu avoin yliopisto-opetus)

Mitä PIA-opinnot tarkoittavat?

PIA -opinto-oikeus tarkoittaa opiskelua samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Jos et löydä haluamiasi opintoja Avoimen yliopiston opetustarjonnasta, voit hakea opinto-oikeutta PIA-opintoihin.

Hakuaika syksyllä alkavaan opetukseen päättyy 15.8. ja keväällä alkavaan opetukseen 1.12.
Oikeustieteiden tiedekunnan opintoihin ja kieliopintoihin on olemassa jatkuva haku. Lisätietoja puh. 0400 543 174.

Mistä löydän PIA-opinnot?

Listaus myönnettävistä opinnoista löydät PIA- hakuoppaasta. Aikataulut ja tutkintovaatimukset löydät WebOodista.

Mistä saan käyttäjätunnukset PIA-opintoihin?

Katso kohta Käyttäjätunnukset.

 

Avoimen yliopiston väylä

Mitä väylä tarkoittaa?

Avoimen yliopiston väylällä tarkoitetaan siirtymistä yliopiston tutkinto-opiskelijaksi Avoimen yliopiston opintojen perusteella. Avoimen yliopiston opiskelija voi hakeutua yliopiston tutkinto-opiskelijaksi osallistumalla valintakokeisiin tai väylän kautta. Kun opiskelija on päässyt yliopistoon, avoimessa yliopistossa suoritettuja opintoja voi sisällyttää tutkintoon, jos opinnot vastaavat sen hetkisiä opintovaatimuksia.

Avoimia yliopisto-opintoja suorittaneiden kiintiössä tutkinto-opiskelijoiksi pyrkivien valintaperusteet vahvistetaan vuosittain ja julkaistaan syksyisin ilmestyvissä Lapin yliopiston tiedekuntien valintaoppaissa. Valintakriteereihin kannattaa tutustua huolella. Valintaan vaikuttavat muun muassa suoritettujen opintopisteiden määrä ja arvosanat. Lapin yliopistossa väylän kautta voi hakeutua kasvatustieteiden ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan, väylähakua ei ole taiteiden eikä oikeustieteiden tiedekuntaan.

 

 

Muita kysymyksiä

Mistä näen opiskelijanumeroni?

Opiskelijanumerosi löydät kirjauduttuasi käyttäjätunnuksilla WebOodiin. Lue käyttäjätunnusten aktivoinnista lisää kohdasta Käyttäjätunnukset. WebOodista löydät lisäksi tiedot opintojen sisällöistä ja aikatauluista sekä opintosuoritusten arvioinnista. 

Minulla on erityisen tuen tarve opiskeluun liittyen. Mistä voin kysyä erityisjärjestelyistä?

Erityisjärjestelyistä voit kysyä Avoimen yliopiston asiakaspalvelusta p. 040 484 4495 tai avoin(at)ulapland.fi.

Saanko kurssin jälkeen todistuksen?

Jos olet suorittanut jonkin aineen perus- tai aineopintokokonaisuuden ja haluat siitä todistuksen, voit hakea todistusta sähköisesti. Annamme suoritetuista opinnoista virallisen opintosuoritusotteen, joka käy todistuksesta. Virallisen opintosuoritusotteen saat pyynnöstä heti.

Onko mahdollista suorittaa opinnot jotenkin muutoin kuin ohjelmassa ilmoitetulla tavalla?

Ei ole. Suoritustavat kerrotaan kurssikuvauksessa. Opettaja antaa luennoilla ohjeet opintojakson suoritustavoista.

Sain opinto-oikeuden perusopintoihin (25op), mutta en ehtinyt suorittaa kaikkia opintojaksoja. Miten saan opinnot valmiiksi?

Voit hakea suorittamatta jääneisiin opintojaksoihin opinto-oikeutta seuraavan kerran alkavaan toteutukseen. Opintomaksu on 35 euroa/opintojakso. Huomaa, että yksittäiset opintojaksot säilyttävät arvonsa vain niin kauan kuin opintojakso on muuttumattomana yliopiston opintovaatimuksissa.