Lappilaiset avoimet työelämäläheiset osaamispolut (LATO) -hanke on Euroopan sosiaalirahaston ja Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen rahoittama. Hanke on toteutettu Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteistyönä ajalla 1.2.2016–31.8.2018. Hankkeen tavoitteena oli edistää yksilöiden opiskelumahdollisuuksia ja työelämäyhteyksiä avointen korkeakouluopintojen kautta
Hankkeessa mukana ollut yritys oli Halpa-Halli, joka toimi oppimisympäristönä markkinoinnin opinnoissa. LATO-hankkeen opiskelija hyödynsi omaa työpaikkaansa kummiyrityksenä ja teki yritykseen markkinointisuunnitelman. Myymäläpäällikkö Hanna-Mari Seppälä koki positiivisena opiskelun ja työelämän yhdistämisen kummiyritystoimintana. Yhteyshenkilön näkökulmasta opiskelija ei työllistänyt yritystä juuri lainkaan ja opiskelijan oma aktiivisuus ja näkemykset ovat olleet antoisa pohja opiskelijan ja ohjaajan välisille keskusteluille. Ohjaaja oli myös saanut uutta tietoa ja näkökulmia opiskelijan hyvien ajatusten ja ideoiden kautta. Ohjaaja uskoo, että ideoiden käyttöönotto olisi mahdollista pienemmissä yrityksissä, joissa toimintaa ei ole niin paljon ohjeistettu ketjutoiminnallisuuden vuoksi. Opiskelijan kautta ohjaaja oli saanut uusia tuoreita ajatuksia erityisesti siitä syystä, että ohjaajan omasta opiskelusta oli kulunut jo aikaa: ’’Omia pinttyneitä tapoja on voinut tuulettaa ja ajatella ihan uusin ajatuksin.’’ Opiskeluun liittyvien tehtävien kytkeminen konkreettiseen työelämään oli ohjaajan mielestä hyvä opiskelijoiden kannalta. Kummiyrityksen puolelta tällainen yhteistyömuoto oli helppo ja se hyödytti molempia osapuolia, sekä yritystä että opiskelijaa. Ohjaajan mielestä hänellä oli kuitenkin ollut hyvä tilanne, että on voinut toimia monenlaisten oppilaitosten kanssa ja hän toivookin, että myös tulevaisuudessa yhteistyö jatkuu yhtä antoisana.
Opiskelijat hankkivat itselleen kummiyrityksen, jossa tekivät opintoihin liittyviä toimeksiantoja. Yksi hankkeessa mukana ollut yritys oli Tilitoimisto Lapin Kauppiaat ja Yrittäjät Ry, joka toimi oppimisympäristönä laskentatoimen opinnoissa. LATO-hankkeen opiskelija teki kummiyrityksen materiaalin avulla kirjanpitoon liittyviä oppimistehtäviä. Toimistonhoitaja Tarja Nevalaisen koki hyvänä työelämäläheisyyden, työelämän ja opiskelun yhdistämisessä. Ohjaajana hän on voinut antaa konkreettisia tietoja ja vastauksia peruslaskentatoimen kysymyksiin ja osoittaa käytännössä, mitä laskentatoimen käsitteet tarkoittavat. Samalla hän on pystynyt antamaan opiskelijalle kokonaiskuvaa taloushallinnon alasta edustamansa työpaikan kautta. Tästä oli hyötyä, koska opiskelija oli ihan uuden aihepiirin äärellä. Joskus opiskelijalla oli ollut haasteellisia tehtäviä jopa ohjaajankin näkökulmasta, joten he pystyivät yhdessä käymään asioita läpi ja samalla molemmat olivat oppineet uutta. Kummiyrityksen yhteyshenkilön mielestä oli hyvä, että hän pystyi auttamaan opiskelijaa opinnoissaan aina silloin, kun opiskelija apua tarvitsi. Lisäksi on ollut hyvä, että tehtävien tekemisen ohjausta on voinut tehdä opettajan ohjauksen lisänä. Itse yrityksen edustaja koki olleensa enimmäkseen taka-alalla ja olleensa apuna vain silloin kun opiskelija oli tarvinnut konkreettisia käytännön esimerkkejä. Opiskelija on näin voinut yhdistää opiskelussa saatavaa teoreettista tietoa käytäntöön. Samalla yhteyshenkilö on voinut antaa käytännön vinkkejä asioista, joita on pelkän teorian perusteella vaikea oppia.