Lapin yliopistokustannuksen (LUP) tieteellisten julkaisujen vertaisarviointikäytäntö

Vertaisarviointitunnusta käyttävillä kustantajilla on vertaisarviointiprosessin dokumentointivelvollisuus. Tällöin kaikki arviointiprosessin keskeiset tiedot ja asiakirjat tallennetaan kustantajan sähköiseen arkistoon.

 

Kirjoittajat/toimittajat lähettävät käsikirjoituksen LUPille.
nuoli.gif
LUP tekee alustavan arvion käsikirjoituksesta.
nuoli.gif
Siinä tapauksessa, että käsikirjoitus sopii julkaisuohjelmaan ja läpäisee toimituskunnan arvioinnin, LUP lähettää sen vertaisarvioitavaksi vähintään kahdelle käsikirjoituksen edustaman tieteenalan asiantuntijalle. LUP on sitä ennen muuttanut käsikirjoituksen kohdat, jotka voisivat paljastaa arvioijalle kirjoittajan henkilöllisyyden.
nuoli.gif
Arvioijat lähettävät LUPille lausunnon käsikirjoituksen tieteellisestä julkaisukelpoisuudesta. Arviossa kiinnitetään huomiota tutkimuskysymykseen, aineistoon ja menetelmiin, toteutuksen pätevyyteen ja huolellisuuteen, tulosten omaperäisyyteen, merkitykseen ja uutuusarvoon sekä käytettyihin lähteisiin. Arvioijat suosittelevat joko käsikirjoituksen hyväksyntää sellaisenaan tai muokattuna tai sen hylkäämistä. LUP välittää lausunnot kirjoittajille/toimittajille. Ennen sitä LUP on poistanut arviosta yksityiskohdat, jotka voivat paljastaa arvioijien henkilöllisyyden.
nuoli.gif
Jos arvioijat ovat ehdottaneet muutoksia käsikirjoitukseen, kirjoittajat jatkavat sen työstämistä ehdotusten mukaan.
nuoli.gif
Tehtyään muutokset kirjoittajat/toimittajat lähettävät käsikirjoituksen uudelleen LUPille.
nuoli.gif
Tarvittaessa käsikirjoitus käy uudelleen arvioitavana tieteenalan asiantuntijoilla.
nuoli.gif
LUP tekee lopullisen päätöksen käsikirjoituksen julkaisemisesta. Jos kustannuspäätös on myönteinen, LUP ja teoksen tekijät solmivat kustannussopimuksen.
nuoli.gif
LUP jatkaa teoksen toimitustyötä (esimerkiksi kieliasun osalta) yhdessä kirjoittajien/toimittajien kanssa.

  

 

LUP on ottanut käyttöönsä Tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnuksen ja sitoutunut noudattamaan sen käytölle asetettuja ehtoja.

VA_tunnus_tekstein_pieni.png

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK