Tutkimusuutiset
26.11.2012

Osmo Pekonen sai ranskalaisen tiedepalkinnon

Ranskan korkein tieteellinen laitos Institut de France on myöntänyt filosofian tohtori, yhteiskuntatieteiden tohtori Osmo Pekoselle vuoden 2012 Chaix d’Est Ange -palkinnon historian alalta. Palkinnon perusteluna on Pekosen Lapin yliopistoon tekemä ranskankielinen väitöskirja.

Osmo Pekosen ranskankielinen väitöskirja käsittelee ranskalaisen papin ja tähtitieteilijän Réginald Outhierin matkaa Tornionlaaksoon 1736–1737 Maupertuis’n kuuluisan astemittausretkikunnan mukana. Maupertuis’n retkikunta mittasi Tornionlaaksossa maapallon muotoa, todensi planeettamme litistymisen navoiltaan ja esitti siten tärkeän kokeellisen todistuksen Newtonin painovoimalaille.

Palkinto luovutettiin Pariisissa 19. marraskuuta erityisen juhlavassa seremoniassa, joka pidettiin Institut de France’n palatsissa Seinen rannalla. Palkintokomitean jäseninä olivat muun muassa kuuluisat historioitsijat Emmanuel Le Roy Ladurie ja Jean Tulard. Lisäksi juhlassa oli läsnä kymmeniä muitakin Ranskan Instituutin jäseniä, ministereitä, suurlähettiläitä, yritysjohtajia sekä Ranskan kansalliskaartin kunniakomppania. Lapin yliopiston edustajina tilaisuudessa olivat Pekosen työnohjaajat Seppo Aho ja Juha Pentikäinen.

Pekosen palkittu tutkimus on nimeltään ”La rencontre des religions autour du voyage de l’abbé Réginald Outhier en Suède en 1736–1737” (Lapland University Press, 2010). Se palautti ranskalaisen tieteen aikakirjoihin Ranskan kuninkaallisen tiedeakatemian kirjeenvaihtajajäsenen pappi Outhierin nimen ja maineen, sillä kyseinen tiedemies oli kotimaassaan jo ehtinyt unohtua. Äskettäin pappi Outhierille pystytettiin Jura-vuoristoon hänen entisen kotikirkkonsa eteen myös muistomerkki, jota Pekonen sai olla paljastamassa. Osana tutkimustaan Pekonen löysi Ranskan arkistoista myös joitakin ennen tuntemattomia pappi Outhierin piirtämiä Lapin karttoja.

Institut de France on tätä ennen palkinnut suomalaisia tiedemiehiä harvakseltaan. Vuonna 1869 palkittiin suomalainen kasvitieteilijä William Nylander ja vuonna 1912 suomalainen tähtitieteilijä Karl F. Sundman.

Pekonen on aikaisemmin saanut vastaanottaa Ranskasta muitakin kunnianosoituksia. Hän on neljän ranskalaisen tiedeakatemian kirjeenvaihtajajäsen, ja hänellä on ritariarvo Chevalier des Palmes académiques. Pekonen opiskeli Ranskassa ensimmäistä väitöskirjaansa varten, ja hän on toiminut siellä lyhyen aikaa myös vierailevana professorina tieteenhistorian alalla.

Lisätietoja:
Osmo Pekonen
osmo.pekonen@jyu.fi  
puh. 040 5843654

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK